10 Rregulla të Mirësjelljes që Përcaktojnë në Pamje të Parë Çfarë do Mendojnë Njerëzit për Ne

©Depositphotos.com

Shumë njerëz mendojnë se ndjekja e rregullave të mirësjelljes vlen vetëm për zyrtarët shtetërorë dhe mbretërit.

Në librin e saj “Etiquette Today”, Moira Redmond flet për mënyrën se si kur takoni një person të ri, ju automatikisht e drejtoni vëmendjen tuaj drejt mënyrave të sjelljes së tyre.

Për të zbuluar saktësisht se cilat sjellje u kushtojnë më shumë vëmendje njerëzve, lexoni më poshtë.

Ne mendojmë se është më mirë të mësojmë rreth rregullave të mirësjelljes, sesa ta vendosim veten në një situatë të pakëndshme.

Ju jeni një dëgjues i vëmendshëm.

©Depositphotos.com

Aftësia për të dëgjuar një bisedë është po aq e rëndësishme sa vetë komunikimi. Mendoj se të gjithë mund të pajtohemi se është mirë kur miku juaj po ju dëgjon me vëmendje në vend që t’i kushtojë vëmendje diçkaje tjetër. Mos e ktheni vëmendjen te telefoni juaj celular ose gjëra të tjera. Mundohuni të dëgjoni bisedën edhe nëse nuk ju intereson tema.

Ju jeni shumë të hapur me njerëz që mezi i njihni

Disa çështje diskutohen më mirë vetëm midis miqve. Nëse filloni t’u tregoni njerëzve që sapo i keni njohur për sëmundjet tuaja, problemet financiare ose problemet personale, mund të zbuloni se jo të gjithë e vlerësojnë sinqeritetin tuaj.

Politika, feja, financat dhe jeta personale nuk janë temat më të mira për biseda të vogla dhe gjithashtu mund të rezultojnë në një keqkuptim. Është më mirë të përpiqesh të gjesh diçka të përbashkët me njerëzit që nuk janë miq të ngushtë, për shembull, mund të flasësh për motin, filmat ose sportet.

Ju vendosni sasinë e duhur të parfumit.

©Depositphotos.com

Shumë njerëz vendosin shumë parfum sepse duket se mendojnë se nëse nuk e bëjnë, njerëzit nuk do të jenë në gjendje të nuhasin aromën. Sipas rregullave të mirësjelljes, kjo nuk është gjëja e duhur për të bërë.

Ekziston një koncept i quajtur “një rreth aromë” – i përcaktuar si një zonë në lidhje me gjatësinë e njërit krah nga trupi juaj. Njerëzit duhet të jenë në gjendje të nuhasin parfumin tuaj vetëm kur futen në këtë rreth. Disa pika të parfumit tuaj të preferuar zakonisht janë të mjaftueshme. Nëse përdorni një parfum spërkatës, spërkatni aromën tuaj në ajër dhe futuni në të në mënyrë që parfumi të përhapet në mënyrë të barabartë në trupin tuaj.

Ju e teproni me shfaqjen e dashurisë në publik.

©Depositphotos.com

Njerëzit e dashuruar e kanë të vështirë të fshehin ndjenjat e tyre të forta dhe intime në publik. Rregulli kryesor në këtë rast, është të përpiqeni të mos i bësh njerëzit e tjerë të mos ndihen rehat. Puthjet me pasion, përqafimet dhe sidomos zënkat duhet të lihen për momente kur jeni vetëm. Duke bërë këtë, ju tregoni respekt jo vetëm ndaj të tjerëve, por edhe ndaj partnerit tuaj.

Ju e vendosni çantën tuaj në një tavolinë.

©Depositphotos.com

Nëse po shkoni në një restorant, mos harroni se duhet të vendosni vetëm një çantë të vogël në një tavolinë. Çantat e mëdha duhet të vendosen në dysheme ose të varen në pjesën e pasme të një karrigeje. Shmangni vendosjen e çantës në prehër ose në karrige të tjera.

Ju bëni tinguj me pijet.

©Depositphotos.com

Mos hani çdo kafshatë të fundit të vaktit tuaj ose mos e pini pijen deri në pikën e fundit. Kjo mund t’ju bëjë shumë të ngopur dhe zhurmat kanë të ngjarë të shqetësojnë të tjerët dhe të lënë një përshtypje të keqe. Vëmë bast se nuk do të dëshironit të ishit në të njëjtën tryezë me dikë që ha kështu.

Ju nuk mbani distancën e duhur me seksin e kundërt.

©Depositphotos.com

Si duhet të sillesh nëse sheh një burrë që njeh në rrugë? Edhe nëse jeni miq të ngushtë, mos u hidhni në krahët e tij dhe mos e përshëndetni me zë të lartë, veçanërisht nëse është me dikë. Thjesht përshëndeteni verbalisht dhe prisni që ai të reagojë. Kur t’ju përshëndesë, ai duhet t’ju prezantojë me miken e tij. I njëjti rregull vlen për burrat me gratë.

Ju nuk jeni e sjellshme me të gjithë.

©Depositphotos.com

Sipas rregullave të mirësjelljes, duhet të jeni të sjellshëm me të gjithë, pavarësisht nga mosha ose pozicioni i tyre. Nëse dëshironi të tërhiqni vëmendjen e një kamarieri thjesht buzëqeshni ose ngrini dorën. Në restorantet e mëdha kamarierët zakonisht ju tregojnë emrin e tyre kur ju përshëndesin. Mundohuni ta mbani mend dhe ta përdorni gjatë gjithë darkës. “Më falni, zonjushe / zotëri” janë të pranueshme për t’u përdorur gjithashtu.

Jo gjithmonë vazhdoni përpara nëse jeni i seksit mashkull

©Depositphotos.com

Nëse keni nevojë të shkoni në vendet tuaja por një pjesë e rreshtit është tashmë e zënë, mos kaloni me shpinë drejt njerëzve të ulur. I njëjti rregull vlen për situata të ngjashme në konferenca, filma, teatro dhe të gjitha vendet e tjera me ulëse në stilin e teatrit. Plus, nëse një çift po kalon në këtë hapësirë së bashku, një burrë duhet të shkojë i pari dhe gruaja duhet ta ndjekë atë.

Ju nuk e mbani gotën tuaj djathtas.

©Depositphotos.com

Gjatë një feste, duhet të ndiqni edhe disa rregulla. Përdorni dorën tuaj të majtë për të mbajtur gotën, në mënyrë që dora e djathtë të jetë e lirë për përshëndetje dhe shtrëngime duarsh. Hani ushqime që nuk keni pse t’i kafshoni disa herë. Dhe kur pini një gotë shampanjë, mbajeni gotën afër buzës së saj, pasi vetëm kamerierët e mbajnë atë nga bishti.