8 Gabime që Duhen Shmangur Kur Flisni me Fëmijët që të Mos Rriten me Probleme Psikologjike

©Depositphotos.com,©Depositphotos.com

Keqedukimi  në periudhën e fëmijërisë mund të bëhet një arsye për zhvillimin e problemeve psikologjike në moshën e rritur, thonë psikologët.

Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme t’i rrisim fëmijët tanë në një mjedis të rehatshëm dhe të sigurt. Sidoqoftë, ndonjëherë kjo mund të jetë e vështirë, pasi edhe një frazë në dukje e pafajshme mund të ndikojë keq tek një fëmijë.

Ne mbledhëm një listë të frazave që është më mirë t’i shmangni në përdorim kur flisni me fëmijën tuaj dhe gjetëm fraza alternative që do t’ju ndihmojnë të rrisni një fëmijë të sigurt dhe të lumtur.

“Nuk ke gjë.”

Edhe pse të thuash, “Je mirë”, mund të tingëllojë sikur kërkon durimin e një fëmije, Christina Clemer, një edukatore e çertifikuar, pretendon se në të vërtetë e bën fëmijën të dyshojë në ndjenjat e tij.

Imagjinoni që një fëmijë është rrëzuar ka vrarë pak gjurin dhe tani është duke qarë. Nuk është një punë e madhe, apo jo? Sidoqoftë, duke dëgjuar se “ata janë mirë” kur bien dhe duke ndjerë diçka, mund të hutohen, duke i bërë ata të mos besojnë në emocionet e tyre reale. Në vend të kësaj, është e rëndësishme të vlerësoni ndjenjat e fëmijës suaj dhe t’i siguroni me besim se gjithçka do të jetë në rregull.

 “Mund t’ia dalësh. Është e lehtë.”

©Depositphotos.com,©Depositphotos.com

Një tjetër gjë që mund të ngatërrojë ndjenjat e fëmijës suaj është kur ju deklaroni se çdo gjë që duket sfiduese ndaj tyre është në të vërtetë e lehtë. Bërja e fëmijës tuaj të ndihet i hutuar nuk do t’i ndihmojë ata ta bëjnë punën më mirë.

Në vend të kësaj, përpiquni të tregoni shqetësimet e tyre në lidhje me këtë çështje, por thoni se ju besoni në to dhe jeni të sigurt se ata do të jenë në gjendje ta bëjnë atë.

“Po më acaron”.

©Depositphotos.com,©Depositphotos.com

Psikologët thonë se është e rëndësishme që fëmijët të kuptojnë se si sjellja e tyre ndikon tek njerëzit e tjerë.

Thënia, “Kjo më bën çmend”, ka një konotacion negativ; fëmija nuk do të pranojë informacionin e shprehur me një ton kaq negativ. Në fillim, më mirë tregoni reagimin tuaj ndaj veprimit të fëmijës duke thënë se nuk ju pëlqen, dhe pastaj filloni të shpjegoni se si ndikoi veprimi saktësisht në ndjenjat tuaja dhe çfarë bëri fëmija gabim.

“Ë urrej punën time”.

©Depositphotos.com, ©Depositphotos.com

Studimet tregojnë se ankesat e prindërve për arritjet akademike mund të ndikojnë keq në përvojat akademike të fëmijëve të tyre.

Nëse nuk doni që fëmija juaj të zhgënjehet nga mosha e rritur dhe përvoja e punës pa u përpjekur as të punojë, është më mirë të mos përdorni shprehje të forta si “Unë e urrej punën time”. Kjo nuk do të thotë që ju nuk mund të flisni për çështjet tuaja të karrierës. Është e rëndësishme që të mos ankoheni dhe të gjeni rrugën tuaj për të dalë nga situata e keqe.

 “Kjo është shumë e vështirë për ty”.

©Depositphotos.com, ©Depositphotos.com

Disa edukatorë inkurajojnë prindërit të mos u thonë fëmijëve të tyre se çdo aktivitet është “shumë i vështirë për ta”.

Fëmijët mësojnë duke sfiduar veten. Çdo aktivitet tjetër duhet të jetë më i vështirë se ai i mëparshmi. Në këtë mënyrë, ata mësojnë të dalin nga zona e tyre e rehatisë dhe të marrin vendime. Nëse ju, si prind, vendosni nëse fëmija juaj mund ose nuk mund të bëjë një gjë të veçantë, nuk do t’i lini të mësojnë të marrin vendime. Në vend të kësaj, nëse shihni se fëmija juaj po lufton dhe stresohet, ruajeni problemin për më vonë. Pastaj mund ta rregulloni së bashku.

 “Çfarë keni kështu?”

©Depositphotos.com, ©Depositphotos.com

Pyetja e fëmijëve tuaj se çfarë nuk është në rregull me ta, mund t’i bëjë ata të mendojnë se nuk janë normalë dhe ata do të fillojnë të kërkojnë defekte brenda vetes.

Mos i bëni fëmijët tuaj të ndjehen sikur kanë të meta. Tregoni se nuk ju pëlqen një veprim apo zakon i veçantë, por shpjegoni pse dhe tregoni se i doni ata.

“Nuk ka asgjë për të pasur frikë”.

©Depositphotos.com, ©Depositphotos.com

Duke i thënë fëmijës tuaj “nuk ka asgjë për t’u frikësuar” gjithashtu mund të ndikojë në aftësinë e tij për t’u besuar ndjenjave të tyre. Në fakt, është shumë normale që fëmijët të përjetojnë frikë. Fëmijët kanë tendencë të kenë frikë nga gjërat imagjinare, të tilla si monstra nën shtrat kur janë 4 vjeç, dhe qeniet jo-imagjinare, si një “keqbërës” që do të hyjë në shtëpi kur janë 7 vjeç.

Është e rëndësishme të qetësoni fëmijën tuaj nëse ata kanë frikë. Tregojuni se jeni aty për ta dhe tregojuni se janë të sigurt.

“Ju jeni kaq …”

©Depositphotos.com, ©Depositphotos.com

Edukatorët sugjerojnë të shmangni etiketimin e fëmijës tuaj, veçanërisht në një mënyrë negative. Nëse i thoni fëmijës tuaj se është i ndrojtur, dembel ose i vështirë, ka mundësi që ata të fillojnë të veprojnë në atë mënyrë, edhe nëse nuk e kanë bërë kurrë më parë.

Në vend të kësaj, përpiquni të gjeni thelbin e sjelljes së tyre të keqe. Gjeni pse saktësisht ata po veprojnë në atë mënyrë dhe sugjeroni se si të kuptojnë më mirë ndjenjat e tyre konfuze dhe të rregullojnë sjelljen.