10 Aftësi Mbijetese të Cilat Çdo Prind Duhet t’ia Mësojë Fëmijës së Tij

©Depositphotos.com

Vitin e kaluar, një fëmijë 4-vjeçar në Somerset, New Jersey i shpëtoi jetën nënës së saj pasi e gjeti atë të pa ndjenja dhe thirri policinë. Kjo thjesht do t’ju tregojë se sa e rëndësishme mund të provojë të jetë të dish të përballesh me një rast urgjence, si dhe aftësi të tjera jetësore.

Ky artikull do të trajtojë atë se si t’i mësojmë fëmijët të qëndrojnë të qetë dhe pozitivë në situata të caktuara, të mbrohen, të menaxhojnë kohën e tyre dhe shumë më tepër, dhe kjo një ditë mund të shpëtojë jetën e tyre ose të dikujt tjetër.

Sot ne do t’ju tregojmë në lidhje me aftësitë e rëndësishme të jetës që çdo fëmijë në shekullin 21 duhet të dijë.

Shpëtoni veten nga mbytja

©Depositphotos.com

Kur jemi në ujë dhe ndjehemi sikur po humbasim kontrollin, instinkti ynë natyror është të rrahim krahët për shkak të panikut. Por ju duhet t’i mësoni fëmijët tuaj të luftojnë më tepër instinktet e tyre sesa ujin, dhe kjo mund t’u shpëtojë jetën!

Mësojini të notojnë duke mbajtur shpinën drejt, duke formuar një vijë të drejtë me këmbët e tyre dhe duke kryer goditje të vogla për t’u kthyer në sipërfaqe.

Ndizni një zjarr

©Depositphotos.com

Ju mund ta bëni këtë me ndihmën e disa hapave të përcaktuar qartë. Në fillim, është një ide e mirë të mblidhni mjetet tuaja të sigurisë, si një kovë me ujë për të shuar zjarrin. Pastaj, do të duhet të mbledhësh dru. Gjithashtu, sigurohuni që druri të jetë i thatë.

Pastaj, duhet të vendosni drurin në një strukturë duke përdorur metodën e shkronjës A. Më në fund, është koha për ndezje. Kjo jo vetëm që mund ta mësojë fëmijën tuaj të jetë më i organizuar, por është gjithashtu një aftësi thelbësore e mbijetesës.

Reagoni ndaj një emergjence

©Depositphotos.com

Sigurisht, fëmija juaj nuk pritet të dijë si të reagojë në raste urgjente të mëdha, por është një ide e mirë t’i mësoni ata se si të përballen me çështje më të vogla si ushtrimi i presionit në një plagë gjakderdhëse, “ndalo, ulu dhe rrotullo” teknikë kur kapet në zjarr, duke përdorur akull në një dëmtim, dhe e fundit, por jo më pak e rëndësishmja, duke ditur se kur duhet të telefononi policinë.

Teknika “ndalo, ulu dhe rrotullo” është mjaft e thjeshtë – e tëra çfarë duhet të bëjnë është të ndalojnë atë që po bëjnë, të bien poshtë në dysheme, të mbulojnë fytyrat e tyre dhe të rrokullisen me këmbët drejt. Për t’u marrë me plagët me gjakderdhje, mësojini të ushtrojnë presion në plagë me pëllëmbën e dorës për rreth 5 minuta.

Për të përdorur akull për lehtësim, mësojini ata të mos vendosin akull direkt në lëkurë, por përkundrazi ta mbështjellin atë me një peshqir dhe të mos e lënë për më shumë se 15-20 minuta. Urgjencat ndodhin gjatë gjithë kohës, prandaj është thelbësore që fëmijët të dinë këto truke të rëndësishme.

Mblidhni ujin e shiut

© Shutterstock

Ju lehtë mund të bëni vetë sistemin tuaj të mbledhjes së ujit të shiut dhe mund të jetë një aktivitet argëtues për të marrë pjesë me fëmijën tuaj. Një mënyrë e thjeshtë për ta bërë këtë është duke instaluar një tytë shiu. Kjo përbëhet nga një kazan i madh i vendosur jashtë vendbanimit tuaj që lidhet me çatinë me tuba. Mos harroni ta mbuloni atë me një kapak për të mbajtur larg mushkonjat.

Qëndrimi të sigurt nëse ata ndonjëherë humbin

© shutterstock.com

Një nga gjërat më të frikshme për një fëmijë dhe një prind është humbja. Mund t’i ndodhë çdokujt, por është gjithmonë më mirë të jeni të përgatitur. 2 gjërat e para që duhet t’i mësoni fëmijës tuaj është numri juaj i telefonit dhe të qëndrojë në një vend, pa marrë parasysh nëse ata humbin në një pyll apo në një zonë të mbushur me njerëz.

Nëse kjo ndodh, fëmija juaj duhet ta dijë që në këtë rast, biseda me të huajt mund t’i ndihmojë ata në të vërtetë. Akoma, ata nuk duhet të kërkojnë ndihmë nga askush – vetëm nënat që janë me një fëmijë.

Ndërsa bëjnë kampe në pyll, fëmijët lehtë mund të humbasin ndërsa vrapojnë përreth dhe kur luajnë. Nëse nuk kanë ujë dhe ushqim me vete, ata duhet të dinë të gjejnë ujë më parë, sepse mund të qëndrojnë më gjatë pa ushqim. Ata kurrë nuk duhet të shkojnë pranë liqeneve, lumenjve ose trupave të tjerë të ujit. Në vend të kësaj, ata duhet të mbledhin vesë nga gjethet.

