10 Këshilla për ta Shprehur Mendimin Tuaj Bindshëm

©shutterstock

Siç thoshte pinguini nga Madagaskari, “Arsyet më duken të lodhshme dhe të mërzitshme. Ne do të përdorim forcën.” Njerëzit shpesh e përdorin këtë qasje në jetën reale, ndërsa është e mjaftueshme që vetëm të zotëroni bazat e artit të bindjes dhe të mësoni të motivoni të tjerët për të bërë gjëra që ju sjellin dobi. Ekzistojnë rregulla të përgjithshme për ndërtimin e fjalive që i bëjnë njerëzit e tjerë të pranojnë këndvështrimin tuaj.

Ne duam që njerëzit të komunikojnë në mënyrë efektive, kështu që ne do publikojmë disa këshilla që do t’ju ndihmojnë të shprehni qartë mendimet tuaja dhe të merrni atë që dëshironi më shpesh.

Hiqni qafe përgjithësimet

Mos përdorni fjalët “kurrë”, “çdo”, “të gjithë” dhe “gjithmonë” në fjalimin tënd dhe të jenë specifike. Mendoni se çfarë ka ndodhur saktësisht, kujt i intereson dhe kur ndodhi.

Specifikoni kohën dhe datën

Thoni “të” dhe në vend të “nga/rreth”.

Thuaj “dhe” në vend të “por”.

“Por” kapërcen dhe sikur e nënvlerëson gjithçka që u tha para se të përdornit këtë fjalë.

Bëni pyetje të hapura

Mos bëni pyetje të mbyllura, të cilave mund t’u përgjigjen me përgjigje “po” dhe “jo”. Bëni pyetje për kur dhe si ndodhi diçka për të marrë informacion të vlefshëm.

5Tregojini personit me të cilin po bisedoni se po përpiqeni ta zgjidhni çështjen.

Bëni një pyetje sqaruese dhe tregojini personit tjetër që po përpiqeni të zgjidhni problemin.

Shmangni fjalitë tipike negative

Shndërroni frazat negative në pozitive. Shprehni atë që dëshironi qartë. Do t’ju ndihmojë të përqendroni vëmendjen tuaj në qëllimin e dëshiruar.

Filloni kërkesën tuaj me “Unë do të isha mirënjohës…”

“A është e mundur” dhe “do të isha mirënjohëse” janë shumë të lehta për t’u thënë, dhe këto fraza funksionojnë për mrekulli.

Përdorni refuzimin motivues.

Përdorimi i refuzimit motivues ka kuptim kur duhet të informoni një person tjetër për diçka të pakëndshme ose të refuzoni plotësisht supozimin e tyre. Është e rëndësishme të shprehni mendimin tuaj dhe të tregoni të vërtetën në të njëjtën kohë. Dhe me ndihmën e refuzimit motivues, ju mund ta bëni atë më shumë me edukatë.

Thoni “jo tani” në vend të “jo”.

Duke thënë “Jo” i largoni njerëzit. “Jo” tingëllon sikur diçka ka përfunduar dhe është vendosur.

Angazhoni njerëzit e tjerë me “ju” dhe “ne”.

Nëse gjithmonë flisni në vetën e parë, vendosni veten dhe veprimet tuaja në radhë të parë. Përdorimi i “ju” dhe “ne” i lidh njerëzit dhe tërheq vëmendjen e personit me të cilin po flisni gjithashtu.