10 Gjërat që Bëjnë Gjyshërit të Cilat Prindërit Nuk i Durojnë Dot

Gjyshërit që kalojnë rregullisht kohën me nipërit dhe mbesat e tyre, rrisin mirëqenien e tyre, sipas hulumtimeve. Zakonisht ata përpiqen të ndihmojnë prindërit dhe t’ua bëjnë jetën më të lehtë, por në realitet, këto veprime shpesh thjesht i komplikojnë gjërat.

Ne kemi zbuluar gjërat më të zakonshme që çojnë në mosmarrëveshje midis 2 brezave.

 Kritikimi i praktikave të prindërimit

Gazeta Ndërkombëtare e Kërkimit dhe Zhvillimit Arsimor zbuloi se autoriteti i prindërve është një mjet thelbësor në procesin e rritjes së fëmijëve. Çdo deklaratë negative nga gjyshërit pa dyshim nuk i ndihmon nënat dhe baballarët të japin një shembull për fëmijën e tyre. Në rastet më të këqia, madje mund të dëmtojë rëndë besimin midis tyre.

Blerja e lodrave të panevojshme

Prindërit e dinë shumë mirë se cilat lodra kanë tashmë fëmijët dhe për cilat kanë vërtet nevojë. Përveç kësaj, kur refuzojnë të blejnë gjithçka që duan, ata i mësojnë fëmijët e tyre të vlerësojnë paranë dhe t’i shpenzojnë me mençuri. Kur ndërhyjnë në këtë proces, gjyshërit i shkaktojnë fëmijës shqetësim.

Publikimi i fotove pa leje

Prindërit mund të kenë frikë nga dërgimi i fotove të fëmijëve te gjyshërit e tyre sepse shpesh shfaqen menjëherë në internet. Brezi i vjetër nuk është gjithnjë aq i njohur me teknologjinë e informacionit, kështu që gjyshet ndonjëherë nuk e kuptojnë që absolutisht çdo person do të jetë në gjendje t’i shohë këto foto. Sigurisht, prindërit, nga ana e tyre, mund të mos dëshirojnë ta tregojnë jetën e tyre private në publik.

Inkurajojnë çdo gjë të vogël

Një studim thotë se lavdërimi i tepërt mund të çojë në mungesë motivimi. Shpeshherë, gjyshërit fillojnë t’i lavdërojnë për veprat e mira të nipërve dhe pse mund të mos kenë bërë asgjë. Por siç rezulton, ky nxitje mund të vrasë dëshirën e fëmijës për të ecur përpara.

Vendosin rregullat e tyre

Sipas një studimi, fëmijët janë shumë të ndjeshëm ndaj ndikimeve nga bota e jashtme. Botëkuptimi dhe vlerat e tyre janë shumë të brishta, kështu që është e rëndësishme që ata të përballen me shumë pak kontradikta.

Kur prindërit u mësojnë fëmijëve një gjë dhe gjyshërve një tjetër, kjo çon në disonancë që mund të komplikojë procesin e të mësuarit.

I ushqejnë fshehtas me ëmbëlsira

Deklarata shkencore e Shoqatës Amerikane të Zemrës thotë se fëmijët e moshës 2-18 vjeç duhet të hanë ose të pinë më pak se 6 lugë sheqerna të shtuar çdo ditë. Në mënyrë tipike, fëmijët nuk janë të interesuar në rezultatet e kërkimit shkencor, kështu që prindërit duhet të monitorojnë me kujdes ushqimin e tyre.

Kur gjyshërit ushqejnë fshehtas nipat e mbesat e tyre, kjo u sjell atyre kënaqësi – por në të njëjtën kohë, ajo shkakton dëme të mëdha në shëndetin e tyre.

U thone miqve të tyre gjithçka rreth nipërve dhe mbesave të tyre.

Shpeshherë vijmë te prindërit tanë për këshilla, madje edhe për rritjen e fëmijëve. Ne mund të diskutojmë gjëra mjaft intime që më së miri nuk ndahen me të huajt. Duke marrë vesh se miqtë e gjyshërve jo vetëm që mësuan për këto gjëra, por gjithashtu i diskutuan plotësisht ato, zakonisht i zemëron prindërit.

U blejnë atyre rroba qesharake

Bota e modës po ndryshon aq shpejt sa ndonjëherë nuk e dini nëse dukeni elegant sipas standardeve moderne. Dallimi në moshë midis gjyshërve dhe nipërve e mbesave mund të jetë shumë i dukshëm kur bëhet fjalë për zgjedhjen e rrobave.

Nënat dhe baballarët nuk duan të fyejnë brezin e vjetër, por në të njëjtën kohë, duan që fëmija i tyre të duket elegant. Një kontradiktë e tillë i vendos ata në një pozitë të pakëndshme.

E neglizhojnë orarin e gjumit

Në përpjekje për të fituar dashurinë e një nipi, gjyshërit ndonjëherë mund t’i lejojnë ata të shkojnë në shtrat vonë ose të mos flenë gjumë pas dreke. Në të njëjtën kohë, shkencëtarët thonë se parashkollorët duhet të flenë 10-13 orë në ditë dhe adoleshentët të paktën 8 orë.

Mungesa e gjumit mund të çojë në sëmundje serioze si diabeti dhe gjithashtu mund të ndikojë në aktivitetin e trurit. Kjo është arsyeja pse prindërve nuk u pëlqen kur dikush i lejon fëmijët e tyre të prishin orarin e tyre të gjumit.

I lejojnë të të shikojnë TV tërë ditën

Sot, televizioni luan një rol të rëndësishëm në jetën tonë. Për fëmijët, ky nuk është vetëm një mjet argëtimi, por është gjithashtu një mënyrë për të njohur botën. Por gjyshërit shpesh harrojnë kufijtë e arsyeshëm. Në vitin 2015, shkencëtarët mësuan se sa kohë duhet të kalojnë fëmijët duke shikuar TV. Duke parë TV për më shumë se 2 orë në ditë mund të shkaktojë presion të lartë të gjakut tek fëmijët.