12 Gjërat që e Prishin një Përshtypje të Parë Menjëherë

© depositphotos, © depositphotos

Kërkimet tregojnë se përshtypja e parë formohet brenda 7 sekondave nga takimi me dikë.

Nëse keni një intervistë pune, menaxheri mund të marrë një vendim në lidhje me punësimin tuaj në vetëm 30 sekonda.

Shmangia e gabimeve të zakonshme që prishin këtë përshtypje të parë mund të rrisë shanset tuaja për të gjetur një punë, një mik, një klient ose një partner të jetës.

Ne mblodhëm disa gabime të zakonshme që mund t’ju bëjnë të dukeni të vrazhdë, të mërzitur, egoist dhe të bezdisshëm në sytë e një personi që takoni për herë të parë. Lexoni këtë listë deri në fund për të gjetur se si të shmangni gabimet dhe të përdorni 7 sekondat tuaja me mençuri.

Shtrëngim duarsh i dobët

© depositphotos, © depositphotos

Shtrëngimet e duarve të pakta mund të jenë një vrasës i vërtetë i përshtypjes së parë. Kërkimet tregojnë se njerëzit me një shtrëngim duarsh të dobët vlerësohen si të ndrojtur, të shqetësuar, më pak të hapur dhe pa ndonjë aftësi. Një tjetër gabim i zakonshëm që njerëzit bëjnë është mbajtja e dorës së personit tjetër për shumë kohë. Nëse doni të keni sukses, jepni një shtrëngim duarsh të fortë dhe ndiqni rregullin e dy sekondave.

Pozicioni i gabuar i dorës

Mbani mend pozicionin e duarve tuaja ndërsa jeni ulur. Mund t’i mbani duart në prehër, por mos i fusni në xhepa sepse do të sugjerojë se po fshehni diçka. Nëse i vendosni duart në tavolinë, mos i shtrëngoni duart shumë fort ose mos i vendosni pëllëmbët mbi tavolinë, kjo mund të tregojë që doni të kontrolloni intervistuesin.

Gjithashtu, ndërsa vendosja e duarve në tavolinë dhe palosja lirshëm e tyre është një pozitë e përshtatshme dhe madje e preferueshme në botën perëndimore, ky gjest do të konsiderohej i vrazhdë në Japoni dhe Indi.

Çamçakëzi (fotoja e kopertinës)

Nëse një person ju sheh për herë të parë dhe po përtypni çamçakëz, ata mund të mendojnë se jeni dikush që është i papjekur, fëminor dhe disi më i klasës së ulët. Çamçakëzi është një ide e keqe në një intervistë për punë. Sidoqoftë, në rrethana më pak formale, njerëzit që përtypin çamçakëz zakonisht vlerësohen si më miqësorë dhe të afrueshëm.

Shmangia e kontaktit me sy

© depositphotos, © depositphotos

Kontaktimi me sy është një mjet i fuqishëm për të lënë një përshtypje të mirë të parë. Kërkimet tregojnë se njerëzit që mbajnë kontakte me sy ndërsa flasin dhe dëgjojnë shpesh vlerësohen si më të sigurt dhe inteligjentë. Nga ana tjetër, njerëzit që shmangin kontaktin me sy, shihen si më pak të sinqertë, më pak tërheqës dhe më të shqetësuar.

Luajtja me flokët tuaj

© depositphotos, © depositphotos

Ndërsa është treguar se gratë prekin flokët e tyre deri në 18 herë në ditë, loja me flokët mund të dërgojë sinjalin e gabuar tek personi me të cilin po flisni. Ndërsa përdoret shpesh si një teknikë flirtimi, ajo gjithashtu mund të tregojë ankth, vetëvlerësim të ulët, stres dhe parehati. Kur loja me flokët bëhet përsëritëse dhe e ngulët, madje mund të sinjalizojë një çrregullim të kontrollit të impulsit.

Temat e gabuara të bisedës

© depositphotos, © depositphotos

Ekzistojnë disa tema tabu të cilat nuk do t’ju ndihmojnë të lini një përshtypje të parë të mirë për këdo: problemet shëndetësore, paratë, feja, ish-shefat ose ish-partnerët, politika ose jeta personale dhe problemet. Mundohuni të mos e përqendroni bisedën vetëm te vetja juaj dhe mos harroni të dëgjoni personin me të cilin po flisni.

Pushtimi i hapësirës personale

© depositphotos, © depositphotos

Hapësira fizike është distanca që krijoni midis jush dhe personit me të cilin po flisni. Studiuesit dallojnë katër nivele të hapësirës personale. Distanca midis jush dhe personit që sapo keni takuar në një takim zyrtar duhet të jetë rreth 4 deri në 12 metra. Nëse i afroheni personit tjetër shumë afër mund të dukeni agresiv, ndërsa qëndrimi shumë larg tregon se nuk jeni të interesuar.

Zhurmat shpërqendruese

© depositphotos, © depositphotos

Çdo tingull i rastësishëm që lëshoni, si trokitja e këmbës, kërcitja e gishtave ose e nyjeve mund të jetë e bezdisshme dhe shpërqendruese për të tjerët. Kjo mund të tregojë nervozizëm, acarim ose padurim, dhe gjithashtu mund të sugjerojë që po gënjeni ose po përpiqeni të irritoni të tjerët.

Ndërsa kërcitja e nyjeve mund t’ju ndihmojë të lehtësoni stresin, është një nga tingujt kryesorë më të bezdisshëm, sipas një sondazhi të kryer nga The New York Times.

Kontrolloni shpesh orën tuaj ose celularin

© depositphots, © depositphotos

Një person mesatar kontrollon telefonin e tij 110 herë në ditë! Megjithatë, është shumë e pahijshme të kontrolloni telefonin tuaj ose të shikoni orën gjatë një bisede. Kjo tregon se nuk jeni të interesuar për personin tjetër, që jeni mërzitur dhe se keni gjëra më të mira për të bërë. Kërkimet tregojnë se edhe mbajtja e telefonit tuaj në tavolinë pranë jush zvogëlon cilësinë dhe angazhimin në një bisede.

Harrimi i emrave

© depositphotos, © depositphotos

Është turpshme nëse harroni emrin e një personi, veçanërisht nëse ky person mban mend tuajin. Për ta shmangur këtë, përsëritni menjëherë emrin pas prezantimit si: “Përshëndetje, Ana! Gëzohem që u njohëm”. Mos përdorni arsyetimin se jeni të tmerrshëm me emra, nëse jeni të interesuar për personin tjetër emri do të mbetet në kokën tuaj.

Vonesat

© depositphotos, © depositphotos

Kur mbërrini vonë, ju krijoni përshtypjen se jeni i pasigurt, i keq me planifikimin, nuk vlerësoni kohën e të tjerëve dhe keni mungesë angazhimi. Mundohuni ta menaxhoni kohën tuaj në një mënyrë që të mos shqetësoheni për vonesa dhe të mos keni nevojë të nxitoni. Edhe kur të arrini në kohë, por duhet të vraponit para kësaj, nuk do të përqendroheni mjaftueshëm.

Veshja e keqe

© depositphotos, © depositphotos

Statistikat thonë se 55% e përshtypjes së parë bazohet në pamjen tuaj. Disa studime tregojnë se pamja, gjatësia, pesha, ngjyra e flokëve dhe sasia e grimit mund të ndikojë në pagën tuaj. Nëse takoni dikë për herë të parë, përpiquni të jeni konservator dhe neutral në zgjedhjen e veshjeve dhe mos përdorni parfum të rëndë.