12 Gjërat e Mbrojnë Shtëpinë Tuaj Kur Nuk Jeni Aty

Sipas statistikave zyrtare, në Barcelonë, rreth 7,000 apartamente grabiten në vit. A kemi ndonjë shans për të mbrojtur shtëpitë tona nga hajdutët edhe nëse nuk mund t’i përballojmë sistemet e shtrenjta të alarmit të sigurisë?

Ne kemi zgjedhur disa këshilla të thjeshta por efektive që do t’ju ndihmojnë të mbroni shtëpinë tuaj dhe madje të dekurajoni vjedhësit që të mos thyejnë pronën tuaj.

Kur keni të huaj në shtëpinë tuaj, fshihni gjërat me vlerë

Ndërsa një hidraulik po rregullon diçka poshtë lavamanit tuaj, ata kanë kohë të mjaftueshme për të hedhur një sy përreth. Ata mund të rezultojnë të jenë njerëz të këqinj që informojnë bashkëpunëtorët e tyre.

Ata gjithashtu mund të vjedhin çantën ose vathët që keni lënë mbi tavolinë. Natyrisht, kjo nuk do të thotë se të gjithë hidraulikët dhe punonjësit e tjerë kryejnë vjedhje, por gjithmonë duhet të jeni të kujdesshëm.

Ne rekomandojmë të bëni një shqyrtim të kompanisë para se të telefononi një elektricist ose një hidraulik.

Mos lejoni që një hajdut të dëgjojë zilen e telefonit tuaj

Disa hajdutë përdorin si metodë telefonin fiks: ata ju marrin në telefonin tuaj në shtëpi dhe presin për një përgjigje. Nëse askush nuk e hap telefonin, kjo do të thotë që askush nuk është në shtëpi. Nëse e lini pa zë ose i ulni zërin, do ta ngatërroni një hajdut të mundshëm pasi nuk do të mund të dëgjojë ndonjë tingull.

Instaloni një çelës të përshtatshëm

Sipas të dhënave, vjedhësit shpenzojnë vetëm 60 sekonda për t’u futur në një shtëpi me 73% të rasteve që e realizojnë hyrjen nga dera e përparme. Bravat më të rrezikuara nga bllokimi i çelësit janë ato cilindrike dhe bravat më të komplikuara janë ato që mund të hapen me çelësat e levës.

Rekomandohet që dera të kyçet me gotë pin dhe një çelës levë, meqë ky kombinim është më i besueshmi. Ka edhe disa brava që mund të shkatërrohen shumë lehtë nëse dikush përpiqet ta hapë pa përdorur një çelës.

Mbroni dritaret

Një mënyrë tjetër popullore për të hyrë në pronën tuaj është dritaret tuaja. Kjo është arsyeja pse rekomandohet të instaloni grila nëse jetoni në katin e 1-rë ose të dytë. Mos harroni se duhet të keni një rrugë shpëtimi në rast emergjence: blini grila që mund të hapen.

Kujdesuni për territorin që rrethon pronën tuaj

Nëse keni një shtëpi private, mos lejoni që vjedhësit të mendojnë se askush nuk jeton aty. Kujdesuni për lëndinën në verë dhe mbajeni rrugicën të pastër në dimër.

Përdoreni frikën e hajdutëve kundër tyre

Hajdutët kanë frikë se mund të kapen. Ne rekomandojmë të vendosni e një shenje që thotë, “ambienti vëzhgohet nga kamerat”. Ky mashtrim do t’i bëjë vjedhësit të mendojnë dy herë para se të thyejnë.

Hidhni ashtu siç duhet objektet e produkteve të shtrenjta

Nëse po hidhni kutinë e një televizori apo frigoriferi të ri, ka mundësi që të tërhiqni hajdutët e mundshëm që të mund të vjedhin pajisjen tuaj të re. Për t’u shmangur nga telashet, copëtojeni kutinë përpara se ta hidhni atë për të mos tërhequr njerëz të tillë.

Bëni sikur

Imagjinoni që po largoheni nga shtëpia për një kohë. Ju jeni tashmë në rrugë dhe papritmas vini re një person të çuditshëm. Ai mund të jetë duke pritur që të largoheni që të jetë në gjendje të hyjë. Mos u trembni: kthehuni dhe tundni dorën tuaj sikur dikush është në shtëpi.

Kontrolloni bravat

Nëse vëreni gërvishtje tek bravat tuaja, kjo do të thotë që vjedhësit janë përpjekur ta hapin atë. Pra, para se të hapni derën dhe të hyni në shtëpinë tuaj, kontrolloni bravën në mënyrë që të keni mundësi të reagoni shpejt në rast emergjence.

Mbajeni perden hapur

Nëse perdet e dritareve tuaja qëndrojnë të mbyllura për disa ditë me rradhë, kjo mund të tregojë se askush nuk është në shtëpi: nuk ka shumë njerëz që duan të jetojnë pa dritën e diellit.

Pra, kur të largoheni nga prona juaj, sigurohuni që mos t’i mbyllni plotësisht perdet tuaja për të krijuar një iluzion sikur jeni në shtëpi.

Vendosni bimë me gjethe të mëdha përpara derës së shtëpisë

Për ta kthyer një rrethim të zakonshëm përpara shtëpisë në një problem, rritni bimë me gjethe të besdisshme. Mund të mbillni disa trëndafila poshtë dritares. Bimë të tilla do ta bëjnë me të vërtetë sfidë misionin e vjedhësve.

Mos ndani informacione në telefon

Ju duhet të jeni të kujdesshëm me kompanitë e shërbimeve komunale të çuditshme që ju bëjnë thirrje dhe bëjnë pyetje në lidhje me vendin tuaj të punës dhe orët e punës ose për njerëzit që jetojnë me ju.

Kjo është një nga metodat që vjedhësit përdorin për të zbuluar historinë e një prone dhe kohën më të përshtatshme për të hyrë brenda.