12 Gjërat që Nuk duhet t’i Bëjmë Gjatë një Stuhie

©depositphotos

Vrojtimi nga dritarja juaj, përdorimi i ujit të rrjedhshëm, apo edhe prekja e mureve të betonit – ka kaq shumë gjëra të zakonshme që ne bëjmë në shtëpi gjatë motit ekstrem, dhe ne as nuk mendojmë se ato mund të jenë të rrezikshme për ne. Madje, dhe pse shtëpia juaj është përgjithësisht një vend i sigurt gjatë këtyre kohërave, ka ende disa rregulla sigurie që nuk duhet të injorohen.

Ne dëshirojmë që lexuesit tanë të jenë të përgatitur për çdo situatë. Për këtë qëllim, kemi zbuluar se cilat janë gabimet më të zakonshme që shumica e njerëzve lënë pas dore, ndërsa presin të kalojë moti i keq. Sigurohuni t’i mbani mend ato dhe të qëndroni të sigurt!

Shmangni përdorimin e ujit të rrjedhshëm.

© depositphotos.com

Dushi ose banja, larja e enëve ose thjesht përdorimi i ujit të rrjedhshëm për çfarëdo qëllimi mund të jetë i rrezikshëm. Së pari, është për shkak se tubat e ujit janë bërë prej metali (zakonisht çeliku ose bakri), i cili dihet se është në gjendje të përcjellë energji elektrike.

Së dyti, uji i çezmës, me papastërtitë e tij të panumërta, lejon që energjia elektrike të rrjedhë nëpër të. Kështu që të mbulosh veten me ujë ju vë në rrezik që t’ju zërë rryma elektrike.

Mos prekni strukturat e betonit.

Është më mirë të shmangni prekjen ose mbështetjen në mure prej betoni, apo edhe të shtriheni në dysheme me beton. Shufrat metalikë në mure dhe dysheme, të kombinuara me beton, mund të sjellin energji elektrike dhe t’ju rrezikojnë.

Një gjë tjetër që duhet të shmangni është ruajtja e shisheve me ujë në këto dysheme. Plastika mund të thithë aroma të ndryshme dhe madje edhe kimikatet e përdorura për krijimin e dyshemesë së çimentos. Kjo mund ta bëjë ujin tuaj të papërshtatshëm për pirje. Në vend të kësaj, vendosni furnizimin tuaj me shishe me ujë në disa dërrasa druri ose përdorni karton.

Mundohuni të mos ndizni qirinj.

Problemi me qirinjtë është se ata gjithashtu mund të shkaktojnë një zjarr. Dhe gjatë një stuhie të fortë, mund të mos jetë e mundur të kontaktoni shërbimet e urgjencës. Edhe nëse jeni në gjendje t’i kontaktoni ata, moti mund ta bëjë të pamundur që ata të arrijnë në kohë në shtëpinë tuaj. Për të shmangur rreziqet e mundshme, mund të përdorni një elektrik dore në vend të qirinjve. Ato prodhojnë edhe më shumë dritë dhe janë më të sigurta.

Shmangni fshehjen në bodrumin tuaj.

Bodrumi është ndoshta një nga vendet më të njohura për t’u fshehur gjatë uraganeve ose përmbytjeve, por rezulton se nuk mund të jetë aq i sigurt. Nëse bodrumi juaj është nëntokësor dhe nuk ka dritare ose dyer, ai mund të mbushet me ujë, kështu që ju duhet të shmangni fshehjen atje. Përndryshe, rrezikoni të bllokoheni atje.

Mos e përdorni gjeneratorin brenda

Një gjenerator i lëvizshëm është në gjendje të mbajë elektronikën tuaj, si frigoriferë ose kondicionerë, por është më mirë të mos e përdorni gjatë stuhisë. Arsyeja është se kjo makinë lëshon monoksid karboni që mund të helmojë njerëzit dhe të shkaktojë dhimbje koke, marramendje, dobësi dhe të vjella. Në përgjithësi, shmangni përdorimin e tij në zona të mbyllura si pjesa e brendshme e shtëpisë tuaj, garazhi ose bodrumi juaj.

