14 Këshilla të Arta nga George Carlin që na Mësojnë të Shohim Ngjyrat e Vërteta të Botës

Komedian George Carlin thoshte: “E kam një zakon të keq … quhet “të menduarit”.

Dhe ai kishte të drejtë, ai ishte në gjendje të shihte vetë thelbin e gjërave dhe donte që të gjithë t’i hapnin sytë dhe të mos e gënjenin veten.

Në shfaqjet e tij, Carlin foli për temat më të zakonshme dhe u mësoi njerëzve të qeshin, jo vetëm me veten, por edhe me gjërat me të cilat askush nuk qesh, prandaj ai u bë i njohur në mbarë botën dhe ishte një shembull për shumë komedianë amatorë.

Ne, citimet e George Carlin na u duken shumë të kthjellta dhe të sakta. Pse nuk i lexoni ato tani?

Për fëmijët

Nuk është e rëndësishme t’i bëni fëmijët të lexojnë. Ata fëmijë që duan të lexojnë do të lexojnë. Më mirë është t’i mësojmë fëmijët të vënë në pikëpyetje atë që lexojnë. Fëmijët duhet të mësohen të pyesin për çdo gjë. Të vënë në pikëpyetje çdo gjë që lexojnë dhe çdo gjë që dëgjojnë.

Fëmijët duhet të mësohen të vënë në dyshim autoritetin. Prindërit nuk u mësojnë kurrë fëmijëve të tyre të vënë në dyshim realitetin sepse prindërit janë figura autoritare të vetes dhe ata nuk duan të gërmojnë gabimet të tyre rreth “drejtimit të shtëpisë”.

Kështu që prindërit i ledhatojnë fëmijët dhe fëmijët ata dhe klshtu të gjithë përkëdhelin njëri-tjetrin dhe të gjithë bëhen të llastuar dhe vijnë në shfaqje të tilla.

Edhe diçka tjetër që po më lodh… Janë gjithë ato gjëra të kota që duhet të dëgjojmë gjatë gjithë kohës për fëmijët. E gjithë ajo që dëgjojmë nëpër vend… “Fëmijët, ndihmoni fëmijët!“, “Po fëmijët“, “Shpëtoni fëmijët!” E dini se çfarë them unë? Mjaft! Unë e di edhe që ju baballarë dhe nëna beqare që mendoni se jeni heronj nuk do ta pëlqeni këtë, por për të mirën tuaj dikush duhet t’ua thotë, fëmijët tuaj po mbivlerësohen dhe mbivlerësohen.

Ju i keni kthyer ata në objekte të vogla kulti dhe kjo nuk është gjë e shëndetshme! Të gjithë mendojnë se fëmijët e tyre janë specialë dhe askush prej tyre nuk do që ta dëgjojë të vërtetën për veten e tyre derisa ata të rriten dhe shefi i tyre t’u thotë atyre: “Andi, paketoi sendet e tua dhe largohu. Je një dështak! ”

Dëgjoni! Fëmijët nuk rrinë pa pirë duhan sepse një deve me syze u thotë atyre të mos  bëjnë. Ata pijnë duhan për të njëjtat arsye që pijnë dhe të rriturit, sepse është një aktivitet i kënaqshëm që lehtëson ankthin dhe depresionin. Dhe edhe ju do të ishit të shqetësuar dhe të depresionuar nëse do t’ju duhej të duronit prindër të tillë patetik, të pasigurt, të cilët ju regjistrojnë në kolegj përpara se të keni kuptuar nëse një kilogram pambuk peshon po aq sa një kilogram hekur.

Shikoni, nuk është çudi që fëmijët fillojnë të pijnë duhan! Ai ndihmon!

Rreth qeverisë dhe politikës

© ASSOCIATED PRESS / East News

Në radio, ata thonë se 2 dhe 2 bëjnë 5. Ju habiteni. Pastaj, presidenti thotë të njëjtën gjë, drejtë për së drejti në televizion, duke ju dhënë disa prova të çuditshme që nuk i besoni.

Ju zemëroheni, dilni jashtë dhe u thoni të gjithëve se 2 dhe 2 bëjnë 4. Njerëz me arsimim të posaçëm ju mundin dhe ju çojnë në një olimpiadë matematike ku ata përdorin edhe armë për t’ju shpjeguar se 2 dhe 2 bëjnë 5.

Ju e lini këtë vend dhe ju besoni se 2 dhe 2 bëjnë 5. Kjo është pak a shumë mënyra se si funksionon çdo qeveri.

