10 Pyetje të Pafajshme me të Cilat Prekim Ndjenjat e Njerëzve, edhe Padashje

©Depositphotos.com

Ndonjëherë, mund të mos e kuptojmë se ajo që po pyesim nuk është në rregull, sepse mendojmë se ato janë pyetje neutrale.

Ne gjithashtu mund të duam thjesht të lidhemi me njerëz, por më pas, për fat të keq, bëjmë pyetje të vështira. Edhe më keq akoma, ne mund të jemi përpjekur të ishim të mirë dhe të dobishëm, por kemi lënduar dikë gjatë procesit.

Ka disa pyetje të popullarizuara që ne mund të shmangim për të mos i bërë sepse ato mund të shkaktojnë më shumë dëm sesa dobi.

Ne pamë se si disa pyetje të zakonshme dhe në dukje të sigurta mund të lëndojnë ndjenjat e njerëzve të tjerë.

“Pse jeni akoma …?”

©Depositphotos.com

Të pyesësh dikë pse janë akoma beqarë mund të duket si një kompliment, veçanërisht pasi të thuash se janë të lezetshëm ose të bukur, por gjithsesi mund t’i bëjë ata të ndihen tmerrshëm për veten e tyre.

Pyetja ngre disa përgjithësime negative në lidhje me të qenit beqar dhe mund t’i bëjë ata të fillojnë të pyesin se çfarë nuk shkon me ta. Në fakt, disa pyetje të tilla mund të tingëllojnë sikur po u kërkoni atyre të shpjegojnë veten e tyre për të ngecur në të njëjtën fazë në jetën e tyre.

“Pse dukesh kaq e lodhur?”

©Depositphotos.com

Ju thjesht mund të shqetësoheni për mirëqenien e tyre, por mund të duket sikur ju po u tregoni atyre se duken keq. Nëse nuk jeni veçanërisht të afërt të tyre, është më mirë të shmangni bërjen e kësaj pyetje pasi ata mund të duken të lodhur për shkak të një problemi që nuk duan të diskutojnë ose ndoshta kjo është mënyra se si duken gjithmonë. Përndryshe, ata mund të ndihen nën presion për t’u dukur në një mënyrë të caktuar vetëm për t’u pranuar.

“Çfarë bëni ju?”

©Depositphotos.com

Mund të duket si një akullthyese normale, por duke pyetur, “Çfarë bën?” mund ta bëjë dikë të mos ndihet rehat kur flet me ju. Mund të ndihet oportuniste, sikur thjesht po bisedoni me ta për krijimin e rrjeteve.

Dhe nëse ata janë aktualisht në një vend të vështirë, ku u mungon drejtimi në karrierën e tyre, patjetër që nuk do të jetë një temë për të cilën duan të flasin. Ndoshta, në vend të kësaj, mund të provoni të pyesni: “Çfarë ju entuziazmon?”, kur jeni duke u përpjekur të njihni dikë që sapo keni takuar.

“Sa vjeç jeni?”

©Depositphotos.com

Nëse nuk jeni në një kulturë ku duhet të zbuloni moshën e njëri-tjetrit për të përcaktuar se si të flisni me njëri-tjetrin, nuk do të ketë nevojë të kërkoni moshën e dikujt në një mjedis shoqëror. Ndoshta është për shkak se pasi të keni arritur moshën e rritur, mosha nuk është më vetëm një numër. Bëhet një masë se sa larg keni arritur dhe çfarë duhet të keni bërë deri atëherë. Kështu që mund të ndihet sikur po gjykoni dikë thjesht duke bërë këtë pyetje bazike.

“Në cilën shkollë keni shkuar?”

©Depositphotos.com

Kjo pyetje dhe “Çfarë arsimi keni?” supozojnë se personi me të cilin po flisni ka një arsim të lartë. Kjo mund ta bëjë personin të ndjehet sikur nuk i përket atij vendi nëse nuk do të ishte në gjendje të shkonte në kolegj për çfarëdo arsye. Nëse kanë qenë në këtë shkollë, ata mund të mos dëshironin as të flisnin për këtë nëse ndjehen sikur nuk kanë shkuar në një shkollë të mirë ose një degë veçanërisht të mirë në një shkallë të lavdërueshme.

“A ushtroheni?”

©Depositphotos.com

Nëse personi të cilit po i bëni këtë pyetje zakonisht nuk ushtrohet, ata mund ta konsiderojnë fyese. Nëse e bëjnë këtë, ata mund të ndjehen sikur ju po i gjykoni ata se janë ushtruar shumë. Edhe nëse keni ndërmend t’i bëni komplimente për punën e tyre të vështirë, ata mund të ndjehen sikur po i vlerësoni vetëm për trupin e tyre.

“Nga jeni?”

©Depositphotos.com

Ndërsa ju thjesht mund të jeni vërtet i interesuar të njihni historikun e dikujt, kjo mund të duket si diskriminim ndaj dikujt, sepse mendoni se ai nuk duket sikur i përket vendit ku ndodheni në atë moment. Kjo mund t’i bëjë ata të vënë në dyshim identitetin e tyre dhe t’ju bëjë të dukeni sikur po përpiqeni t’i bëni të duken si stereotipa.

“Pse nuk dilni më shpesh?”

©Depositphotos.com

Ju keni qëllime të mira kur bëni këtë pyetje sepse dëshironi të inkurajoni dikë që të provojë gjëra të reja. Por mund të jetë ofenduese sepse tingëllon sikur ju po sugjeroni se ata kanë nevojë për më shumë ekspozim ose që nuk janë interesantë. Mund të jetë gjithashtu e pamenduar nëse ata në të vërtetë nuk kanë mundësi të shpenzojnë para duke dalë, edhe nëse dëshirojnë.

“A keni rënë në peshë?”

©Depositphotos.com

Nëse po e bëni si kompliment, mund të bëjë që personi për të cilin po flisni të ndihet sikur do t’i gjykoni përsëri nëse do të rikthehen në peshën e mëparshme. Edhe nëse është thjesht një koment, kjo mund ta bëjë personin të mos ndihet rehat, veçanërisht nëse ka humbur peshë sepse po kalonte diçka të tmerrshme për të cilën nuk do të donte të diskutonte.

“Çfarë ndodhi?”

©Depositphotos.com

Zakonisht, kjo është me të vërtetë vetëm një pyetje e pafajshme që bëjmë kur jemi kurioz. Por nëse dikujt i ka ndodhur diçka tragjike, është pak e vrazhdë t’i pyesni për këtë. Ata mund të ndihen të traumatizuar vetëm duke menduar për këtë dhe mund të jetë lodhëse për ta që të përsërisin tragjedinë për të gjithë të tjerët.

Është më mirë ndoshta thjesht t’u tregoni se ju vjen keq për atë që ka ndodhur dhe që mund të ju thonë kurdo që të jenë të gatshëm të flasin për këtë.