10 Këshilla për t’u Mbrojtur nga Xhepistët

©Depositphotos.com

Mbi 400,000 hajdutë xhepash dalin në rrugë çdo ditë nëpët botë, dhe ata më të aftët janë me të vërtetë njerëz krijues që fshehin shumë hile nën mëngë. Në mënyrë që të mbrohemi, duhet të jemi aq dinak sa ata dhe t’i shohim gjërat nga këndvështrimi i tyre.

Ne duam t’ju ndihmojmë të mbani sendet tuaja të sigurta, nëse jeni duke udhëtuar jashtë vendit ose thjesht po ecni në rrugë, dhe kjo është arsyeja pse kemi edhe disa hile për ju.

Mos përdorni ATM jashtë.

©Depositphotos.com

ATM-të janë si magnet për xhepistët, dhe ata madje mund të punojnë së bashku për t’ju tërhequr vëmendjen ndërsa njëri prej tyre ju rrëmben paratë. Gjithashtu, ka hajdutë që do të përpiqen të shohin numrin tuaj PIN dhe më pas të marrin portofolin tuaj.

Nëse keni nevojë të përdorni një ATM, përdoreni atë në një ndërtesë biznesi ose kur nuk është në një vend të hapur. Kjo sepse ATM-të brenda hoteleve dhe restoranteve kanë më pak para dhe nuk ka aq të ngjarë të shfrytëzohen.

Mos kontrolloni gjërat tuaja me vlerë

©Depositphotos.com

Mos e nxirrni telefonin ose portofolin tuaj vetëm për t’u siguruar që e keni akoma. Sytë e xhepistëve do të drejtohen menjëherë tek ju, veçanërisht nëse tërhiqni sendet tuaja pasi të përplaseni. Nëse duhet ta bëni, jini të qetë dhe diskret në lidhje me këtë në mënyrë që të mos u tregoni atyre se ku janë gjërat tuaja me vlerë.

Gjithashtu, xhepistët mund të bërtasin: “Dikush më vodhi portofolin!” vetëm për t’i bërë të gjithë të kthehen dhe të kontrollojnë të tyret. Injoroni këtë sa më shumë që të mundeni dhe kontrolloni gjërat tuaja me vlerë pa probleme, por vetëm pasi të ketë kaluar ca kohë.

Jini të vetëdijshëm për ata që lëvizin shumë shpejt në transportin publik.

©Depositphotos.com

Nëse jeni në një tren ose autobus dhe vëreni dikë që vazhdimisht shkon lart e poshtë dhe me një ritëm të shpejtë, mbajini gjërat tuaja afër. Edhe më mirë, shtrëngoni çantën tuaj fort, pasi duart tuaja janë mjeti juaj mbrojtës këtu.

Kur një xhepist po e bën këtë, është për shkak se ata po skanojnë mjedisin për çanta që kanë mbetur pa mbikëqyrje ose për ato që mund të kapen lehtësisht kur të zbresin në stacionin tjetër. Gjithashtu, kini kujdes nga ata që bëjnë lëvizje të vogla me duar dhe madje edhe me këmbë. Ata do ta përdorin këtë si një lloj shpërqendrimi trupor në mënyrë që të mos i shihni kur të arrijnë të kapin diçka.

Blini rroba dhe pajisje me xhepa të fshehtë.

©Depositphotos.com

Investoni disa para në copa veshjesh me xhepa të fshehtë. Këto mund të zvogëlojnë shanset për t’u grabitur në rrugë. Ka shumë lloje të ndryshme që mund të blini, si xhaketa me xhepa brenda, pantallona të shkurtra, të brendshme, bluza etj.

Mos përdorni një çantë pa zinxhir

©Depositphotos.com

Nëse dëshironi të mbani një çantë kur dilni, zgjidhni një që do të jetë e vështirë për një hajdut të hyjë brenda dhe të vjedhë gjërat tuaja me vlerë. Çantat ndër-trupore janë një zgjedhje e mirë, sepse hajduti nuk do të jetë në gjendje ta kapë dhe të vrapojë. Shmangni çantat që kanë vetëm një përplasje butoni.