Mësojini ata të mos flenë në tokë. Toka është e ftohtë dhe mund të thithë të gjithë nxehtësinë nga trupi. Tregoni atyre se si të bëjnë një shtrat nga materialet aty pranë si gjethet dhe degët. Pasi të përfundojë dysheku, përdorni të njëjtat materiale si batanije.

U thoni të mos hanë asgjë. Dhe edhe nëse ka kaluar shumë kohë, ata duhet të dinë të qëndrojnë larg bimëve, manave dhe kërpudhave sepse ato mund të jenë helmuese. Për ta bërë këtë më të lehtë, ata gjithmonë duhet të mbajnë disa furnizime energjie në xhep që janë të rezervuara veçanërisht për raste urgjente.

Qëndroni të sigurt nga jeta e egër

Kjo është jashtëzakonisht e rëndësishme, pasi mund të jetë ndryshimi midis jetës dhe vdekjes. Në varësi të vendit ku jetoni dhe llojeve të kafshëve përreth, mësojuni fëmijëve tuaj teknikat themelore që ata mund të përdorin nëse vendosen ndonjëherë ballë për ballë me një kafshë të egër. Nëse fëmija juaj është në një zonë për të cilën dihet se ka gjarpërinj, mësojini të mos iu afrohen kurrë ose të mos vendosin kurrë duart dhe këmbët në vendet që nuk mund t’i shohin, të mos marrin kurrë shkopinj ose degë ndërsa notojnë në lum, dhe gjithmonë të veshin këpucë ose sandale.

Shumica e njerëzve nuk i shohin me të vërtetë drerët si kafshë të rrezikshme, por realiteti është, ato mund të jenë më të rrezikshme se arinjtë. Në përgjithësi, ata nuk janë agresivë, por mund të jenë nëse ndihen të ngacmuar, kështu që mësojini fëmijët tuaj të mos i tallin ose të afrohen shumë.

Takimi me një ari në natyrë mund të jetë tmerrues, prandaj nuk është një ide e keqe t’u mësoni fëmijëve tuaj se si të reagojnë në këtë lloj situate. Para së gjithash, nëse janë duke ecur në këmbë, këshillohet që ta bëjnë këtë në grupe. Nëse vijnë ballë për ballë me një ari, ata duhet ta identifikojnë qartë veten e tyre, të mos vrapojnë kurrë, të qëndrojnë të qetë dhe të bëjnë veten të duken sa më të mëdhenj duke mbajtur krahët ose xhaketën ose duke qëndruar në majë të një shkëmbi. Së fundmi, ata duhet të largohen nga zona kur ariu të largohet nga rruga. Nëse jeni afër fëmijës tuaj dhe hasni një ari, është e rëndësishme që ta merrni menjëherë.

Qëndroni të qetë dhe pozitiv

© hans middendorp / Pexels

Mësoni fëmijët tuaj të qëndrojnë të qetë kur përballen me një situatë të vështirë. Një nga mënyrat më të mira për ta bërë këtë është përdorimi i një teknike si “frymëmarrja e thellë”, e cila është marrja e frymëmarrjeve të gjata dhe të ngadalta nga barku. Për ta bërë këtë në një mënyrë të gjallë, një teknikë e shkëlqyeshme është t’i bëni fëmijët të fryjnë flluska.

Ky aktivitet i detyron ata të marrin frymë të gjatë dhe të thellë për të fryrë me kujdes dhe për të krijuar sa më shumë flluska që është e mundur, prandaj është e dobishme në këtë rast. Në jetë, paniku në situata të vështira zakonisht çon në një rezultat negativ, kështu që mësimi i fëmijëve për të qenë të qetë do t’i ndihmojë ata në të ardhmen.

Vishuni sipas motit

Për shembull, para se të shkoni në një aventurë, si shëtitje, kërkoni nga fëmijët tuaj të zgjedhin rrobat e tyre. Pastaj, vlerësoni se çfarë zgjodhën, pyetini pse i morën ato pjesë të veçanta dhe korrigjojini nëse është e nevojshme.

Gjithashtu, mos harroni t’i mësoni të paketojnë kremërat mbrojtës ndaj diellit ose larësin e mushkonjave, në varësi të situatës. Ndërsa mësohen ta bëjnë këtë sa janë fëmijë, do t’u bëhet një zakon i mirë.

Mësoni vetëmbrojtjen

© Jyotirmoy Gupta / Unsplash

Në ditët e sotme, në botën kaotike në të cilën jetojmë, siguria është një nga përparësitë tona kryesore. Kështu që, për ta bërë fëmijën tuaj të ndihet më i sigurt, këshillohet të regjistroni fëmijën tuaj në klasat themelore të vetëmbrojtjes. Në të njëjtën kohë, kjo gjithashtu do t’i lejojë ata të zhvillojnë aftësitë e tyre shoqërore.

Sinjalizimi për ndihmë

© depositphotos.com

Gjithmonë vendosni një bilbil rreth qafës së fëmijës suaj kur shkoni në pyll, kampe, etj. Kjo është një nga mënyrat më të mira që një fëmijë të sinjalizojë për ndihmë. Sidoqoftë, është e rëndësishme ta mësoni fëmijën tuaj se kjo nuk është një lodër dhe se ata nuk duhet ta përdorin atë pa pasur një arsye të ligjshme.

Të bërtiturat për ndihmë do t’i rraskapisin më shpejt, por një fishkëllimë jo. Mësojini të fryjnë 3 herë, të presin pak, dhe pastaj përsëri 3 herë të tjera. Ata duhet ta përsërisin këtë model derisa të gjenden. Periudha e pritjes është e rëndësishme sepse nëse ata fishkëllen vazhdimisht, askush nuk do të jetë në gjendje të ju dëgjojë ju ose njerëz të tjerë duke thirrur dhe kërkuar fëmijën.