Shmangni qëndrimin pranë dritareve.

Ndërsa mund të duket interesante apo edhe romantike të shikoni ndriçimin nga dritarja juaj, është e pasigurt. Nëse stuhia është shumë e rëndë, era mund të fryjë objekte dhe ata mund të fluturojnë dhe të thyejnë dritaren, duke ju rrezikuar. Një arsye tjetër, megjithëse është mjaft e rrallë, është se në shtëpitë e vjetra rrufeja mund të hyjë përmes çarjeve në anët e dritareve.

Dhe as mos i hapni ato.

Hapja e një dritareje mund të shkaktojë dëme të mëdha në shtëpinë tuaj. Lagështia mund të sillet dhe të shkaktojë probleme si myku më vonë. Dhe ka diçka më të keqe që mund të ndodhë – ajri mund të hyjë me një forcë të madhe dhe të udhëtojë me shpejtësi sipër shtëpisë. Nëse fuqia e erës është mjaft e fortë, ajo madje mund të fryjë çatinë e shtëpisë tuaj!

Mos i mbani në karikim laptopin dhe elektroniket e tjera.

 

Nëse keni nevojë të bëni një punë urgjente, sigurohuni që ngarkuesi i laptopit të jetë i shvendosur. Një rrymë elektrike mund të mbingarkohet në kordonin e energjisë dhe jo vetëm që të shkatërrojë pajisjen tuaj, por edhe t’ju lëndojë. Mos harroni të ruani skedarët tuaj! Për më tepër, përpiquni të shmangni të qenit afër dritareve dhe dyerve ndërsa punoni në laptop, për t’u siguruar që nuk do të merrni ndonjë dëmtim statik të energjisë elektrike ose goditje rrufeje.

Është më mirë të mos prekni asgjë metali ose elektrike.

Edhe pse është relativisht e sigurt të qëndrosh në shtëpi gjatë një stuhie, disa nga objektet në shtëpinë tuaj mund të bëjnë energji elektrike dhe janë të rrezikshme për t’u prekur. Për shembull, gjëra të tilla si telefonat me tela, telat, TV ose kabllot e kompjuterit, hidrauliket dhe dyert metalike duhet të shmangen derisa moti të përmirësohet. Ju thjesht mund t’i shkëputni ato paraprakisht për të garantuar se asgjë nuk mund t’ju sjellë dëm.

Asnjëherë mos u mbyllni.

Kur energjia fiket, bravat automatike të shumë dyerve të garazhit mbyllen. Sigurohuni që ju dhe familja juaj të jeni të informuar mirë për kordonin manual që lëshon dera. Kjo do t’ju lejojë të hapni me lehtësi derën në rast urgjence.

Mos e fikni radion ose TV tuaj.

Nëse ndodh një stuhi e fortë, duhet të siguroheni që të mos humbni ndonjë informacion dhe azhurnime që po transmetohen nga autoritetet tuaja lokale. Televizioni dhe radio ju lejojnë të qëndroni të informuar dhe të merrni masa për të shmangur rrezikun. Mos harroni, kjo njohuri mund të shpëtojë jetën tuaj!

Nëse ju zë stuhia jashtë, shmangni kodrat dhe zonat e hapura.

Nëse ndodh që jeni jashtë dhe nuk mund të gjeni strehim, atëherë marrja e masave të menjëhershme është thelbësore. Së pari, mos mbani mbi sende metalike si cadra ose biçikleta, pasi ato mund të tërheqin një goditje rrufeje.

Së dyti, mos qëndroni në kodra ose në zona të hapura – rrufeja kërkon tokën më të lartë. Mundohuni të gjeni një gropë ose ndonjë vend tjetër të ulët në tokë dhe të fshiheni atje.