12 Mënyra si e Dëmtojmë Reputacionin Tonë pa e Kuptuar

©depositphotos.com

Çdo person dëshiron të respektohet dhe vlerësohet nga familja, miqtë dhe kolegët. Por ndonjëherë, ne shkatërrojmë të gjitha përpjekjet që kemi bërë për të ndërtuar reputacionin tonë me fjalë ose sjellje të pakujdesshme që duken krejtësisht të padëmshme. Njerëzit përreth nesh i interpretojnë këto sinjale në mënyrat e tyre.

Ne vendosëm të mendojmë për situatat kur një person zhvlerëson veten e tij madje pa i vërejtur.

Presioni emocional

Këto pyetje konsiderohen si shantazh emocional dhe i bëjnë njerëzit të konfirmojnë atë që thanë tashmë. Zakonisht i bezdis njerëzit, edhe pse ata nuk e vërejnë. Mundohuni të shikoni se çfarë po thoni dhe të zëvendësoni “Seriozisht?” me diçka më të përshtatshme.

Hipokrizia në shpjegimin e vetvetes

©depositphotos.com

Nëse do t’i thuash “jo” një personi, bëje me kujdes, por bëhu i drejtpërdrejtë. Nëse filloni ta lavdëroni personin dhe të shpjegoni se sa i shkëlqyeshëm është, kjo vetëm do ta përkeqësojë situatën.

Përpjekja për të larguar gjithë përgjegjësinë

©depositphotos.com

Këtu po flasim për njerëzit që “nuk kanë kurrë faj”. Ata përpiqen të shpëtojnë nga çdo dyshim para se të akuzohen madje për ndonjë gjë. Përveç kësaj, kjo sjellje do të thotë se personi është me të vërtetë i pasigurt. Atyre nuk u besohet dhe nuk respektohet për paaftësinë e tyre për të marrë përgjegjësi.

Aktrojnë si të fyer gjatë gjithë kohës

©depositphotos.com

Një person që gjithmonë vepron si i fyer ose xheloz pa ndonjë arsye nuk konsiderohet më se është i barabartë me të tjerët. Ata trajtohen si një fëmijë që nuk mund të kontrollojë emocionet e tyre. Kjo gjithashtu tregon pasiguri, e cila nuk është aspak e mirë.

Të flasësh për problemet e dikujt tjetër dhe të injorosh problemet e tua

©depositphotos.com

Ka njerëz që nuk u pëlqen të flasin për problemet e tyre, dhe kjo është e drejta e tyre. Por nëse doni të flisni për problemet tuaja, është në rregull. Dhe mos kini frikë t’u tregoni njerëzve që përpiqen të shkarkojnë problemet e tyre mbi ju, sepse do të lodheni nga kjo dhe njerëzit do të mësohen me atë që ju të jeni dëgjuesi.

Nuk i merrni seriozisht ndjenjat tuaja

©depositphotos.com

Ndonjëherë, ne nuk i marrim ndjenjat dhe emocionet tona aq seriozisht sa duhet dhe nuk hapemi para njerëzve të tjerë. Por nëse në të vërtetë do i ndanim problemet tona me të tjerët, kjo mund të na bëjë të ndihemi të qetë. Ata që nuk flasin për emocionet e tyre duken shumë të fortë dhe njerëzit fillojnë të mendojnë se nuk ka nevojë të marrin parasysh ndjenjat e tyre.

Përdorimi i fjalës “zakonisht” si një justifikim

©depositphotos.com

Ne e përdorim këtë fjalë për të provuar që gabimet tona të mos duken aq serioze. Por në fakt, këto justifikime duken patetike dhe vetëm i irritojnë njerëzit. Është më mirë të kërkoni falje për gabimet tuaja pa shumë justifikime.

Mosrespektimi i dëshirave tuaja

©depositphotos.com

Nëse dikush vazhdimisht i injoron dëshirat dhe nevojat e tyre për shkak të pasigurisë ose problemeve të dikujt tjetër, njerëzit e tjerë gjithashtu do të fillojnë të injorojnë dëshirat e tyre. Bëni atë që dëshironi të bëni nëse nuk është problem për njerëzit e tjerë.

Të jesh e palumtur për diçka gjatë gjithë kohës

©depositphotos.com

Të gjithë lodhemi dhe irritohemi herë pas here, por ka njerëz që janë gjithmonë në këtë gjendje. Askush nuk dëshiron të jetë miq me njerëz të tillë. Negativiteti nuk i tërheq njerëzit. Gjithashtu, këta njerëz janë “fëmijë” të pakënaqur me të cilët është e vështirë të komunikosh.

Bërja e akuzave të përgjithësuara

©depositphotos.com

Ndonjëherë, në mes të një debati, mund të themi diçka pa kuptim. Por duhet të mendojmë me shumë kujdes për ato që duam të themi. Jini specifik dhe shpjegoni se si ndiheni. Akuzat e përgjithshme tingëllojnë sikur nuk keni asgjë për të thënë, por thjesht dëshironi të argumentoni.

Të flasësh në mënyrë nënçmuese për veten tënde

©depositphotos.com

Fjalët në dukje të padëmshme që themi kur flasim me miqtë tanë mund të na zhvlerësojnë në sytë e njerëzve të tjerë. Përveç kësaj, vetëvlerësimi ynë mund të marrë një goditje. Mundohuni të mos përdorni fjalët si “derr”, “i/e shëndoshë”, “Unë jam idiot/e” dhe fjalë të tjera si këto.

Përdorimi i frazave nga të cilat njerëzit janë lodhur vërtet

©depositphotos.com

Njerëzit me të cilët po flisni ndoshta i kanë dëgjuar këto fjalë qindra herë, kështu që ato në të vërtetë nuk do të thonë asgjë. Është irrituese të dëgjosh diçka të tillë dhe kjo thjesht do të thotë që ndoshta nuk dini çfarë të thoni tjetër. Pra, nëse nuk keni asgjë tjetër për të thënë, mos thoni asgjë. Është më mirë sesa të thuash diçka vetëm për ta thënë.