10 Veprimet e Gabuara me Gjuhën e Trupit që e Dëmtojnë Imazhin Tonë

Ne jo gjithmonë e vërejmë se çfarë po bëjmë me këmbët, duart tona ose shprehjen e fytyrës ndërsa njerëzit e tjerë janë rreth nesh. Mund edhe të mos na shkojë në mendje se ato gjëra janë të rëndësishme.

Por gjuha e trupit në të vërtetë mund të thotë shumë për personalitetin dhe ndjenjat tuaja. Dhe kjo thjesht mund të ju ndihmojë të lini një përshtypje të mirë dhe të fitoni punën e ëndrrave tuaja, ose, përkundrazi, t’i bëni njerëzit të duan të ju shmangin.

Ne mendojmë se ekzistojnë disa zakone të gjuhës së trupit, të cilat duhet t’i mësoni, gjë që mund të ketë një efekt pozitiv në jetën tuaj. Le të shohim se cilat janë ato zakone!

Shtrembërimi në shpinë

Qëndrimi juaj mund të thotë shumë për nivelin tuaj të vetëbesimit. Nëse shtrembëroheni, do të tregojë se po ndjeheni të pasigurt. Nëse nuk e rregulloni posturën tuaj, kjo mund të bëhet zakon dhe do ta bëni atë edhe nëse nuk jeni në një situatë që ju bën të ndjeheni të shqetësuar. Dhe njerëzit ende mund ta shohin atë si një shenjë të vetëvlerësimit të ulët.

Kryqëzimi i këmbëve ose krahëve

Është e natyrshme që shumë njerëz të kryqëzojnë krahët dhe këmbët kur të ulen. Sidoqoftë, nëse po flisni me dikë, kjo mund t’ju bëjë të dukeni mbrojtës. Mund të dërgojë një mesazh që ju nuk jeni i hapur për të bashkëvepruar me një person tjetër ose të dëgjoni ato që ata kanë për të thënë, ose se nuk ndjeheni rehat në praninë e tyre. Nëse i mbani krahët dhe këmbët tuaja normal dhe duart tuaja të dukshme, do të shfaqeni më të besueshëm.

Lëvizjet nervoze

Pavarësisht nëse ky është një zakon që keni gjatë gjithë kohës, ose thjesht diçka që bëni në situata stresuese për të rehatuar veten, duhet të përpiqeni të ndaloni të mos bëni levizje nga nervozizmi. Nëse rrotulloni flokët, prekni unazat, prekni gishtat dhe këmbët ose kontrolloni vazhdimisht orën tuaj gjatë një bisede ose një takimi të rëndësishëm, mund të duket sikur ju jeni të mërzitur dhe sikur ndjeheni të tepërt diku.

Fërkimi i qafës

Fërkimi i qafës mund të jetë diçka që bëni për të lehtësuar stresin. Ose mbase ju thjesht e bëni atë për të lehtësuar tensionin në atë zonë, edhe nëse asgjë nuk ju bën të shqetësoheni. Në çdo rast, jini të vetëdijshëm për atë që bëni me duart tuaja dhe përpiquni ta shmangni këtë sa më shumë që të jetë e mundur. Përndryshe mund të zbulojë ankthin dhe sikletin tuaj tek njerëzit e tjerë.

Kafshimi i thonjve

Një zakon tjetër që u tregon njerëzve të tjerë se jeni nervoz është kafshimi i thonjve. Kjo mund të ju ndihmojë të lehtësoni stresin, por gjithashtu do të tregojë  mënyrën se si ndiheni. Përveç kësaj, mund të jetë shqetësuese për personin me të cilin po flisni, dhe aty madje mund t’u duket e neveritshme. Së fundmi, do të dëmtojë gjendjen e thonjve tuaj. Dhe meqenëse njerëzit ju gjykojnë për pamjen tuaj, ju mund të lini një përshtypje të keqe.

Kontakt me sy jo i mjaftueshëm ose i gjatë

Shmangia e kontaktit me sy mund të tregojë se ju mungon besimi ose madje mund të dukeni jo të besueshëm. Nga ana tjetër, shikimi i ngulitur intensivisht në sytë e personit tjetër mund të duket agresiv dhe mund të shikoni se ata nuk ndjehen rehat. Përkundrazi, zgjidhni një seri shikimesh të gjata.

Hutimi

Ndërsa hutoheni kur dikush është duke folur është thjesht e pasjellshme dhe ndonjëherë ju as nuk e kuptoni që ju po e bëni atë. Ose edhe pse ju po i kushtoni vëmendje, ju jeni duke ngulur sytë në hapësirë, dhe të tjerët mund të mendojnë se nuk jeni duke dëgjuar. Mundohuni të tregoni që jeni duke dëgjuar në mënyrë aktive duke shikuar personin që po thotë diçka për ju, ose duke bërë diçka për t’i bërë ata të shohin qartë se i respektoni dhe se jeni të përfshirë në bisedë.

Rrokullisja e syve

Rrokullisja e syve është një shenjë e dukshme e mosrespektimit. Mund të jetë relativisht e padëmshme dhe një veprim i komunikimit jo-verbal me një nga miqtë tuaj për të treguar se jeni i mërzitur ose të besdisur. Sidoqoftë, nëse është diçka që kolegu juaj, shefi juaj ose ndonjë i huaj po thotë dhe ju po reagoni ashtu, shprehja juaj e fytyrës mund të duket e paqartë dhe fyese për ta.

Harroni të buzëqeshni

Buzëqeshja është diçka që shpesh harrojmë ta bëjmë, veçanërisht në situata formale. Por është një mënyrë e shkëlqyeshme për të treguar besim. Dhe gjithashtu mund të bëjë që njerëzit e tjerë t’ju buzëqeshin dhe të ndjehen më pozitivë dhe të hapur me ju në përgjithësi. Sidoqoftë, mos u bëni buzëqeshje false, sepse atëherë rrezikoni të dukeni si të pasinqertë dhe të pabesueshëm.

Të qenët tepër i qetë

Duke  qenë shumë i qetë dhe prap mund të duket sikur nuk jeni i interesuar të bisedoni me një person tjetër dhe të dëgjosh ato që duan të thonë. Ngurtësia juaj gjithashtu mund t’i bëjë ata të ndjehen të shqetësuar. Mundohuni të shfaqni një entuziazëm të vërtetë me shprehjet tuaja të fytyrës dhe përpiquni të pasqyroni gjestet e personit tjetër pa qenë shumë të qartë. Kjo mund t’ju ndihmojë të krijoni një përshtypje më pozitive.