10 Shprehjet të Cilat i Përdorin Vazhdimisht Ata që Nuk Kanë Fare Takt në Komunikim

©Depositphotos.com

Ndonjëherë, pa e kuptuar, ne kërkojmë t’i shtypim ndjenjat e inatit e zemërimit ose t’i mbulojmë ato. Dhe kjo sjellje emërohet nga psikologët si sjellje si agresion pasiv.

Çdo emocion ka të drejtë e tij të ekzistencës dhe demonstrimi i tyre i sinqertë është një garanci e komunikimit të frytshëm. Për këtë arsye ne kemi mbledhur disa fraza të cilat është më mirë të mos përdoren në biseda me njerëz të tjerë. Dhe nëse ato janë të drejtuara nga ju, është e mençur t’i anashkaloni ato.

“Të vjen keq, apo çfarë?”

©Depositphotos.com

Disa përpiqen të manipulojnë sjelljen e njerëzve të tjerë me akuza komike. Ata i shqiptojnë ato me një ironi të caktuar. Askush nuk dëshiron t’i pranojë vetes cilësi të pakëndshme, të tilla si lakmia ose përtacia. Kjo ju detyron të bëni veprime në kundërshtim me dëshirat tuaja.

Në një situatë të tillë, ju nuk duhet të hyni në mosmarrëveshje dhe grindje. Më mirë të propozoni me qetësi një zgjidhje alternative që i përshtatet të dy palëve.

“A kaq e vështirë është?”

©Depositphotos.com

Çështjet që dikur përmbanin një aluzion se të gjitha justifikimet e mundshme janë të pakuptimta – një sinjal i agresionit pasiv. Për shembull, fraza “A ka ndonjë arsye pse nuk e pastrove dhomën tënde?” fillimisht supozon se nuk ka arsye të tilla. Kjo e bën një person të ndihet keq në ndërgjegjegjen e vet.

“Ku e ke parë këtë?”

©Depositphotos.com

Sjellja pasivo-agresive është e trashëguar nga shumë njerëz. Nëse fëmijët rriten me prindër që nuk dinë të shprehin si duhet emocionet negative, atëherë, ka shumë të ngjarë që ata vetë të përballen me këto vështirësi. Duke manipuluar fëmijën dhe duke e bërë të ndihet fajtor, të rriturit e mësojnë atë të kontrollojë të tjerët në të njëjtën mënyrë.

Nëse veprimet e fëmijës kanë nevojë për korrigjim, ia vlen të raportoni me qetësi gabimet, duke shmangur sugjerimet dhe pyetjet kryesore.

“A je me repertor”

©Depositphotos.com

Një mënyrë tjetër për të shprehur mosmiratimin e fshehtë është ironia e keqe dhe sarkazma. Kështu, bashkëbiseduesi në mënyrë delikate lë të kuptohet për të metat e personit dhe zhvlerëson të gjitha veprimet e tij. Duket se asgjë fyese nuk është thënë, por mesazhi i pakëndshëm është i qartë. Diçka që nuk ju pëlqen absolutisht? Ne duhet ta themi këtë drejtpërdrejt. Nëse kjo është një lloj gjë e vogël, atëherë ju mund të heshtni, pa qenë ironik dhe tallës.

“Po tallesh ti?”

©Depositphotos.com

Pyetjet kryesore janë një mënyrë e shkëlqyeshme për të treguar sa absurde dhe e pakuptimtë është një fjali. Në vend që të japë argumente të qeta dhe të ekuilibruara, personi e bën bashkëbiseduesin të dyshojë në vetvete dhe të arsyetojë me vetëm disa fjalë.

Mos lejoni që ai ose ajo të përfshihen në një bisedë të tillë. Një përgjigje e qetë dhe e përmbajtur mund të ndërpresë rrjedhën e akuzave.

Pyetjet kryesore janë një mënyrë e shkëlqyeshme për të treguar sa absurde dhe e pakuptimtë është një fjali. Në vend që të japë argumente të qeta dhe të ekuilibruara, personi e bën bashkëbiseduesin të dyshojë në vetvete dhe të arsyetojë me vetëm disa fjalë.

Mos lejoni që ai ose ajo të përfshihet në një bisedë të tillë. Një përgjigje e qetë dhe e përmbajtur mund të ndërpresë rrjedhën e akuzave.

“E qartë! Ju nuk ke pse të vazhdosh më”

©Depositphotos.com

Kur një personi kërkohet të mos vazhdojë bisedën, bëhet e qartë se asnjë argument ose sugjerim nuk do të ndihmojë për të korrigjuar situatën. Duket se kjo frazë i jep fund argumentit, por në fakt ajo fsheh vetëm emocione negative. Personi akuzohet dhe ndalohet të thotë justifikime, gjë që e bën atë të zemëruar dhe të mërzitur. Më mirë të shprehni pakënaqësi drejtpërdrejt ose të qetësoheni dhe të thoni diçka neutrale.

“Shikoje veten!”

©Depositphotos.com

Ndjenjat e fajit dhe turpit kanë një ndikim të madh tek njerëzit. Komentet nënçmuese, por të paqarta shkaktojnë një ndjenjë pasigurie për bashkëbiseduesin dhe ju bëjnë të gërmoni në vetvete. Në vend që të kërkoni justifikime, është më mirë t’i përgjigjeni një vërejtjeje të tillë me humor të butë.

“Si të thuash ti”

©Depositphotos.com

Ndonjëherë në përgjigje të çdo propozimi njeriu ofron një përgjigje të acarimit të momentit. Në të njëjtën kohë, ai nuk shpjegon qartë se çfarë saktësisht nuk i pëlqente dhe pse u ofendua. Duket se ai është dakord, por në të njëjtën kohë, me gjithë pamjen e tij, ai tregon se po e bën atë kundër vullnetit të tij.

Nëse të dashurit thjesht harruan për planet e përbashkëta, është më mirë t’i kujtojmë për ta ose të vërejmë sinqerisht se ngjarja e propozuar nuk frymëzon entuziazëm.

“Nuk ka diskutime”

©Depositphotos.com

Shpesh njerëzit përpiqen të kontrollojnë veprimet e të afërmve dhe miqve të tyre. Kur kjo dështon, ata ndërpresin dialogun dhe refuzojnë të dëgjojnë ndonjë argument. Kështu, ata tregojnë se nuk i njohin ndjenjat dhe mendimet e bashkëbiseduesit, duke e trajtuar atë si një fëmijë të paarsyeshëm.

“Unë nuk jam zemëruar”

©Depositphotos.com

Refuzimi për të njohur ndjenjat e tyre sugjeron që një person ka vështirësi të pranojë emocionet e tij. Në vend që të thotë: “Jam mërzitur/acaruar”, personi e mohon atë.

Shprehja e emocioneve tuaja me sinqeritet do të thjeshtojë çdo mosmarrëveshje dhe do t’ju lejojë të arrini rezultatin e dëshiruar shumë më shpejt.