8 Forma për t’u Përballur në Komunikim me Njerëzit që Flasin pa Takt

©Depositphotos.com

Ekzistojnë 7 tipare themelore të personalitetit të njerëzve të vështirë. Ato përfshijnë madhështinë, agresivitetin, pashpresën, dyshimin, manipulimin, marrjen e rrezikut dhe sundimin.

Dhe ndërsa nuk mund të bëjmë asgjë për t’i bërë këta njerëz më të lehtë, ne mund ta ndihmojmë veten duke u përgatitur për herën tjetër kur do të përballemi me një debat me këtë lloj personi.

Ne donim të përzgjidhnim disa këshilla që shpresojmë të jenë të dobishme për ju kur të vijë koha për t’u përballur në mënyrë të pashmangshme me një person me një personalitet sfidues.

Flisni rreth problemit gjatë ecjes

©Depositphotos.com

Nëse keni nevojë të flisni ose të zgjidhni një çështje me një person të vështirë, bëjeni atë gjatë ecjes. Në këtë mënyrë të dy do të grumbulloni më pak energji negative dhe do të shmangni ndërveprimet ballë për ballë. Sa më shumë shpërqendrime të sigurojë mjedisi, aq më të vogla janë shanset që biseda të përshkallëzohet në një përleshje.

Për shembull, nëse kolegu juaj ju fton në një dyqan kafeje, thoni se keni pirë një filxhan kafe tashmë dhe propozoni që të shkoni për një shëtitje në vend të kësaj.

Provoni qasjen sanduiç

©Depositphotos.com

Filloni bisedën me partnerin, kolegun ose mikun tuaj, me një koment pozitiv. Sigurohuni që personi e kupton që ju vlerësoni përpjekjen e tij dhe më pas vazhdoni me pjesën kryesore të bisedës. Përfundoni bisedën me fjalë mirënjohje, duke i falenderuar që morën kohë për t’ju dëgjuar.

Bëhuni pohues

©Depositphotos.com

Ndryshoni mënyrën se si i qaseni situatave delikate. Në vend që të përdorni akuzat “ju”, përpiquni të përdorni deklaratat “Unë”. Për shembull, nëse e dashura juaj ju pyet se si duket me një fund para se të dilni, mos i thoni se nuk duket mirë në të, pasi kjo mund të çojë në një grindje.

Në vend të kësaj, thuaj që ajo duket mirë, por që mendoni se matë fundin ngjyrë blu do të duket më mirë. Ajo nuk do të ofendohet dhe do të respektojë mendimin tuaj.

Lërini ndjenjat tuaja mënjanë dhe flisni për fakte, jo për emocione

©Depositphotos.com

Njerëzit e vështirë rrallëherë kanë mendje të hapur kur bëhet fjalë për të parë gjërat nga këndvështrime të shumëfishta, prandaj të presësh që ata të vendosin veten në vendin tuaj është joreale. Në vend që të humbni kohën dhe energjinë tuaj duke u përpjekur t’i bëni ata të kuptojnë se si ndiheni, do të ishit më mirë të deklaronit fakte dhe të shpjegonit situatën nga një këndvështrim objektiv.

Shmangni tema të caktuara

©Depositphotos.com

Nëse, në të kaluarën, keni pasur një argument në lidhje me një temë të caktuar dhe ka përfunduar keq, thjesht shmangni këto tema dhe flisni për diçka tjetër. Për shembull, nëse nuk keni një përvojë të këndshme me vëllain tuaj kur bëhet fjalë për të diskutuar festimet e festave, mos flisni me të drejtpërdrejt. Në vend të kësaj, bëni të gjitha marrëveshjet të ndodhin përmes një ndërmjetësi.

Vendosni kufij dhe u qëndroni atyre

©Depositphotos.com

Vendosja e kufijve të caktuar me dikë mund të jetë sfiduese në fillim, veçanërisht nëse jeni vërtet të afërt të këtij personi. Por të vendosni se cilën sjellje jeni gati të duroni mund të jetë çelësi për një marrëdhënie të shëndetshme.

Për shembull, nëse nëna juaj ju pyet dhjetra herë kur planifikoni të keni një fëmijë, ju mund të thoni: “Nëse më pyet përsëri se kur jam duke planifikuar të bëj një fëmijë, unë do të largohem”. Mos harroni të qëndroni gjithmonë në kufijtë që keni vendosur, përndryshe, personi do të vazhdojë të përfitojë nga ju.

Vendosni gjithë vëmendjen tek ata

©Depositphotos.com

Njerëzit e vështirë ka të ngjarë t’ju bëjnë të mos ndiheni rehat. Por nëse reagoni në mënyrë mbrojtëse, do t’i jepni personit më shumë fuqi për t’ju “ngacmuar”. Në vend të kësaj, drejtoni vëmendjen përsëri tek ata duke bërë pyetje.

Pra, në momentin që kuptoni se personi po përgatitet të ju “lajë” me komente të pakëndshme, ndrysho menjëherë temën. Ju mund ta bëni në mënyrë efektive duke i pyetur ata për diçka që do t’i vë në qendër të vëmendjes, diçka për të cilën ata mund të mburren për një kohë.

Përqendrohuni më shumë në gjërat pozitive sesa ato negative

©Depositphotos.com

Mos bëni komente negative dhe qëndroni miqësor. Ju nuk e dini se çfarë po kalon personi dhe ndoshta sjellja e tij është e justifikuar. Për shembull, nëse shoku juaj është vonë, mos iu afroni me një koment negativ ose duke i akuzuar ata se janë vonë. Në vend të kësaj, thoni që jeni të lumtur që po i shihni.

Në këtë mënyrë shoku juaj madje mund t’ju kërkojë falje dhe t’ju shpjegojë arsyen përse erdhi vonë, dhe të dy do ta filloni kohën bashkë me një qëndrim pozitiv.