Nuk munda kurrë ta kuptoja konceptin e të qenit krenar për vendin tënd. Unë mendoj se ju duhet të jeni krenarë për diçka që keni arritur vetë dhe jo për diçka që ka ndodhur aksidentalisht.

Të jesh irlandez është një rastësi, por jo një aftësi. Nuk mund të thuash, “Jam krenar që kam lindur më 16 maj” ose “Jam krenar që vuaj nga kanceri i zorrës së trashë”. Atëherë, përse jeni krenarë se jeni Amerikanë, Irlandezë apo nga ndonjë vend tjetër?

Politikanët zakonisht fshihen pas 3 gjërave: flamuri, Bibla dhe fëmijët.

Lufta është mënyra se si njerëzit e pasur i mbrojnë interesat e tyre duke e bërë klasën e mesme dhe njerëzit e varfër të vdesin.

Për njerëzimin

© ASSOCIATED PRESS / East News

Shikoni botën në të cilën jetojmë. Ose shikoni se në çfarë po e shndërrojmë këtë botë. Ne presim pemë, thajmë liqene dhe lumenj, përdorim vaj, ndërtojmë fabrika, bimë nukleare …

“Njerëzit janëkurorëzuar si krijesa të Perëndisë së Plotfuqishme ?!” Çdo mi i pisët në një depo është më i përsosur se ne. Së paku, ai nuk bën ndonjë gjë vetëshkatërruese, ai jeton në harmoni me botën pa marrë parasysh mjedisin. Po ne? Ne jemi ulçera në planetin tonë. Parazitet të cilët planeti duhet t’i heqë qafe.

Ne kemi arsimin më të mirë, por nuk jemi mjaft të zgjuar, ne kemi njohuritë më të mira, por nuk mund të vlerësojmë një situatë, kemi më shumë ekspertë dhe më shumë probleme, kemi mjekësinë më të mirë, por shëndetin e dobët.

Ne shkuam në Hënë dhe u kthyem, por është e vështirë për ne që të kalojmë rrugën dhe të takojmë një fqinj të ri. Ne e dimë shumë për hapësirën, por kaq pak për veten tonë. Mësuam për atomet, por ne ende kemi bestytni.

Për marrëdhëniet

© ASSOCIATED PRESS / East News

Kur njerëzit vendosin të shkëputen nga një marrëdhënie e ngushtë me dikë, shpesh përdorin frazën “vazhdo përpara”. Ashtu si, “e kapa Stivin në shtrat me një striptiste dhe ata po bënin gjëra të pista. Dhe vendosa se unë duhet të lëviz përpara.” Dhe unë mendoj se nëse është dikush që ka vendosur të lëvizë përpara, ai është Steve.

Ja se çfarë ju duhet të dini për burrat dhe gratë: gratë janë të çmendura, burrat janë budallenj. Dhe arsyeja kryesore përse gratë janë të çmendura është se meshkujt janë budallenj.

Për motivimin

Hobi i vërtetë i brezit tonë është ankimi dhe të folurit për asgjë. Një marrëdhënie e keqe, problemet me arsimin, një shef budalla. Kjo është e gjitha absurditet. Nëse nuk mund të bëni asgjë, personi i vetëm budalla këtu jeni ju. Dhe do të befasoheshit shumë kur  kuptoni se sa gjëra mund të ndryshohen nëse merrni mundimin të ngriheni nga krevati.

Diçka tjetër që unë nuk e kuptoj – kaseta motivimi, librat motivues. Çfarë të ndodhi? Një ditë të gjithë duhet të jenë të motivuar? Është një gjë mjaft e thjeshtë – ose dëshironi të bëni diçka ose nuk dëshironi.

Cili është misteri i madh? Përveç kësaj, nëse do të kishit qenë mjaftueshëm të motivuar për të shkuar në dyqan për të blerë një libër motivimi, a nuk jeni të motivuar aq sa ta bëni këtë?

Pra, ju nuk keni nevojë për librin, lëreni dhe thojini nëpunësit: “Jam i motivuar, po shkoj në shtëpi!”

Motivimi është i pakuptimtë, nëse do të më pyesnit mua ky vend mund të përdorte pak motivim. Njerëzit që janë të motivuar janë ata që po shkaktojnë telashe! Aksionarët mashtrues, vrasësit serialë, konservatorët e krishterë? Këta njerëz janë shumë të motivuar, shumë të motivuar. Mendoj se motivimi është mbivlerësuar.

Cili nga citimet e George Carlinit ju pëlqeu më së shumti?