Shkencëtarët thonë se fëmija i madh është më i zgjuari nga të gjithë vëllezërit dhe motrat…

© pixabay © pixabay

Fëmijët më të mëdhenj në shumë familje zakonisht kanë intelekt dhe talent të jashtëzakonshëm. Merrni si shembuj perfektë Alec Baldwin, Francis Edward Bache, dhe madje edhe doktorin e famshëm Dr. Spock. Shkencëtarët sugjerojnë që rendi ynë dhe lindja e fëmijëve tanë ka shumë lidhje me inteligjencën tonë dhe aftësitë e tjera!

Ne jemi gjithmonë mbrojtës të njohurive, veçanërisht kur bëhet fjalë për të kuptuar më mirë mangësitë dhe talentet tona. Këtu është një artikull që do të tërheqë vëmendjen tuaj, edhe nëse nuk jeni vetë një motër apo vëlla më i vogël.

Si e kuptuam këtë?

© vectorsland © vectorsland © vectorsland © vectorsland

Në vitin 2017, hulumtimi në Universitetin e Edinburgh zbuloi studimet e testeve të inteligjencës mes motrave dhe vëllezërve me të njëjtë prindër që treguan se për shkak të stimulimit mendor nga prindërit, fëmijët më të mëdhenj shfaqin nivele më të larta të aftësive të të menduarit.

Kur motrat dhe vëllezërit u testuan për zhvillimin emocional, pothuajse nuk kishte dallime.
Studiuesit hulumtuan mbi 5,000 fëmijë, nga lindja deri në 14 vjeç. Çdo dy vjet këtyre fëmijëve u bëhej test IQ-je në mënyra të ndryshme dhe vëllezërit e motrat më të mëdhenj treguan se performonin më mirë në çdo moshë pasuese.

Cili është “efekti i rendit të lindjes”?

© Steven Libralon / unsplash

Sipas Meri Wellace, rendi i lindjes ka një ndikim të jashtëzakonshëm te të parëlindurit, ata që lindin të dytë dhe të mesëm. Ndërsa të lindurit e parë janë më të zhvilluar intelektualish, ata mund të luftojnë me presionin e prindërve për të qenë perfektë.

Fëmijët e lindur të dytët zakonisht janë të prirur të kenë më pak vëmendje nga prindërit kur bëhet fjalë për arritjet e tyre – kështu që ata vinë plot miratime. Dhe fëmijët e mesëm shpesh ndjehen të vetmuar dhe të “ndrydhur”, kështu që prindërit duhet të sigurohen që ata kalojnë kohë të mjaftueshme me ta.

Si kontribuojnë prindërit?

Me fëmijën e tyre të parë, prindërit shpesh dëshirojnë të kenë sukses si emocionalisht, ashtu edhe intelektualisht, pothuajse ashtu sikur ata të ishin duke bërë një lloj gare për të rritur fëmijën e përsosur. Duke sjellë që me një mungesë njohurish rreth rritjes së një qenieje njerëzore në fund do të keni një fëmijë që është i bombarduar me vëmendjen dhe ndërhyrjen e prindërve të tyre, për të bërë diçka për veten. Kjo është arsyeja pse të parëlindurit zakonisht shtyhen të kenë sukses dhe të zhvillohen intelektualisht.

Si kontribuojnë vëllezërit dhe motrat?

© depositphotos

Pasi i parëlinduri bëhet “njëri nga fëmijët” dhe jo vetëm fëmija i vetëm në një familje, ai mund të ndikojë tek ata në një mënyrë që i bën ata të piqen më shpejt. Meqenëse nëna e fëmijës është e preokupuar me një të porsalindur, ndonjëherë fëmija i parë ndjehet i lënë pas dore dhe fiton miratimin e prindërve të tyre duke i ndihmuar ata të kujdesen për vëllain apo motrën e tyre.

Kjo bën që këta fëmijë të marrin përsipër përgjegjësitë e prindërve në një moshë shumë të re dhe ky status zakonisht mbështetet nga familja. Kjo është shpesh arsyeja pse fëmija më i madh bëhet më i zgjuar dhe me të vërtetë më i/e pjekur për moshën e vet.

© pixabay © pixabay

Meqenëse suksesi akademik dhe intelektual ndikohet drejtpërdrejt nga vëmendja dhe dashuria e prindërve, ne duhet të pranojmë që fëmijët që kanë mungesë ndërveprimi prindëror dhe që nuk kalojnë kohë me prindërit e tyre tregojnë aftësi më të zvogëluara, veçanërisht kur bëhet fjalë për të mësuar dhe për IQ.

Si mund të zbatohet kjo?

© pixabay

Nëse dimë të metat në aftësitë e prindërve tanë të cilat shfaqen në mënyrë të pavetëdijshme, mund të parashikojmë rezultatin. Por më shumë, ne mund ta zbatojmë këtë njohuri në skenarët tanë përditshëm të prindërimit. Ne mund të fillojmë duke mos u bërë presion fëmijëve tanë më të mëdhenj dhe të ndajmë vëmendjen në mënyrë të barabartë midis fëmijëve tanë.

Gjithashtu, bisedat e hapura dhe besimi, së bashku me autoritetin e njohurive prindërore, do t’ju ndihmojnë të krijoni marrëdhënie të shkëlqyera dhe të ndërtoni një themel të fortë që fëmijët tuaj të kalojnë  nga fëmijëria në moshën e rritur.

Çfarë tiparesh të veçanta shihni tek motrat ose vëllezërit tuaj? A shfaqen në jetën tuaj të përditshme gjetjet e këtyre shkencëtarëve? Sigurohuni që të ndani mendimet tuaja me ne në komente!