11 Gjëra që Nuk na Vijnë në Ndihmë Kur Situata është në Fije të Perit

©Depositphotos.com,©Depositphotos.com

Kur jeta është në fijen e perit, suksesi ose dështimi varen nga sekondat e para. Është shumë e rëndësishme mënyra se si silleni dhe çfarë do të bëni.

Këshilla kryesore është të mos përjetoni panik, por të veproni me qetësi nordike. Por kjo është shumë e thjeshtë të thuhet sesa të zbatohen, kështu që ne kemi përgatitur disa këshilla për ta mbuluar hëndekun në mes.

Ne kemi lexuar shënimet e policisë të ekipeve të shpëtimit dhe turistëve dhe kemi gjetur disa këshilla të vlefshme.

Përmbytja

©Depositphotos.com

Në një përmbytje të shpejtë, mos u frikësoni. Ne duhet të shkojmë shpejt në vendin e lartë më të afërt të sigurt. Kur kjo nuk është e mundur, ngjituni në katin e fundit ose në papafingo të shtëpisë. Nëse kjo është një shtëpi private, ekipet e shpëtimit rekomandojnë ngjitjen në çati dhe lidhjen e fëmijëve dhe të moshuarve për oxhak.

Ju nuk mund të ngjiteni në pemë, shtylla dhe ndërtesa të lehta – uji mund t’i lajë ato dhe ato do të rrëzohen.

Sillni me vete një furnizim me ujë dhe ushqim ose batanije. Ju do të tërhiqni vëmendjen e rojeve të shpëtimit me një çarçaf të bardhë të varur ose perde me ngjyra të ndezura.

Rënia në shina

©Depositphotos.com

Nëse keni rënë në shinat e metrosë, gjëja e parë që dëshironi dhe nuk mund të bëni është të përpiqeni të hipni në platformë nga ana e hekurudhës së konta. Kjo është një strukturë metalike e verdhë përgjatë tunelit – është e energjizuar!

Ja çfarë të bëni: ulërini, kërkoni ndihmë: bëni që stafi t’i thotë shoferit të trenit se personi është në shina. Shkoni në anën e kundërt me atë nga do të shfaqet treni. Do të jetë një “shirit zebër” e pikturuar në dysheme dhe mur. Pranë saj ndalet makina e parë e trenit. Tërhiqni vëmendjen e shoferit: bërtisni, te makina me duar me ekranin e telefonit të ndezur.

Nëse treni është afër, ndizni qetësinë nordike. Shtrihuni në bark në kanalin midis shinave, me këmbët drejt trenit. Mos u frikësoni nga zhurma, ajri i ngrohtë, apo edhe shkëndijat. Merrni frymë dhe mbajeni. Pastaj merrni përsëri – nxjerrni frymën – merrni – kjo do të ndihmojë që të mos keni panik. Mos e ndryshoni pozicionin derisa të shpëtoni.

Stuhi

©Depositphotos.com

Nëse keni shkuar në një shëtitje dhe një stuhi filloi papritmas, nuk mund të vraponi në grup. Po, duhet të kërkoni strehim, por ecni ngadalë dhe në një distancë prej disa metrash nga njëri-tjetri. Kërkoni pemë të ulëta dhe të dendura. Nëse jeni në male, përpiquni të zbrisni nga majat më të larta. Nëse jeni në fushë, mos u fshehni në një kashtë – rrufeja mund të godasë aty. Kur nuk keni mbulesë, duhet të shtriheni ose të uleni në tokë. Uluni, përkulni këmbët, ulni kokën në gjunjë – kjo do të jetë më e sigurt.

Për të mbrojtur veten nga toka e lagur, vendosni një qese plastike, degë bredhi, etj nën ju. Vendosni të gjitha objektet metalike (dhe një telefon të shkëputur) larg jush në një distancë prej 15 metrash.

Para se të vijë një stuhi, ka qetësi ose era ndryshon drejtim. Ekziston një mënyrë e thjeshtë për të kuptuar se sa larg është një front stuhie, nëse po lëviz drejt jush apo jo. Numëroni sekondat midis shkrepjes së rrufesë dhe tingullit të bubullimës. Sa më i shkurtër të jetë intervali kohor, aq më afër stuhisë. Meqë ra fjala, nëse shumëzoni sekondat me 300 metra, do të zbuloni distancën e përafërt nga stuhia deri tek ju.

