10 Arsye Pse të Krijosh Familje Sot Nuk është si Para 20 Vjetësh

©Depositphotos.com

Në botën tonë të shpejtë, gjithçka po rimendohet vazhdimisht, madje edhe gjëra të tilla themelore si martesa dhe familja.

Gjatë 20 viteve të fundit, institucioni i martesës ka fituar karakteristika dhe veti krejtësisht të reja. Dhe kjo ndodhi gradualisht dhe në mënyrë të padukshme.

Ne shqyrtuam martesën moderne dhe familjen nga të gjitha anët dhe vumë re se ka shumë më shumë liri në marrëdhëniet e sotme. Por nëse ky është një plus ose një minus – ju vendosni.

Presionet sociale ndaj grave kanë ndryshuar

©Depositphotos.com

Ose më saktë, ky presion ka ndryshuar vektorin e tij. 20 vjet më parë, një grua “varej” nga familja, fëmijët, punët e shtëpisë dhe një ditë pune 8-orëshe. Dhe na dukej normale.

Por tani gratë janë më të prekshme emocionalisht dhe më të ndjeshme ndaj depresionit. Kjo për faktin se brezi modern është, në parim, më i prirur për ndjeshmëri: gratë janë bërë të vetëdijshme për pabarazinë e tyre, rrjetet sociale tregojnë një jetë të bukur, media promovon temën e mbrojtjes së interesave të tyre, idenë e një “nënë ideale”. Më parë, ishte e vështirë fizikisht, tani është moralisht dhe emocionalisht.

Punësimi i një dadoje dhe thirrja e një kompanie pastrimi është në rregull

Koha është bërë më e vlefshme se paratë. Prandaj, tani familjet gjithnjë e më shumë po u drejtohen shërbimeve të dadove dhe kompanive të pastrimit. Dhe në vend që të pastrojnë të Shtunën, ata preferojnë të shkojnë në kinema me të gjithë familjen ose të kalojnë kohë me bashkëshorten/bashortin e tyre, dhe ta lenë fëmijën me një dado për 4 orë. Askush tjetër nuk do të thotë që ju jeni një amvisë e keqe ose një prind i papërgjegjshëm.

Familja dhe martesa gradualisht zbriten në rradhë.

©Depositphotos.com

10 vjet më parë, prindërit ishin të shqetësuar se vajza do të vendoste herët për martesë pa marrë një arsimim. Ose – edhe më keq (lexo: e turpshme) – do të bëhet nënë e re. Tani është saktësisht e kundërta: prindërit gjithnjë e më shumë po thonë se mezi presin nipërit e mbesat, ndërsa të rinjtë nuk nguten të bëjnë fëmijë dhe madje as të martohen.

Së bashku me këto vlera, idetë për feminitetin kanë ndryshuar. Unisex mbretëron, moda e tepërt nuk është zhdukur për disa sezone, dhe pamjet androgjene nuk janë më të barabarta me një fanatik.

Martesa për mosha të mëdha ose me diferenca

Studimet e kryera në vende të ndryshme tregojnë se gjatë 20 viteve të fundit, diferenca e moshës në martesa ka tendencë të rritet. Tani, martesa e moshave të ndryshme nuk është turp. Pak njerëz do të befasohen një burrë apo vajzë e pjekur ose do të martoheshinnjë grua apo djalë të ri. Ka disa arsye për këtë.

Së pari, mjekësia moderne dhe moda për një mënyrë jetese të shëndetshme i lejojnë njerëzit të duken më të rinj se mosha e tyre dhe të mbajnë një trup të shëndetshëm më gjatë. Kjo do të thotë se diferenca në moshë nuk është aq e dukshme.

Së dyti, nëse martesat e hershme me diferenca në moshë bëheshin thjesht për arsye ekonomike, sot partnerët ndërtojnë marrëdhënie bazuar në ndjenja dhe duke mos i kushtuar vëmendje opinionit publik.

Të paktën një kafshë në çdo shtëpi

©Depositphotos.com

Tani rrallë takoni një familje në të cilën nuk do të kishte të paktën një kafshë shtëpiake, dhe më shpesh ka 2 ose më shumë prej tyre. Dhe vetë qëndrimi ndaj kafshëve shtëpiake ka ndryshuar. Sot ne e quajmë kafshën tonë shtëpiake një anëtar të familjes, mik dhe madje edhe fëmijë.

Plus, kujdesi për kafshët shtëpiake ka arritur në nivelin tjetër – nivelin premium. Shumë financa janë shpenzuar për lodra, rregullim (prerje flokësh, pastrim), shërbime veterinare, për të mos përmendur ushqime premium. Kjo është për shkak të faktorëve të ndryshëm socio-ekonomikë: një rritje e jetëgjatësisë, një vonesë në martesë dhe lindje, etj.

