10 Këshilla për të Mbrojtur Veten në Situata të Pazakonta

©Depositphotos.com,©Depositphotos.com

Të dish të luftosh dhe të mbrohesh mund të jetë një aftësi për të shpëtuar jetën. Por, para se të vijë kjo, ka disa gjëra që mund të bëni për ta bërë mjedisin rreth jush më të sigurt, ose të paktën të minimizoni rrezikun që të mos bëheni pre e një situate të rrezikshme.

Gjëra të tilla në dukje të parëndësishme, si mënyra se si dhe ku parkoni makinën tuaj ose çfarë vendesh zgjidhni në transportin publik, në të vërtetë mund të funksionojnë në avantazhin tuaj.

Ne gjetëm disa këshilla që mund t’ju ndihmojnë ta bëni jetën tuaj të përditshme pak më të sigurt dhe gjithashtu t’ju bëjnë më të vetëdijshëm për rreziqet e mundshme. Shpresojmë që këto këshilla të ju duken të dobishme.

Largohuni nga muret.

©Depositphotos.com

Kur po i afroheni një këndi të verbër, krijoni pak hapësirë midis vetes dhe murit. Kjo do t’ju japë më shumë kohë për të bërë zgjedhje të zgjuara nëse ka dikë që pret t’ju sulmojë. Ju gjithashtu mund të jeni në gjendje t’i vini re ata para se të bëjnë ndonjë gjë që t’ju japë një mundësi për të ikur. Gjithmonë jini të vetëdijshëm dhe shikoni përreth për të kontrolluar rrezikun e mundshëm.

Parkoni makinën tuaj duke ecur mbrapa.

©Depositphotos.com

Në një parking, parkojeni makinën së prapthi kur të mbërrini. Do të jeni të qetë dhe do të keni kohë të mjaftueshme për të dalë më vonë. Në të kundërt, mund të ketë një situatë kur duhet të largoheni me nxitim, ndoshta i stresuar dhe i frikësuar, dhe do të jetë më e vështirë të bëhet nëse jeni parkuar kokë e këmbë.

Dini se ku të parkoni.

©Depositphotos.com

Sado e vështirë të jetë të gjesh një vend parkimi falas, mund të jetë e vlefshme të kalosh pak kohë shtesë duke u përpjekur të gjesh një vend të sigurt. Zgjidhni një hapësirë të ndriçuar mirë. Kjo do ta bëjë më pak të mundshme që dikush t’ju zgjedhë si objektivin e tij, sepse është më lehtë të fshiheni nëse është errësirë dhe nuk mund ta shihni makinën tuaj ose atë që qëndron pas saj shumë mirë.

Kontrolloni makinën tuaj.

©Depositphotos.com

Para se të hyni në makinën tuaj, kontrolloni kudo përreth saj nga një distancë për t’u siguruar që askush nuk fshihet atje. Gjithashtu, mos harroni të përkuleni dhe të kontrolloni nën makinën tuaj. Pasi të keni mbaruar me pjesën e jashtme, sigurohuni që të kontrolloni edhe pjesën e brendshme.

Mbani një elektrik dore.

©Depositphotos.com

Mbajtja e një elektriku dore të fuqishëm në çantë mund të ju ndihmojë në situata të ndryshme. Për shembull, nëse po ecni për diku natën, një elektrik dore është një mundësi më e mirë sesa drita në telefonin tuaj nëse doni të ndriçoni rrugën.

Së pari, një elektrik dore është më pak tërheqës për grabitësit sesa telefoni juaj. Së dyti, nëse dikush ju sulmon, mund të përdorni elektrik dore për të goditur sulmuesin ose për të sinjalizuar ndihmë kur nuk mund të bërtisni ose të bëni një telefonatë.

Përveç kësaj, një elektrik dore mund të përdoret për të verbuar sulmuesin dhe për t’ju dhënë kohë të ikni. Kjo është arsyeja pse kur jeni duke qëndruar në një hotel, është gjithmonë një ide e mirë të mbani një elektrik dore pranë shtratit tuaj.

Kërkojuni recepsionistëve të mos shpallin numrin e dhomës tuaj.

©Depositphotos.com

Kur jeni duke u sistemuar në një hotel, kërkoni nga punonjësi i tavolinës së parë që të shkruajë numrin e dhomës tuaj në një copë letër në vend që ta thoni me zë të lartë sepse dikush mund ta dëgjojë atë. Nëse për ndonjë arsye ata e shpallin gjithsesi, nuk ka turp të kërkoni një dhomë tjetër dhe të shpjegosh se është e rëndësishme që askush të mos e dëgjojë këtë herë.

Kërkoni 2 çelësa.

©Depositphotos.com, ©Depositphotos.com

Nëse jeni duke udhëtuar vetëm, kërkoni 2 grupe çelësash në recepsion kur bëni check-in, nëse është e mundur. Njerëzit përreth jush do të mendojnë se jeni duke udhëtuar me dikë dhe, për këtë arsye, nuk jeni një shënjestër e lehtë. Ju mund t’ia përmendni këtë edhe punonjësit të hotelit dhe që ta dëgjojnë të tjerët.

Bëni një ndalesë dere.

©Depositphotos.com

Fatkeqësisht, bravat e dyerve të hotelit nuk janë gjithmonë të besueshme. Ato mund të jenë të lehta për tu zgjedhur dhe në rast se një çelës humbet ose mund të vidhet, bravat nuk zëvendësohen gjithmonë. Pra, për siguri shtesë, përdorni një tapë dere kur jeni duke bërë dush, duke fjetur natën ose në çdo kohë kur jeni brenda.

Dini ku të qëndroni në një ashensor.

©Depositphotos.com

Nëse ka vend të mjaftueshëm në ashensor dhe ju mund të zgjidhni se ku të qëndroni, qëndroni pranë panelit të kontrollit me shpinën në murin anësor. Në atë mënyrë, ju do të jeni në gjendje të shihni të gjithë në ashensor në krahasim me nëse do të ishit përballë daljes dhe shpina juaj do të kthehej nga njerëzit që qëndrojnë pas jush. Nëse hyn një person i dyshimtë, shtypni sa më shumë butona që të jetë e mundur dhe zbritni menjëherë.

Zgjidhni vendin e duhur në transportin publik.

 

Nëse nuk është shumë i mbushur me njerëz dhe ju keni mundësinë të zgjidhni se ku të uleni në transportin publik, merrni kohën tuaj dhe bëni pikërisht atë. Është më mirë të zgjidhni një vend në korridor pranë shoferit. Në këtë mënyrë, ju mund të shmangni qoshet dhe të dilni më lehtë nëse dikush ju shqetëson. Gjithashtu nuk është një ide e mirë të qëndroni pranë daljes sepse kur hapen dyert, dikush mund të kapë çantën tuaj.