10 Sjellje që na Pengojnë të Bëhemi të Pasur dhe si Rregullohen

©depositphotos

Nëse doni të bëheni të pasur një ditë, ja disa lajme të mira për ju: në 2016, 78% e milionerëve vinin nga familje të varfra, ose me të ardhura të mesme. Kjo do të thotë që secili prej nesh mund të bëhet i pasur një ditë.

Ne ju urojmë të keni sukses financiarisht dhe ju ofrojme të hidhni një vështrim në 10 gjërat që potencialisht nuk ju lejojnë të pasuroheni.

Vendimet tuaja ndikohen nga pamja e jashtme.

©depositphotos

Njerëzit priren të vlerësojnë të njëjtën situatë ndryshe në varësi të mjedisit. Kjo u provua nga një eksperiment ku njerëzve u kërkohej të vlerësonin produktet që ndodheshin në 2 zona, njëra me dysheme të petëzuar dhe një tjetër me tapet. Personat që ecnin në tapet dhanë për të njëjtat produkte reagime më të mira.

Për shembull, kur zgjedhni një punë, ju mund të pranoni një me një zyrë të bukur, ndërsa refuzoni një mundësi tjetër me një rritje më të mirë të karrierës. Kështu që për të marrë vendime që do t’ju çojnë drejt suksesit financiar, përpiquni të siguroheni që atributet vizuale nuk ndikojnë.

Ju prireni të injoroni gjërat negative.

Ne shpesh priremi të injorojmë vështirësitë dhe detyrat e pakëndshme, duke shpresuar se ato do të zgjidhen vetë. Sidoqoftë, këto gjëra mund të pengojnë suksesin tuaj financiar. Reagimet negative të shefit tuaj, faturat e papaguara, konfliktet po ju ndalojnë të bëheni të pasur.

“Poliana” është një mbiemër që u jepet njerëzve që priren të bien dakord me komente pozitive për veten e tyre ekskluzivisht, duke injoruar të gjitha informacionet negative. Ajo e ka origjinën nga libri, Pollyanna, një roman për një vajzë që arrinte të gjente gjëra pozitive në gjithçka.

Për të shmangur këtë gabim, përpiquni të merrni parasysh të gjithë informacionin dhe ta vlerësoni atë në mënyrë kritike. Pranimi i problemeve dhe marrja e kritikave nuk është e lehtë, por injorimi i këtyre gjërave mund të ndalojë mundësinë për t’u përmirësuar.

Ju nënvlerësoni ndikimin e përtacisë.

Studiuesit kryen një eksperiment ku njerëzve u thuhej të imagjinonin se ishin mjekë që po zgjidhnin një lloj terapie për një pacient. Ata kishin për të zgjedhur: të provonin trajtimin, i cili çonte në probleme në 15% të rasteve; ose për të mos provuar ndonjë trajtim, i cili mbetej problem në 20% të rasteve.

13% e njerëzve zgjodhën të mos provonin ndonjë trajtim sepse ata do të ndiheshin më pak të përgjegjshëm nëse pacienti do të kishte probleme. Ky kurth konjitiv na bën të besojmë se të mos bësh asgjë është më e sigurt sesa të provosh dhe të rrezikosh.

Duket sikur të jesh pasiv dhe të shikosh TV nuk kushton shumë, por mendo për gjithë kohën që harxhon. Ju mund të punoni orë shtesë për të fituar para, për të mësuar aftësi të reja ose për të menduar për biznesin tuaj – kjo thjesht kërkon që ju të merrni një rrezik për të bërë disa të ardhura shtesë për të ardhmen.

Ju nuk përdorni pasuritë që keni.

Sasia e ndarjes ekonomike tek përdoruesit pritet të dyfishohet deri në vitin 2021. Për ata që nuk e dinë, ndarja e ekonomisë është një mënyrë që konsumatorët të mund të ndajnë dhe të përdorin shërbimet për një tarifë, ose falas, ose përmes shkëmbimit të mallrave. Disa shembuj të mirë të kësaj janë kompani si Airbnb, Uber dhe eBay.

Këto platforma na japin një mundësi për të fituar të ardhura shtesë nga pasuritë që kemi. Ju mund të jepni me qira garazhin tuaj, tokën tuaj, apo edhe mjetet që keni. Shikoni pasuritë tuaja dhe shikoni se cilat gjëra mund të jenë të dobishme për të tjerët. Krijimi i një reklame nuk kërkon shumë kohë dhe do t’ju japë një mundësi për të fituar disa të ardhura shtesë javore.

Ju planifikoni buxhetin tuaj për një periudhë prej më pak se një vit.

Disa shpenzime duhet të planifikohen shumë vite më parë. Nëse dëshironi të blini një makinë, është më mirë të kurseni para më parë në vend që të merrni kredi. Nëse nuk keni qëllime afatgjata, rrezikoni të shpenzoni të gjitha kursimet tuaja ose të merrni hua.

Ju nuk i dini çmimet.

Nëse nuk jeni njohur me çmimet, do të përfundoni duke shpenzuar më shumë. Tregtarët janë ekspertë për të na mashtruar, duke na shtuar tundimin për të blerë produkte me ulje – por mos harroni, i njëjti produkt mund të jetë shumë më i lirë në një dyqan tjetër.

Ju nuk shpenzoni para për argëtim.

Nëse vendosni që filmat mund të shihen në shtëpi, ngrënia jashtë nuk është për ju, ose se biletat e koncertit janë shumë të shtrenjta, pas një kohe, do të ndiheni të lodhur dhe të pakënaqur me jetën tuaj. Ndërsa shkurtoni shpenzimet, mund të zvogëloni shpenzimet për argëtim, por mos u shkëputni plotësisht nga ato. Për shembull, takohuni me miqtë tuaj, por në vend që të bëni një bisedë në një restorant, ftojini në shtëpi për një filxhan çaj.

Ju jeni një negociatore e keqe

Ju nuk mund të keni sukses vetëm, kështu që aftësitë negociuese janë një tipar i domosdoshëm për njerëzit e pasur. Negociatorët më të mirë gjithmonë kanë pagën, mjedisin e punës dhe mbështetjen më të mirë nga shefi i tyre.

Nëse negociatat janë diçka jashtë tipit tënd, provo kurse të ndryshme në internet për udhëzime dhe nëse doni të bëheni të pasur, mos humbni mundësinë për të praktikuar në jetën reale.

Ju nuk dini si të krijoni marrëdhënie.

Njerëzit që janë të pasur kanë tendencë të kenë disa miq të ngushtë ndërsa njerëzit më të varfër janë ndër më të vetmit. Ndërsa përqendrohemi te financat, ne priremi të harrojmë miqtë tanë. Por problemi për këtë është që miqtë kanë një ndikim pozitiv në të gjitha aspektet e jetës sonë, përfshirë financat. Kur ke dikë që beson në ty dhe është gjithmonë aty për ty nuk duhet të lihet pas dore.

Ju besoni se të jesh i pasur është gjë e keqe.

Disa njerëz mendojnë se të pasurit janë si të këqij, por mos harroni se ka njerëz të mirë kudo. Ju mund të bëheni të pasur dhe të mbeteni një person i mirë. Në fakt, nëse bëheni të pasur, mund ta bëni këtë botë një vend më të mirë. Shikoni disa nga miliarderët më të dashur – ata dhurojnë jo vetëm paratë e tyre, por edhe kohën dhe burimet e tyre gjithashtu.