Ekspertët Zbuluan se Fantazimi i Tepërt Ndikon në Jetën Tonë, Duhet të Bëjmë Kujdes…

96% e njerëzve fantazojnë të paktën një herë në ditë. Ne e shohim botën ndryshe dhe të gjithë kanë fantazitë e tyre. Por ka tipare të përbashkëta që bashkojnë vizionarët. Dhe nuk është thjesht një shkëputje nga realiteti apo ëndrrat për jetën.

Ne na pëlqen të fantazojmë. Dhe, kështu kemi pyetur veten se çfarë mund të thotë kjo për të gjithë ëndërrimtarët. Dhe, duhet të pranojmë, nuk i prisnim këto rezultate.

Përparësitë

© Ferris Bueller’s Day Off / Paramount Pictures

Ju bëheni më të zgjuar dhe më kreativë.

© akg-images/EAST NEWS

Sipas një studimi, njerëzit që fantazojnë më shpesh dilnin më mirë me detyrat intelektuale dhe krijuese. Gjithashtu, imazhet e rezonancës magnetike ndihmuan për të zbuluar se funksionet e tyre të trurit ishin më efikase.

Ju mësoni t’i zgjidhni problemet më mirë.

© Depositphotos.com © Depositphotos.com

Ky studim pretendon se gjatë ëndërrimit, aktiviteti i trurit tonë rritet. Kjo vlen edhe për zonat e trurit që shoqërohen me zgjidhjen e problemeve të vështira. Truri juaj, në mënyrë të pandërgjegjshme mund të kalojë në zgjidhjen e detyrave më të rëndësishme kur jeni të zënë me gjëra më pak të rëndësishme.

Mund të planifikoni më mirë.

© zulman/easyfotostock/Eastnews

Njerëzit mendojnë më shumë për të ardhmen, sesa të kaluarën apo të tashmen. Kjo i ndihmon ata të vendosin qëllime dhe të kërkojnë mënyra për t’i arritur ato. Ata mendojnë se si të planifikojnë për të ardhmen dhe të përgatiten për të. Dhe kjo nuk vlen vetëm për planet për gjatë ditës.

Ju bëheni më të lumtur.

© MGM/Courtesy Everett Collection/East News

Kur jeni duke ëndërruar për ata që janë afër jush dhe me të cilët keni një lidhje të fortë, kjo gjë ndikon pozitivisht tek ju. Këto fantazi përmirësojnë gjendjen tuaj emocionale, ju bëjnë më të lumtur dhe forcojnë lidhjen tuaj me këta njerëz.

Disavantazhet

© Big Stone Gap / Picturehouse Films

Mund të mërziteni.

© StarsStudio/easyfotostock/Eastnews

Ata që punojnë në punë të mërzitshme kanë një tendencë për të fantazuar më shpesh. Kjo për faktin se njerëzit po përpiqen të diversifikojnë rutinën e tyre me mendimet më të ndritshme. Gjithashtu, koha e kaluar për të realizuar detyra të mërzitshme kalon më shpejt, sipas perceptimit të punëtorit, ndërsa mendja e tyre endet në fantazi.

Mund të keni probleme me leximin.

A keni filluar ndonjëherë të fantazoni ndërsa keni qenë duke lexuar? Sytë tuaj po lexojnë fjalët, por mendja juaj po endet, dhe ju duhet të rilexoni materialin, pasi nuk mbani mend se çfarë ishte shkruar atje. Kjo është një nga të metat e ëndërrimit, sipas shkencëtarëve, pasi e bën të vështirë të kuptohet informacionin.

Mund të keni amnezi.

© Before I Go to Sleep / Millennium Films

Ju keni më shumë të ngjarë të keni “amnezi fantazie” kur ëndrrat tuaja janë larg nga momenti aktual. Nëse po mendoni për dje, mund të mbani mend më mirë se çfarë bëtë para se mendja të fillonte të endej. Por nëse po fantazoni për atë që ndodhi 3 vjet më parë, do të jetë shumë më e vështirë për ju të kujtoni gjëra nga e tashmja.

Mund të bëheni të varur.

© YakobchukOlena/easyfotostock/Eastnews

Disa njerëz janë zhytur aq shumë në këto ëndrra të gjalla, saqë vuajnë nga ëndërrimi i gabuar. Kjo mund të ndërhyjë në funksionimin e tyre normal dhe madje të zëvendësojë komunikimin me njerëzit e vërtetë. Ata që fantazojnë shumë, duke shpenzuar deri në 60% të orëve të tyre të zgjimit, mund të zhvillojnë një varësi të sjelljes.

Pse ia vlen t’i kushtohet vëmendje fantazive tuaja

© Depositphotos.com © Shutterstock.com © Shutterstock.com

Ëndërrimet gjatë ditës na ndihmojnë të zbulojmë frikën dhe dëshirat tona. Dikush imagjinon përsëri dhe përsëri sikur bëhet shef, duke dashur të fitojë fuqi në realitet. Dikush tjetër kujton njerëz nga e kaluara, që mund të thotë se i mungojnë. Ata që ëndërrojnë partnerin mund të jenë vetëm. Dhe ata që fantazojnë për një partner tjetër mund të jenë të pakënaqur nga marrëdhënia e tyre.

Prandaj, është e rëndësishme të përpiqeni të kuptoni ëndrrat tuaja dhe të përpiqeni t’i zgjidhni ato çështje që nuk ju përshtaten në jetën reale. Kushtojini vëmendje fantazive tuaja dhe mos ngurroni të ëndërroni.

Sa shpesh fantazoni? A keni realizuar ndonjë nga ëndrrat tuaja? Ne do të donim të dëgjonim mendimet tuaja në komente.