10 Teknikat e Ndihmës së Parë që në Praktikë Dolën të Dëmshme!

Aftësitë e ndihmës së parë janë të nevojshme për të gjithë. Por nëse nuk keni njohuri të mjaftueshme se si të ndihmoni një person të dëmtuar, mund ta bëni edhe më keq.

Ne kemi krijuar një listë të gabimeve më të zakonshme që njerëzit bëjnë kur ato ofrojnë ndihmën e parë.

Para së gjithash:

 

 • Sigurohuni që nuk jeni në rrezik.
 • Kontrolloni pulsin, frymën e personit dhe kontrolloni madhësinë e bebeve të syve në dritë dhe në errësirë, pasi ato duhet të bëhen më të vogla kur ka dritë.

Kujdes! Nëse mungojnë shenja të jetës, kryeni menjëherë ringjalljen kardiopulmonare.

Në rast të gjakderdhjes së rëndë:

Gabimi kryesor: aplikimi i menjëhershëm i fashos.

Gjëja e parë që duhet të bëni është ndalimi i gjakderdhjes. Kjo është arsyeja pse ju duhet të shtrëngoni arterien që është më afër plagës. Pastaj duhet të përdorni një fashë kompresive duke përdorur fasho sterile ose, nëse plaga është shumë e thellë, futni një copë dhe rregulloni një tampon me një fashë.

Një fashë për ndaljen e gjakut duhet të aplikohet vetëm në rast emergjence. Ajo aplikohet në lëkurën mbi plagë dhe sa më afër plagës që të jetë e mundur.

 • E rëndësishme: Shtrënguesja duhet të lirohet për 10-15 minuta çdo orë dhe mos harroni të shtypni arterien. Pastaj, shtrënguesja duhet të shtrëngohet përsëri, por jo më shumë se 30 minuta.

Në rastin e gjakderdhjes nga hundët:

Gabimi kryesor: i japin kokës prapa.

Bëni personin të ulet, shtyni kokën e tij pak përpara për të lejuar rrjedhjen e gjakut dhe shtypni pjesën e butë të hundës me gishta për jo më shumë se 10 minuta. Personi duhet të pështyjë të gjithë gjakun në mënyrë që të mos shkaktojë vjellje.

 • E rëndësishme: Mos e bllokoni hundën me pambuku ose tampona. Kjo është e nevojshme vetëm nëse gjakderdhja nuk ndalet në 15 minuta. Telefononi menjëherë një mjek në këtë rast.

Në rastin e hipotermisë:

Gabimet kryesore: fërkim me borë, vaj, ose vazelinë, duke shkaktuar që temperatura e trupit të rritet shpejt.

Para së gjithash, një person duhet të vendoset në një dhomë të ngrohtë dhe pjesët e trupit të ngrira duhet të mbulohen. Sigurohuni që personi të veshë rroba të thata dhe mbështilleni atë në batanije të ngrohta. Për më tepër, është e rëndësishme që personi të furnizohet me pije të ëmbla dhe një vakt të ngrohtë.

 • E rëndësishme: Mos harroni që kurrë të mos e trajtoni një person duke përdorur alkool. Alkooli zgjeron enët e gjakut dhe kjo shkakton humbje të nxehtësisë.

Ne rastin e atakut kardiak:

Gabimi kryesor: kryerja e veprimeve të njëjta për njerëzit e moshave të ndryshme.

Një masazh indirekt i zemrës për të rriturit kryhet me 2 duar: me bazën e pëllëmbës në gjoks dhe në gishti i dorës duhet të përballet me mjekrën ose këmbët e personit.

Veprimet e njëjta, por me të gjithë pëllëmbën, duhet të kryhen për adoleshentët. Dhe së fundi, për të kryer një masazh indirekt të zemrës për një fëmijë, duhet të shtypni me 2 gishta.

 • E rëndësishme: Ju mund të kryeni një masazh indirekt të zemrës vetëm kur personi vendoset në një sipërfaqe të drejtë.

Në rast të djegies:

Gabimi kryesor: heqja e rrobave dhe shpimi i flluskave të djegura.

Për të ndihmuar një person që digjet, ju duhet t’i bëni ato të shtrihen dhe të shuajnë flakën duke përdorur rrobat tuaja, vetëm nëse materiali është i papërshkueshëm. Pastaj, thirrni një mjek.

Nëse ka një djegie të lehtë pa dëme të konsiderueshme të indeve, është e rëndësishme që të lani lëkurën me ujë për 20 minuta. Aplikoni një fashë sterile dhe vendosni akull ose ndonjë gjë të ftohtë në krye. Kur të përfundoni gjithçka, duhet të telefononi mjekun.

