11 Shprehje që Përçajnë edhe Bashkimin më të Lumtur

©shutterstock

Fjalët që u themi të dashurve tanë në nervat e momentit ose për shkak të lodhjes mund të jenë të rrezikshme, duke e bërë jetën jashtëzakonisht të tensionuar ose të padurueshme. Ndonjëherë ato thjesht çojnë në një ndarje.

Këtu do të shkruajmë për 11 shprehje që është më mirë të mbeten pa thënë sepse ato janë katastrofale për një marrëdhënie. Më mirë ta kafshoni gjuhën sesa të pendoheni për fjalët tuaja.

Shprehje që zhvlerësojnë ndjenjat e partnerit tuaj

© depositphotos

Kur themi shprehje si “Oh, çfarë gjëje e pakuptimtë!” ose “Mos u mërzit kaq shumë për punën!” ose “Edhe sa duhet të shqetësohesh për këtë?” ne nuk e ngushëllojmë apo sigurojmë partnerin. Përkundrazi, ne i zhvlerësojmë ndjenjat e tyre.

Partneri ynë nuk ka gjasa të hapet para nesh nëse ne refuzojmë ndjenjat e tyre ose i mendojmë ato qesharake. Ata do të ndiejnë vetminë dhe pakënaqësinë, dhe kjo do të minojë marrëdhënien. Në vend të kësaj, përpiquni të kuptoni se çfarë i shkakton ndjenjat e partnerit tuaj.

Shprehje që flasin për indiferentizëm

© depositphotos, © depositphotos, © depositphotos, © depositphotos

Nëse njëri ose të dy partnerët ka humbur interesin për mënyrën se si sillet tjetri, do të thotë që çifti është në rrugën e tij drejt ndarjes. Mos hidhni fjalë që shprehin indiferentizëm. Dëgjoni, dhe diskutoni se si ndiheni me partnerin tuaj.

Fraza “Krahasimi”

© depositphotos, © depositphotos

Asnjëherë mos e krahasoni partnerin tuaj me burrat ose gratë e njerëzve të tjerë nëse krahasimi nuk është në favor të tyre. Në vend që ta vendosni dikë si shembull, përqendrohuni tek pozitivet – në të mirat që partneri juaj sjell në jetën tuaj.

Fraza me përgjithësime

© depositphotos, © depositphotos

Mundohuni të shmangni frazat që përmbajnë përgjithësime si “gjithmonë”, “kurrë” dhe “vazhdimisht”. Duke përdorur këto fjalë, ju fajësoni partnerin tuaj për problemet e ditës së djeshme, të sotshme dhe të nesërme.

Është shumë më efektive të përqendrohemi te e tashmja dhe të kërkojmë një zgjidhje së bashku dhe gjithashtu të braktisim pozicionin akuzues. Flisni për ndjenjat tuaja. Kjo ndihmon partnerin tuaj të ju dëgjojë dhe kuptojë.

Fjalë që shkatërrojnë vetëvlerësimin e partnerit tuaj

© depositphotos, © depositphotos

Të gjithë njerëzit pa përjashtim kanë nevojë për një vetëvlerësim të qëndrueshëm, dhe fjalët që e degradojnë atë janë traumatike për të gjithë.

Nëse flisni fraza të tilla si “Ti e quani veten burrë?” ose “Kush do të të dojë ty?” ose “Askush përveç meje nuk do të ketë nevojë për ty!” herët a vonë partneri juaj do të shkojë tek dikush që i do dhe i vlerëson ata, tek dikush që i admiron. A është ky qëllimi juaj?

Fraza me kërcënime për ndarje

© depositphotos

“Unë dua divorcin”. “Unë dua të largohem nga ti”. “Po kthehem tek nëna ime.” Nëse nuk keni një qëllim të vendosur për t’u divorcuar ose për t’u ndarë, mos i thoni kurrë këto fjalë. Dhe në përgjithësi, mos nxitoni të thoni asnjë frazë që nuk përputhet me ndjenjat dhe dëshirat tuaja të vërteta.

Së pari, është një manipulim që synon të arrijë diçka nga partneri juaj. Së dyti, ajo mund ta çojë lidhjen tuaj në pasoja për të cilat nuk jeni gati.

Fraza që shprehin keqardhje që u takuat ose u martuat

© depositphotos

Pak fjalë do të jenë të barabarta me fuqinë shkatërruese të frazës “Do të ishte më mirë sikur të mos ishim takuar kurrë!” Kuptimi i frazave të tilla është se partneri juaj është fajtor për të gjitha gjërat e këqija që kanë ndodhur pasi jeni njohur. Dhe kujtimet e këqija në perceptimin tuaj i tejkalojnë më shumë ato të mira.

Mos lejoni që fjalë të tilla ofenduese të dalin jashtë. Është më mirë të pyesni se cila është pjesa juaj e përgjegjësisë për atë që po ndodh në marrëdhënie? Cili është kontributi juaj personal për faktin se nuk ka gëzim dhe harmoni në marrëdhënie?

Fraza që rëndojnë partnerin tuaj me një ndjenjë faji

© depositphotos

“Është gjithë faji yt”. “Vetëm prej teje ne grindemi vazhdimisht”. “Nëse nuk do të ishte për ty, ne nuk do të ishim vonuar.” Në dallim nga kritika konstruktive që synojnë përmirësimin e situatës dhe marrëdhënies, këto deklarata drejtojnë në një ndjenjë faji. Qëllimi i tyre kryesor nuk është të zgjidhin problemin por të manipulojnë një partner.

Frazat që zhvlerësojnë rëndësinë e partnerit tuaj

© depositphotos, © depositphotos

“Patjetër që mund të jetoj pa ty!” “Unë jam me ty vetëm për shkak të keqardhjes dhe për hir të fëmijëve!” Ose thjesht “Unë do t’ia dal pa ty”. Këto fraza nuk duhet të shqiptohen kurrë, sado i nxehtë të jetë argumenti. Mos harroni se marrëdhëniet dhe dashuria kanë një vlerë të madhe. Dhe konfliktet – “lokale” dhe kalimi.

Fraza si “Nuk është puna jote”

© depositphotos

Nëse i thoni partnerit tuaj: “Nuk ka çfarë të duhet”, “Shif punën tënde” ose “Nuk kam pse të të raportoj”, ju i njoftoni ata që nuk i respektoni dhe nuk po e merrni në konsideratë të jeni i sinqertë me ta. Kështu, ju po tronditni themelet e bashkimit tuaj.

Fjalë (ose veprime) që tregojnë një pagatishmëri për të komunikuar

© depositphotos

Kur njëri partner bllokohet nga tjetri me një mur heshtjeje, është më e rrezikshme se çdo fjalë. Në fakt, kjo është një “ndërprerje e komunikimit”. Si rezultat, partnerët nuk e kuptojnë njëri-tjetrin dhe nuk mund të gjejnë mënyra për të zgjidhur problemet që janë shfaqur.

E vetmja rrugëdalje është të vendosni të … bisedoni. Pavarësisht se sa e dhimbshme apo e pakëndshme mund të jetë kjo bisedë, është shumë më mirë sesa heshtja. Në fund të fundit, ajo ofron një shans për të dëgjuar njëri-tjetrin.

Kujdesuni për lidhjen tuaj! Dhe lëreni dashurinë të zgjasë përgjithmonë!

© depositphotos