Gjithashtu, është më mirë të mbani një çantë që ka 2 shtresa brenda me zinxhirë dhe një përplasje butoni që kalon mbi shtresat me zinxhir. Sidoqoftë, një xhepist me përvojë mund të jetë në gjendje të hapë zinxhirin e çantës pa e ndjerë, kështu që mbase një zinxhir me një bravë do të ishte më mirë.

Mos u kushtoni shumë vëmendje shenjave rreth xhepistëve.

©Depositphotos.com

Shenja që thonë gjëra të tilla si: “Kini kujdes nga xhepistët!” janë ato që pëlqejnë hajdutët. Kjo pasi kemi tendencë të kontrollojmë xhepat tanë menjëherë pasi të shohim shenjën, e cila do të japë një sinjal për çdo hajdut afër. Pra, mos kontrolloni xhepat tuaj pasi të shikoni një shenjë si kjo.

Kini kujdes nga grupet që ndahen papritur.

©Depositphotos.com

Xhepistët nganjëherë punojnë në grupe. Pra, nëse vëreni një grup njerëzish që hyjnë në një ndërtesë ku do të hyni, ose mblidhen në një vend turistik dhe përhapen, jini në gatishmëri. Gjithashtu, mund të vini re se ata do të fillojnë të veprojnë sikur të jenë vetëm.

Sigurohuni që të mos jeni askund afër tyre sepse ato janë përhapur për të gjetur viktimën e tyre të radhës. Ata madje mund të fillojnë të flasin në telefon ndërsa në të vërtetë po mashtrojnë diçka.

Mos ndaloni për të parë kur dikush fillon të grindet.

©Depositphotos.com

Hajdutët e dinë se shumë njerëz nuk mund t’i rezistojnë skenës së të huajve që po zihen. Kjo është arsyeja pse ata mund të fillojnë një argument, duke shpresuar që të shpërqendrojnë turmën. Një tjetër xhepist do të ju shtyjë në turmë dhe do të ngrejë gjërat tuaja me vlerë. Ata po shpresojnë që t’i kushtoni vëmendje situatës dhe jo çantës ose portofolit tuaj.

Mënyra të tjera që ata mund të bëjnë devijime janë duke u rënë të fikët ose duke vepruar sikur janë të sëmurë.

Shmangni ecjen pranë rrugës.

©Depositphotos.com

Ka xhepistë që duan të rrëmbejnë çantat dhe sendet tuaja me vlerë duke vozitur në anë të rrugës pranë jush. Kështu që kur të jeni në trotuar, sigurohuni që të jeni sa më larg rrugës. Nëse keni mundësi, ecni kundër trafikut në mënyrë që të shihni automjetet që afrohen. Gjithashtu, mbajeni çantën në krahun që nuk është më afër rrugës.

Kini kujdes nga teknika “sanduiç”.

©Depositphotos.com

Nëse e gjeni veten në shkallët lëvizëse me disa njerëz para jush dhe ata në të vërtetë ju bllokojnë të kaloni, ju mund të keni ngecur në një teknikë “sanduiç”. Çifti para jush është në të vërtetë  mund të ketë planifikuar që të blejë kohë për xhepin pas jush për të marr sendet tuaja me vlerë. Kjo zakonisht mund të ndodhë në qendrat tregtare, aeroportet, tregjet ose stacionet e trenave.

Për ta shmangur atë, mbajeni çantën përpara, në këmbët tuaja ose mbi ju kur jeni në shkallët lëvizëse. Nëse ndiheni sikur gjendeni në situatën “sanduiç”, kërkojini me vendosmëri, por me edukatë personit që keni përpara që të largohen që të mund të kaloni.