Djegie

©Depositphotos.com

Ndoshta, edhe fëmijët dinë çfarë të bëjnë në rast djegieje, por ne do t’ju kujtojmë. Mos përdorni metodat e gjyshes: mos lyeni asgjë. Ju nuk duhet ta prekni djegien me duar, ashtu si nuk duhet të grisni indet që ngjiten në vendin e djegies.

Pjesa e djegur e trupit duhet të zhytet në ujë të ftohtë të pastër për 5-10 minuta ose t’i hidhet ujë. Pastaj mbështilleni me një fashë sterile. Nëse është e mundur, këshillohet të zhytni fashën në një solucion 2-5% të permanganatit të kaliumit, ose në një solucion 2% të sodës së bukës, ose në alkool. Ju duhet të pini shumë ujë, çaj ose uji mineral gjithashtu do të funksionojë.

Prishja e trenit

©Depositphotos.com

Në rast urgjence, kapni parmakët ose shtyni këmbët tuaja kundër një muri ose ndenjëses. Mënyra më e sigurt është të uleni në dyshemenë e vagonit. Prisni derisa të ndalet plotësisht. Mos u ngritni në këmbë pas goditjes së parë. Ndoshta do të pasojnë disa goditje të tjera të forta.

Duhet të dilni nga vagoni përmes derës ose dritares – në përputhje me situatën. Nëse duhet të trokitni në një dritare – para kësaj, nëse është e mundur, mbyllni derën për t’u mbrojtur nga një zjarr i mundshëm. Thyeni dritaren me një send të improvizuar: një valixhe, parmak, etj. Pastroni xhamat dhe hidhuni me kujdes. Mundësisht në anën fushore të binarit të hekurudhës.

Teli mbajtës i rrymës mund të jetë në tokë, kështu që gjerësia e hapit nuk duhet të jetë më shumë se 60 cm – në këtë mënyrë ju nuk formoni “plus” dhe “minus” me këmbët tuaja. Kini kujdes nga një shpërthim – lëvizni në një distancë të sigurt dhe prisni për ndihmë.

Zjarri në pyll

©Depositphotos.com

Nëse e gjeni veten në një pyll që digjet, përcaktoni drejtimin e erës dhe përhapjen e zjarrit. Lëvizni nga zona e rrezikut pingul me drejtimin e lëvizjes së zjarrit. Nëse era të fryn në shpinë, zjarri mund të të kapë. Nëse nuk largoheni nga zjarri, pellgu do të rrisë shanset tuaja për të shpëtuar. Hyni në ujë dhe mbulohuni me rroba të lagura.

Jini të vetëdijshëm: në hapësirë të hapur, ajri poshtë është më pak i tymosur: merrni frymë, përkuluni në tokë. Në manualet për turistët, këshillohet të pastroni shkopinj dhe gjethet, të hapni një vrimë, të mbuloheni me tokë të lagur dhe të prisni zjarrin atje. Sigurohuni që të raportoni tek zjarrëfikësit për një zjarr në pyll.

Të humbur në pyll

©Depositphotos.com

Shpëtuesit studiuan sjelljen e njerëzve të humbur në pyll. Zakonisht “i humburi” përdor arsyen e shëndoshë, por ndonjëherë paniku e zotëron atë. Një person nxiton nëpër pyll, duke humbur monumentet – shtigjet, lumenjtë, shkresat dhe madje rrugët e papastra. Kështu që ai largohet nga zona e kërkimit. Në rast paniku, një goblin, UFO, çdo halucinacion mund të “shfaqet”. Gjithashtu, duke takuar dikë në pyll, një pjesë e krenarisë nuk kërkon ndihmë. Dhe fshatarët shpesh mendojnë se mund të mbështeten vetëm te vetja.

Dhe tani në lidhje me veprimet e sakta. Mos përhapni panik. Nëse keni një telefon, telefononi ndihmën ose dikë afër jush. Mbajeni telefonin afër trupit: bateria do të bjerë më shpejt në mot të ftohtë. Shikoni për monumente lineare: rezervuarë, linja elektrike, shtigje. Ndonjëherë gjurma mund të çojë në një moçal, livadh. Kjo do të thotë që njerëzit shkojnë këtu për të mbledhur manaferrat, dhe skaji tjetër i shtegut të çon në fshat.

