10 Prindër Zbuluan Këshillat më të Mira se Çdo Libër për Edukimin e Fëmijëve

Ju jeni në një dyqan dhe fëmija juaj fillon të qajë , sepse do një çokollate dhe një lodër. Fjalët, “Mjaft qajte” nuk ndihmojnë dhe ju nuk dëshironi të harxhosh paratë tuaja. Kjo lloj situate ndodhur ndoshta për të gjithë ata që kanë fëmijë, por gjithmonë ekziston një zgjidhje.

Ne kemi vazhduar të kërkojmë këshilla të efektshme që mund t’ju ndihmojnë të rritni fëmijën tuaj, dhe kësaj radhe gjetëm disa këshilla të shkëlqyera.

Shpërqëndrojini ato me një pyetje në lidhje me ngjyrën e rrobave të tyre.

Mos thuaj atëherë se asgjë e tmerrshme nuk ka ndodhur ose kërkoji atyre që të mos qajnë. Nëse fëmija juaj po bën një “shkrirje”, thjesht shpërqendrojeni. Pyeti ata se çfarë ngjyre janë rrobat ose këpucët. Gjë është se ata nuk po mendonin për ato që veshin dhe ata fillojnë të përqëndrohen në të. Dhe atëherë keni mbaruar! Dhe lotët janë zhdukur.

Mos u tregoni atyre sa kohë ka mbetur.

Nuk është e qartë për një fëmijë kur ju jepni atyre 5 ose 10 minuta më shumë për të përfunduar lojën e tyre, ose çfarëdo që po bëjnë. Ata nuk mund të llogaritin minuta dhe nuk e kuptojnë se sa shpejt po fluturon koha.

Në vend që të thoni, “edhe 5 minuta të tjera”, thoni, “edhe 5 gjuajtje të tjera”, nëse ata janë duke luajtur basketboll, për shembull. Mund të jetë gjithçka “10 raunde të tjera” ose “7 kërcime të tjera”.

Fshini së pari fytyrën tuaj, pastaj të fëmijës tuaj.

Nëse fëmija juaj nuk dëshiron të fshijë fytyrën e tyre, provoni këtë mashtrim. Së pari, bëjeni vetë. Përdoruesit e Reddit thonë se “komunikimi joverbal lejon foshnjën të kuptojë se çfarë po ndodh”. Në të njëjtën kohë, ata paralajmërojnë se kjo mund të mos funksionojë në fillim. Ju thjesht duhet ta mbani atë dhe fëmija do të fillojë t’ju lejojë të fshiheni. I njëjti mashtrim mund të përdoret me larjen e dhëmbëve.

Thoni faleminderit dhe më fal.

Ju lutemi mos e injoroni nëse fëmija juaj dëshiron t’ju ndihmojë. Të gjithë duhet të dëgjojnë fjalë vlerësimi. Mësoni t’u thoni faleminderit dhe më vjen keq. Kjo lloj sjelljeje “ju bën të ndjeheni më afër dhe ndihmon marrëdhënien tuaj me ta, pavarësisht se në cilën moshë janë”.

Jepuni atyre perime para darkës.

Jo çdo fëmijë është një ngrënës i mirë dhe jo të gjithë do të zgjedhin një domate në vend të krahëve të pulës. Ekziston një zgjidhje se si ta bëni fëmijën të hajë perime dhe fruta të shëndetshme. Thjesht ia jepni fëmijës tuaj para darkës, sepse “kjo është koha kur ata janë të uritur dhe do të hanë pothuajse gjithçka”, madje edhe karrotat.

Çdo fëmijë ka ditën e tij nëse keni disa fëmijë.

Kur keni 2, 3, apo dhe më shumë fëmijë që janë rreth të njëjtës moshë, mund të ketë luftime të mëdha për lodra, lojëra dhe gjëra të tjera. Sugjerohet që secilit prej tyre t’i caktoni një ditë të javës. Pra, nëse ka një luftë, pyetja e parë që ju bëni është, “E kujt është dita?” Dhe atëherë nuk duhet të ketë më argumente.

Jini të kujdesshëm se si i kërkoni gjërat.

Mendoni para se të pyesni diçka. Disa pyetje mund të jenë të vështira për t’u përgjigjur për një fëmijë. Mendoni se si ju i shprehni pyetjet. Për shembull, në vend të pyetjes  “A dëshiron një hotdog për darkë?” është më mirë të pyesni, “Me çfarë e dëshiron hotdogun?”

Jepuni atyre zgjedhje dhe shmangni pyetjet retorike.

Para së gjithash, fëmijët pëlqejnë zgjedhjet dhe kontrollin, kështu që, për shembull, kur të dilni jashtë, pyesni ata për këmishë që duan të veshin. Por jini më konkretë me pyetjen tuaj. Në vend të “Cilës?” është më mirë të pyesni, “E verdhë apo e kuqe?”

Së dyti, mos u jepni atyre një zgjedhje nëse nuk ka zgjidhje. Pyetje si, “A duhet të shkojmë në shtëpi?” kanë vetëm një përgjigje të drejtë në të vërtetë. Pyetjet retorike si, “Dhe çfarë do të bëjmë me këtë?” nuk janë as të mira.

“Vendoseni atë në listë” në vend që të thuani jo.

Nuk është ndjenjë e bukur t’i thuash jo fëmijës tënd, edhe nëse është një lodër të cilën ata e kanë tashmë shumë. Pra, mos thoni jo. Thoni që ta “vendosni atë në listë”. Kjo do t’ju ndihmojë të shmangni argumentet dhe lotët në dyqan.

Lëreni foshnjën tuaj t’ju shikojë duke fjetur.

Bëhuni shembull për fëmijët tuaj. Nëse u thoni që të shkojnë në shtrat, por ju jeni ende jeni ulur para TV vetë dhe duke luajtur në telefonin tuaj, ata mund të kenë disa pikëpyetje në kokën e tyre. Të paktën pretendoni se jeni duke fjetur: “Ata po ndjekin drejtimin tuaj. Pra, jini të mërzitshëm, mbyllni sytë dhe qëndroni të qetë dhe ata do të mësojnë gjithashtu”.