11 Këshilla Praktike për Ato që Mbajnë Syze

©depositphotos

Nëse mbani syze, i dini këto probleme shumë mirë: gjetja e kutisë së syzeve është e vështirë dhe ndalimi i mjegullimit të lenteve është edhe më i vështirë.

Ne provuam disa këshilla se si ta bëni më të lehtë jetën tuaj me syze.

Gjetja e syzeve në errësirë

Vendosni një vijë të hollë të bojës fluoreshente në kutinë tuaj të syzeve. Do të bëhet shumë më e lehtë për ta gjetur në një dhomë të errët.

Fshirja e lenteve

Pëlhura më e mirë për pastrimin e syzeve është mikrofibra. Nuk gërvisht lentet dhe as grumbullon gjurmë. Asnjëherë mos i fshini lentet me buzën e këmishës ose mëngën tuaj: ato do të lënë gërvishtje të vogla që do të krijojnë një barrë shtesë për sytë tuaj.

Zëvendësimi i syzeve tuaja

Në rast urgjence, kur syzet tuaja nuk janë të disponueshme, mund të bëni pa to. Nëse jeni largpamës, përdorni smartphone-in tuaj për të parë detajet më qartë.

Larja e lenteve

Lëngu për larjen e enëve është perfekt për lentet! Mos përdorni pastrues që përmbajnë alkool, uthull, amoniak ose zbardhues pasi këto substanca përkeqësojnë veshjen mbrojtëse të lenteve.

Parandalimi nga mjegullimi

Mjegullimi është një nga problemet më të mëdha për ata që mbajnë syze. Për të ndaluar që lentet të bëhen të errëta me një ndryshim të temperaturës, vendosni paraprakisht pak sapun të lëngshëm ose të fortë.

Syzet nuk janë një rreth flokësh

Mos i përdorni syzet tuaja si një rreth flokësh – korniza do të humbasë formën e saj dhe do të fillojë të bjerë. Kur lani fytyrën dhe në situata të tjera kur nuk përdorni syzet, më mirë thjesht hiqni ato.

Riparimi i shpejtë i syzeve tuaja

Nëse i humbni vidat, mund të përdorni një kruese dhëmbësh si zgjidhje të përkohshme. Lidhni kornizën dhe pjesët e rrumbullakosura të bishtave, futni kruese dhëmbësh dhe prisni tepricën.

Skelet shumë i gjerë ose shumë i ngushtë

Nëse syzet vazhdojnë të rrëshqasin poshtë, mbajini pjesët e rrumbullakosura të bishtave në ujë të nxehtë për disa minuta derisa plastika të bëhet pak më e butë. Pastaj përkulni skajet poshtë në mënyrë që ato të përshtaten më mirë me veshët tuaj. Nga ana tjetër, nëse syzet tuaja janë paksa të ngushta, pjesët e rrumbullakosura të bishtave në ujë të nxehtë dhe pastaj provoni të përkulni skajet e rrumbullakosura deri në fund për të ulur presionin.

Pjesët e hundës

Për të rregulluar pjesët e hundës, vendosni syzet në një sipërfaqe të barabartë për të parë se si duken në krahasim me njëra-tjetrën.

Forma e kornizës

 

Nëse keni sy me hapësirë të gjerë, zgjidhni syzet me një urë të trashë ose të spikatur – kjo do të tërheqë vëmendjen në mes të fytyrës tuaj, duke i bërë sytë vizualisht më afër njëri-tjetrit. Nëse keni sy të vendosur afër, zgjidhni korniza me zbukurime në skajin e jashtëm. Në atë mënyrë, sytë tuaj do të duken larg njëri-tjetrit.

Për shoferet

 

Një këshillë për shoferet: mos i lini syzet tuaja plastike në kroskot nën rrezet e diellit. Duke u ngrohur, lentet mund të humbin formën ose edhe të hapen. Është më mirë të ruani syzet tuaja në dhomëzën e dorezave në një xhep të veçantë.