Të mos ngatërrohet me shtigjet e kafshëve që kalojnë nën degët e mbingarkuara; ka gjurmë kafshësh. Ato mund të çojnë në një gropë ose në askund.

Ushqimi “në fytin e gabuar”

©Depositphotos.com

Shumë aksidente për shkak të mbytjes ndodhin sepse një person ka siklet të pastrojë fytin në publik dhe vrapon në tualet. Por ky mund të jetë një gabim fatal. Kur një pjesë e ushqimit futet “në fytin tjetër”, duhet ta heqni atë sa më shpejt të jetë e mundur! Ndihma e të tjerëve, madje edhe morale, është shumë e rëndësishme në mënyrë që të mos panikoseni. Prandaj, thyejeni pjatën, kthejeni tryezën – qëllimi juaj është të tërheqni vëmendjen ndaj vetes.

Po çka nëse mbyteni? Goditjet midis shpatullave në përgjithësi nuk janë shumë efektive. Një kollë natyrale dhe një frymëmarrje e detyruar, e prodhuar pas një frymëmarrje e thellë dhe e ngadaltë, do të ndihmojë në shtyrjen e një pjese të ushqimit nga fyti.

Zjarrfikësi dhe ndihmësi Jeff Reiman doli me një teknikë të veçantë të përbërë nga vetëm dy hapa. Së pari: uluni me këmbët dhe duart në dysheme, me krahët drejt, grushtat në dysheme. E dyta: tundni krahët përpara dhe rrahni gjoksin në dysheme. Kjo do të detyrojë mushkëritë në një rrahje të shtyjnë ajrin, dhe bashkë me të – dhe çfarë ju ka hyrë në fyt.

Shikoni një gjarpër

©Depositphotos.com

Gjarpri nuk sulmon i pari. Ai do të sulmojë vetëm në rast të vetëmbrojtjes, kur ështe në qoshe. Dhe pastaj në fillim ai do të paralajmërojë: surrat i irrituar tund majën e bishtit, dhe kur kërcënohet, rrotullohet në një “disk” dhe fërshëllen fort. Në përgjithësi, ata kanë po aq frikë nga ju, sa edhe ju prej tyre.

Duke vërejtur një gjarpër dhe duke dëgjuar një fërshëllimë, duhet të ngrini dhe t’i jepni mundësinë të zvarritet, ose të largoheni vetë. Nëse gjarpri ka marrë një pozë kërcënuese, ngadalë tërhiquni, mos bëni lëvizje të papritura. Mos mbroni veten me krahët e zgjatur – në këtë mënyrë ju vetëm do të provokoni një “pickim” të gjarprit. Gjëja më e mirë për të bërë është të shpërndaheni në paqe.

Objektet e dyshimta

©Depositphotos.com

Nëse vëreni një pako ose çantë të dyshimtë në një dyqan, teatër, apo shesh patinazhi, mos e prekni, mos e shkelmoni ose mos u përpiqni ta “shtyni me një shkop”. Mos kini frikë të dukeni budalla kur i raportoni një roje për një send të dyshimtë: për këtë është shërbimi i sigurisë. Edhe nëse dikush thjesht e ka harruar çantën e tij – informoni administratorin: ka më shumë të ngjarë që artikulli të kthehet tek pronari i tij i ligjshëm.

Dhe nëse, megjithatë, ka filluar aktivizimi i forcave të sigurisë, mos tregoni kuriozitet dhe shkoni në drejtim të kundërt. Por mos vraponi: mund të ju përceptojnë si armik. Nëse ka një shpërthim ose tingull zjarri, bini në dysheme me duart mbi kokë.

Pickimi i bletës

©Depositphotos.com

Kur një insekt kafshon, ënjtja e gjymtyrës dhe madje edhe problemet e frymëmarrjes mund të fillojnë. Adrenalina kursen nga mbytja, por vetëm mjekët mund ta injektojnë atë – në rast urgjence, duhet të telefononi një ambulancë. Çfarë të bëni nëse një emergjencë ndodh në natyrë?

Pyesni të tjerët nëse kanë antihistaminë. Ftohësi duhet të vendoset në vendin e pickimit për të lehtësuar ënjtjen. Mos përdorni metoda gjyshesh të tilla si “spërkatni kafshimin me tokë të ftohtë”. Më mirë të bashkëngjitni një qese plastike me ujë të derdhur në të.