 • E rëndësishme: Nëse një djegie është e rëndë, jepni personit pak kripë ose ujë mineral.

Ndalimi i rrugëve të frymëmarrjes:

Gabimi kryesor: përpjekja për të përdorur manovrën Heimlich për shpëtuar një person të pa ndjenja.

Nëse personi është mbytur ose i kanë rënë të fikët, i vendosni ato në shpinë. Pastaj vendosni duart tuaja poshtë kraharorit dhe shtypni për poshtë. Pastaj vendoseni personin në njërën anë dhe hiqni sendin e huaj nga goja e tij ose saj me gishta të mbuluar me një copë.

Nëse fëmija është mbytur, vendoseni në parakrahun tuaj të majtë (ose djathtas nëse jeni me mëngjarashë) me kokën poshtë dhe jepni 3 rrahje të pasme dhe pastaj merrni këmbët e tyre dhe i ktheni ato me kokë poshtë.

 • E rëndësishme: Nëse përdorni manovrën Heimlich për një grua shtatzënë, duhet të shtypni pak mbi kafazin e brinjëve.

Në rast të zhvendosjes:

Gabimi kryesor: përpjekja për të rikthyer pjesën në vend.

Mund të zbulojmë llojin e një zhvendosjeje vetëm me ndihmën e një procedure me rreze X. Kjo është arsyeja pse e vetmja gjë që mund të bëjmë është të mos lejojmë që personi të lëvizë pjesën e dëmtuar të trupit. Nuk duhet ta ktheni atë ose ta shtyni.

Ju mund të përdorni çdo objekt të sheshtë dhe të ngushtë për të lidhur pjesën e dëmtuar dhe nyjet më të afërta, në mënyrë që t’i bllokoni ato.

Lidhjet duhet të përdoren për të rregulluar një shtrëngim në gjatësi, duke përjashtuar pjesën e dëmtuar. Nëse nuk ka objekte të përshtatshme, një krah duhet të jetë i lidhur me trupin dhe një këmbë duhet të shtrëngohet pas këmbës tjetër.

 • E rëndësishme: Mos i aplikoni fashat shumë ngushtë. Qarkullimi duhet të qëndrojë normal.

Në rast helmimi:

Gabimi kryesor: mungesa e ujit.

Për të larë stomakun, një person duhet të pijë 10-20 gota me ujë të thjeshtë. Dhe pas 1,5-2 gotash, uji duhet të nxirret jashtë. Për të shkaktuar të vjella, shtypni mbi bazën e gjuhës me 2 gishta. Procedura mund të përsëritet disa herë para se uji të bëhet i qartë.

 • E rëndësishme: Mos vazhdoni me pastrimin e stomakut nëse një person është i pavetëdijshëm.

Në rast të një kafshimi nga gjarpëri:

Gabimi kryesor: thithja e helmit.

Së pari, shtrijeni personin në mënyrë që të mos lejoni që helmi të përhapet shpejt. Bllokoj gjymtyrë: nëse një këmbë është lënduar, kapeni atë pas këmbës tjetër, nëse është një krah, shtypni atë në trup. Nëse personi është i pavetëdijshëm, realizoni ringjalljen kardiopulmonare.

 • E rëndësishme: Një fashë për ndaljen e gjakut është e padobishme në këtë rast, pasi nuk parandalon që helmi të mos përhapet. Gjithashtu mund të shkaktojë nekrozë.

Në rast të dhimbjes së barkut:

 

Gabimi kryesor: marrja e ilaçeve të dhimbjeve ose antispasmodike.

Ne shpesh rekomandohemi të marrim qetësues për të zvogëluar dhimbjen në pjesën e poshtme të barkut. Por mjekët këshillojnë këtë, sepse nëse eliminojmë ndjenjën e dhimbjes, mund të humbasim shenjat e sëmundjeve të rrezikshme vdekjeprurëse, siç është apendiksiti akut, ngatërrimi i zorrëve ose ulçera e shpuar.

 • E rëndësishme: Nëse ndjeni dhimbje të mprehta në pjesën fundore të barkut tuaj, menjëherë thërrisni një mjek.

Mos harroni që gjithmonë duhet të telefononi mjekun ose urgjencën.

Për më tepër, ju rekomandojmë që të merrni kurse të ndihmës së parë në mënyrë që të jeni gjithmonë të përgatitur për të siguruar ndihmë për shpëtimin e jetës.