Burrë e Grua nga Brazili Kaluan 20 Vjet Duke Mbjellë një Pyll, Mijëra Kafshë po Kthehen në Shtëpi…

Çdo vit, Toka humb rreth 18 milionë hektarë pyje, që është e barabartë me madhësinë e Panamasë. Ndryshime të tilla të rëndësishme në mjedis ndikojnë jo vetëm teknnjerëzit, por edhe tek kafshët e panumërta që u duhet të lënë habitatet e tyre natyrore dhe të kërkojnë një strehim diku tjetër.

Pa dyshim, detyra jonë e përbashkët sot është të ndalojmë shkatërrimin e planetit tonë me çdo mjet të mundshëm. Dhe një çift brazilian, Sebastião dhe Lélia Salgado, kanë dëshmuar se çdokush mund të bëjë diçka dhe të kthejë shpyllëzimin në kokë.

Ne e pamë saktësisht se si ky çift i dedikuar pati rezultate të tilla të shkëlqyera dhe ktheu një pjesë të peizazhit të shkretë në një parajsë për kafshët e egra.

E gjitha filloi me një ëndërr të thjeshtë për një jetë paqësore.

© Sebastião Salgado / facebook

Në vitin 1994, fotoreporteri brazilian Sebastião Salgado u kthye në atdhe nga Afrika Lindore ku po dokumentonte tmerret e gjenocidit të Ruandës. Pas kësaj përvoje traumatike, ai po kërkonte paqe në pyllin e gjelbër të vendit të tij të lindjes në zonën e Minas Gerais të Brazilit.

Megjithatë, ai pa se ishte se edhe ai vend ishte edhe më i shkatërruar – për pak vite, një pyll i pasur ishte shndërruar në një peizazh të rëndë dhe të pluhurosur me lumenj të tharë dhe pa ndonjë gjurmë kafshësh të egra. Toka ishte vetëm 0.5% e mbuluar me pemë. Salgado ishte i shastisur.

© Sebastião Salgado / facebook

Në këtë kohë, gruaja e tij Lélia bëri një propozim pothuajse të pamundur. Ajo besonte se pylli i tyre mund të rivendoste në lavdinë e tij të mëparshme nëse ata i vënë të gjitha përpjekjet e tyre në të.

Sebastião mbështeti idenë e saj dhe çifti vendosi të rimbjellte të gjithë zonën me një specie që dikur lulëzonte atje. Që atëherë, ka ndodhur një transformim i mrekullueshëm.

Ëndrra e mbjelljes së një pylli u nda me të tjerët.

© sandrateodoro9 / instagram © mariiariscado / instagram

Salgado mbolli farën e tij të parë në vitin 1998, por me sa duket 2 persona nuk ishin të mjaftueshëm për të bërë një punë kaq të jashtëzakonshme. Për të rigjallëruar pjesën e shkretë të tokës pyjore prej 1,754 hektarësh, çifti punësoi 24 njerëz që punuan ditë e natë së bashku me pronarët, duke shkulur barërat e këqija invazive, duke mbjellë fidanë të rinj dhe duke u marrë me ujitjen e bimëve.

Në të njëjtën kohë, Sebastião filloi ndërtimin e një rrjeti vullnetarësh dhe partnerësh entuziastë të cilët do të financonin dhe mbështesin projektin e tyre të madh. Për të tërhequr vëmendjen ndaj misionit të tyre, çifti krijoi një organizatë mjedisore, Instituto Terra.

Qëllimi kryesor i Instituto Terra është rivendosja e ekosistemit në zonë duke mbjellur fidan. Ai gjithashtu ka një fushatë ambicioze arsimore që përfshin fëmijët e shkollës, mësuesit, fermerët dhe zyrtarët lokalë. Për të rritur ndërgjegjësimin për problemin, instituti siguron edhe këshilla për fermerët, minatorët dhe njerëzit e tjerë që punojnë në rajonin pyjor.

© isasalton / instagram

Puna e organizatës u pagua – pemët tropikale, vendase në rajon, filluan të lulëzonin shpejt, edhe pse kjo zonë kishte vuajtur nga shpyllëzimi i rëndë për dekada të tëra. Sot, është një pyll i dendur që ka rilindur plotësisht dhe po lulëzon përsëri.

Rezultatet ishin mjaft mbresëlënëse.

 

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da TreecoinTXC🌳 (@treecointxc) in data:

Që nga viti 1998, çifti ka mbjellë mbi 4 milionë fidanë të 293 specieve të drunjve dhe ka restauruar 1,502 hektarë pyje tropikale. Pasi ishte një tokë e shterur, zona është transformuar përsëri në gjendjen e saj origjinale të një parajse tropikale.

Falë pyllit të ri, një ekosistem i tërë u rindërtua nga e para. Ky ripyllëzim ka rezultuar në rilindjen e një mikroklime tropikale, duke sjellë reshjet në rritje dhe mbushjen me ujë të përrenjëve.

Çuditërisht, ekosistemi i shëndetshëm i pyllit të ri ruajti më shumë se vetëm peizazhin lokal. Ai gjithashtu nxiti kafshët e egra të ktheheshin në zonë.

Kthimi i kafshëve të egra është aspekti më i rëndësishëm pozitiv i një pylli të ri. Pasi që tani ka ushqim dhe mbrojtje të mjaftueshme për ta, më shumë se 172 specie zogjsh, 33 lloje gjitarësh dhe 15 lloje amfibësh dhe zvarranikësh kanë ardhur në shtëpi dhe shumë prej tyre janë në rrezik zhdukjeje.

© wandersoncosta_22 / instagram © wandersoncosta_22 / instagram

Vendosmëria e Salgado ka vërtetuar se arritjet më të mëdha mund të bëhen edhe përmes hapave më të vegjël dhe secili prej nesh mund të kontribuojë në mbrojtjen e planetit tonë në mënyrën tonë personale.

Çfarë mendoni për projektin e Salgados? A keni mbjellë ndonjëherë një pemë personalisht? Ndjehuni të lirë për të ndarë përvojën tuaj në koment!