10 Mënyrat me të Cilat Shfrytëzuesit Luajnë me Ndjenjat Tona

©depositphotos

Shfrytëzuesit, pavarësisht nëse e dinë apo jo, luajnë me frikën, dyshimet dhe dëshirat e njerëzve. Por metoda e tyre më e dobët është loja me ndjenjat më fisnike: dashurinë, mirënjohjen, detyrën dhe shpresën.

Sidoqoftë, nuk duhet të dukeni të pakuptimtë dhe jo simpatikë kur përpiqeni të shmangni manipulimet.

Ne jemi këtu për të ndarë me ju disa nga truket më të zakonshme të përdorura nga manipuluesit, si dhe mënyrat për t’u dalë përpara atyre dhe për të mbrojtur interesat tuaja.

Ndjesia e Fajit

©depositphotos

Një person që ndihet fajtor do të bëjë gjithçka që duhet për të kompensuar dëmin e bërë prej tyre. Dhe kjo është pikërisht ajo që i duhet shfrytëzuesit, të imponojë ndjenjën e fajit.

A jeni vërtet kaq fajtore? Dhe nuk po merrni përsipër shumë duke u ndjerë përgjegjës për gjendjen emocionale të një personi tjetër? Reagimi i tij është zgjedhja e tij. Edhe nëse keni bërë diçka gabim, kërkoni falje sinqerisht, por kurrë mos e lini manipuluesin t’ju kontrollojë.

Frika nga poshtërimi

©depositphotos

Një shfrytëzues mund t’ju provokojë jo vetëm për përfitim, por edhe për të zbavitur egon e tyre, të ndjejë fuqinë e tyre ose thjesht të argëtohet. Viktimat zakonisht janë njerëz të pasigurt sepse frika e tyre për të ruajtur dinjitetin është më e fortë.

Së pari, mendoni nëse vërtet keni nevojë për ta. Dhe mos bini pre e deklaratave provokuese – ju nuk jeni të fortë, nuk jeni të gjithëfuqishëm. Dhe kjo nuk është asgjë për t’u turpëruar. Ju nuk duhet ta vini veten në rrezik për hir të ruajtjes së një imazhi të dyshimtë.

Një ndjenjë e detyrës

©depositphotos

Ndjenja e detyrës abuzohet më së shpeshti dhe më me sukses nga të afërmit dhe miqtë e ngushtë. Dhe ata janë lloji i shfrytëzuesve që mund t’ju prishin jetën më së shumti.

Është e rëndësishme të kuptoni kufijtë e aftësive tuaja. Ju duhet të ndihmoni, por kjo nuk do të thotë automatikisht se duhet të vuani dhe të hiqni dorë nga nevojat tuaja. Sigurisht, është e vështirë të refuzosh një person të afërt. Sidoqoftë, është e mundur të gjesh një rrugë të mesme dhe të ndihmosh mikun ose të afërmin tënd pa dëmtuar interesat e tua.

Frika nga refuzimi

©depositphotos

Duke shantazhuar vazhdimisht partnerin e tyre, një manipulues merr shumë përfitime për një premtim për të qëndruar me ta dhe për t’i dashur përsëri. Ata abuzojnë me frikën e viktimës së tyre për t’u refuzuar.

Edhe nëse dashuria mund të blihet, ajo mund të blihet vetëm me dashuri, jo për çdo lloj të mirash materiale ose shërbime të pafundme. Është e rëndësishme të mësoni të respektoni veten. Mos harroni kurrë se meritoni dashuri vetëmohuese dhe miqësi .

Një ndjenjë mirënjohjeje

©depositphotos

Një ndjenjë mirënjohjeje mund të abuzohet pafund me përkujtesa për një shërbim që keni bërë për atë person sa herë që keni nevojë për diçka nga ata. Dhe shumë manipulues, me vetëdije ose jo, e përdorin këtë.

Nëse është e papërshtatshme që ju të plotësoni kërkesën e dikujt, nuk keni pse ta bëni. Gjeni një mënyrë për të paguar mikun tuaj që të jetë komod me ju dhe mos u bëni manipulime të padrejta.

Keqardhje

©depositphotos

Këta qen dinakë luajnë me mirësinë dhe dhembshurinë e njerëzve të tjerë. Zakonisht nuk janë më keq se të tjerët, por ato luajnë me ndjenjat tuaja me aq mjeshtëri saqë bëheni të gatshëm të ndihmoni shokun e palumtur.

Nëse ata përpiqen ta zhvendosin punën e tyre tek ju, duke pretenduar se po vuajnë prej saj, thoni atyre që një person kaq i talentuar si ata mund ta bëjë atë shumë më mirë se ju, dhe ju besoni në to. Thuajeni sinqerisht, dhe jo vetëm që do të parandaloni manipulimet, por edhe do të lini një përshtypje të mirë.

Frika nga vetmia

©depositphotos

Shumë njerëz qëndrojnë me një person të vrazhdë që nuk e duan, por thjesht tolerojnë sepse kanë frikë të bëhen plotësisht të vetmuar. Manipuluesi ul vetëvlerësimin e viktimës së tyre, duke e bërë më të vështirë për ata të shpëtojnë nga frika e vetmisë dhe të lirohen.

Besoni në veten tuaj, respektoni veten, dhe doni veten. Kjo është mënyra e vetme që mund të vlerësoni qëndrimin e të tjerëve ndaj jush dhe të shmangni rënien në grackën e frikës nga vetmia.

Turpi

 

Turpi është një ndjenjë agonizuese e inferioritetit dhe pasaktësisë së veprimeve tuaja. Një person zakonisht është i gatshëm të bëjë gjithçka që duhet për të shmangur këtë ndjenjë, dhe që, sigurisht, abuzohet me mjeshtëri nga manipuluesit.

Nëse dikush me zell po përpiqet t’ju turpërojë, më mirë filloni të shqetësoheni. Sepse nëse keni bërë një gabim, mund të kërkoni falje dhe ta korrigjoni atë. Dhe, sigurisht, nuk duhet të ndiheni të turpëruar që nuk përmbushni pritshmëritë e dikujt. Turpi juaj është i mirë vetëm për manipuluesit tuaj për t’ju kontrolluar.

Shpresa

©depositphotos

Manipulimet me shpresës. Gënjeshtari ju premton hënën dhe pretendon se ata do të ndryshojnë sjelljen e tyre në shumë pak kohë. Por gjithçka që ata duan janë përfitime momentale që viktima, e prekur nga qëllimet e tyre të mira, mund t’u japë atyre.

Mos u besoni fjalëve të tyre. Shikoni veprimet e tyre reale. Vendosni afate konkrete dhe bëni disa kërkesa. Mos lejoni që shpresat e kota të ndryshojnë mendimet dhe planet tuaja.

Lavdërimet boshe

©depositphotos

Si funksionojnë lavdërimet e kota? Një shembull themelor është fabula e dhelprës dhe e sorrës. Mund të duket si një kompliment i pafajshëm, por ajo që dëshiron manipuluesi është të mos të kënaqë ty.

Para se të bini dakord për kërkesën e lajkatarit, vlerësoni interesat, aftësitë dhe dëshirat tuaja. Dhe një “Ju jeni i vetmi që jeni në gjendje të kryeni këtë detyrë” mund të përgjigjet me “Faleminderit, është kënaqësi për mua të dëgjoj se mendoni kështu. Megjithatë, unë kam plane të tjera.”