Poliamori

Pavarësisht nga fakti që kjo fjalë është e tmerrshme për pasuesit e familjes bërthamë, martesa poliamore është duke u bërë më e zakonshme. Poliamori është marrëdhënia e dashurisë së një personi me disa partnerë në të njëjtën kohë. Sigurisht, me pëlqimin dhe miratimin e të gjithë pjesëmarrësve në këtë marrëdhënie. Për shembull, 1 burrë dhe 3 gra. Familjet e tilla, si rregull, formohen sipas interesave ose hobeve.

Ligjërisht është e pamundur të zyrtarizohet një marrëdhënie poliamore, por nga pikëpamja financiare, është më fitimprurëse. Dhe nëse lind një fëmijë në një familje të tillë, atëherë disa njerëz kujdesen për të në të njëjtën kohë, gjë që është padyshim edhe e përshtatshme.

Gjyshet nuk duan të qëndrojnë me nipër e mbesa

©Depositphotos.com

Tani gjyshërit nuk janë më të gatshëm të kujtojnë nipërit e mbesat e tyre si dikur. Së pari, shumë prej tyre ende punojnë, marrin paga të mira dhe perspektiva e daljes në pension nuk u pëlqen. Së dyti, shumë gjyshe nuk ndihen të tilla në zemër. Ato janë ende plot energji, duken mirë, kanë ndonjë hobi, apo edhe më shumë se një – në përgjithësi, ato i kushtojnë shumë kohë vetes, gjë që nuk mund ta bënin kur rritnin fëmijët e tyre.

Qysh para 20 vitesh, të gjithë morën pjesë në rritjen e një fëmije. Në përgjithësi, gjithçka bëhej së bashku, ne nuk mendonim për veten jashtë familjes. Tani një person është një njësi më e pavarur dhe e vetë-mjaftueshme. Në moshën 50-60 vjeç, gjyshet nuk janë të gatshme të “përfundojnë” jetën e tyre në favor të nipërve dhe mbesave të tyre. Dhe kjo po bëhet një trend.

Më shpesh lidhen kontrata martesore

Marrëveshja paramartesore ka pushuar së qeni prerogativë e milionerëve ose simbol i komercializmit. Tani është më shumë një domosdoshmëri. Dhe të gjitha këto sepse marrëveshja paramartesore rregullon jo vetëm çështjen e pronës, por gjithashtu përcakton ndarjen e borxheve në rast divorci: hipotekat, huatë, blerjet e mëdha të përbashkëta, etj. si edhe gjyqin …

Prindërit e perceptojnë fëmijën si të barabartë

Ekziston një kuptim më i qartë se si funksionon psikika e fëmijës. Tani prindi është i vetëdijshëm për natyrën e fëmijës, psikologët, librat dhe studime të ndryshme flasin për këtë. Fëmijët modernë janë individë që në moshë të vogël me ndjenjat dhe dëshirat e tyre, të cilat ata kanë të drejtë t’i shprehin haptas.

Por ka edhe një anë negative në këtë sistem edukimi. Nënat e reja shpesh nuk e ndiejnë kufirin që u nevojitet për të tërhequr dhe për të kënaqur dëshirën e një fëmije. Kjo nuk ka të bëjë vetëm me lodrat e shumta dhe vëmendjen e vazhdueshme. Shpesh një prind bëhet i varur nga dashuria dhe miratimi i fëmijës së tij.

Pushime pa fëmijë dhe vetëm

©Depositphotos.com

Po, të pushosh me fëmijë është e drejtë dhe e mirë, por të pushosh pa fëmijë është gjithashtu e drejtë dhe shumë e mirë. Kjo ide rrënjoset gjithnjë e më thellë në mendjet e prindërve të rinj. Dhe nuk ka asgjë imorale në këtë, siç besohej deri vonë. Për më tepër, hulumtimi konfirmon një përmirësim të qartë në marrëdhëniet pas një pushimi të kaluar larg fëmijëve.

Fakti është se mundësitë e botës moderne e lejojnë atë. Ruajtja e fëmijëve, kampe për fëmijë, shkolla verore, klube me kurse – e gjithë kjo do t’i sjellë dobi fëmijës. Shumë prindër vërejnë një hap të mprehtë në shoqërizimin e fëmijës së tyre menjëherë pas udhëtimeve të tilla të pavarura. Përveç kësaj, kjo qasje është shumë më e mirë sesa të shkosh me fëmijën në vendpushim dhe t’ia japësh vazhdimisht klubit të fëmijëve në hotel.

Pushimet vetëm ose me të dashurat / të dashurit po bëhen gjithashtu më të zakonshme. Dhe opsionet për rekreacion janë bërë shumë më të ndryshme: turne me guida, festivale etj. Ky opsion është i shkëlqyeshëm nëse partnerët kanë hobi të ndryshëm.

Çdo ditë po bëhemi më të lirë nga opinioni publik, dhe kjo nuk mund të mos ndikojë në formimin e familjeve dhe marrëdhëniet me fëmijët. Ndoshta ky është një hap tjetër në evolucionin e institucionit të martesës.