12 Sjelljet e Një Personi që Nuk Lejon ta Shfrytëzojë Askush

©depositphotos

Shumica prej nesh e lidhin fjalën “egoist” me një person të pakëndshëm që mendon vetëm për veten. Por psikologët pohojnë se të qenurit egoist në të vërtetë është e dobishme në disa situata. Për shembull, kur ju duhet t’u tregoni njerëzve vendin e tyre, kur ata do të përpiqen t’ju bëjnë që ta teproni me sjelljen.

Ne kuptuam situatat kur duhet të tregojmë më shumë dashuri ndaj vetes dhe t’u tregojmë dhëmbët atyre që na rrethojnë. Këtu janë tiparet e sjelljes së një egoizmi të shëndetshëm që mund të mbrojë kufijtë e tyre personal.

Ata e pranojnë veten ashtu siç janë, por marrin parasysh papërsosmëritë e tyre.

Të gjithë i dimë nuancat e pamjes sonë, si dhe tiparet e karakterit – të gjithë i kemi ato. Por nganjëherë njerëzve u mungojnë sjelljet e mira dhe ndjejnë nevojën për të na i kujtuar ato për çfarëdo arsye. Në këtë rast, një përgjigje e mprehtë, por inteligjente do të ndihmojë për t’i treguar personit të vrazhdë në vendin vet.

Ata nuk përpiqen t’i bëjnë njerëzit e tjerë t’i pëlqejnë ata.

Dëshira për t’i bërë të gjithë si vetja nuk është mënyra më e mirë për ta thënë atë butë. Është edhe më shqetësuese kur njerëzit përpiqen t’i mësojnë fëmijët e tyre të vegjël ta bëjnë këtë. Sot është kënaqësia dhe mirësjellja, jo lavdërimi dhe lajka, që janë në modë.

Nëse po e quajmë egoizëm dëshirën për të mos e bërë dikë si ju për hir të interesit tuaj personal, atëherë ky është egoizmi më i shëndetshm nga manifestimet e tij.

Ata shpjegojnë këndvështrimin e tyre me qetësi dhe qartë.

Është normale të kërkoni atë që mendoni të keni dhe të mos ndjeheni të trembur për këtë. Fjalët zanës kumbarë të Hirushes në lidhje me dëmin e të mos shkuarit në ballo kur e meritoni, do të ishin jashtëzakonisht të lidhura me këtë situatë. Ekziston pak Hirushe tek secili prej nesh, por në vend të shkopit magjik, ne kemi të drejtën e gjërave të caktuara që duhet t’i mbajmë mend gjithnjë.

Ato nuk kanë turp për mendimin e tyre.

Ndonjëherë ne bëjmë gjëra, kundër dëshirave tona, vetëm sepse njerëzit e tjerë përpiqen të na imponojnë detyra të çuditshme. Në këtë rast, është më mirë të bëni një pauzë dhe të mendoni nëse vërtet dëshironi të kaloni kohën tuaj personale duke bërë punë publike. Nëse përgjigjja juaj është jo, rrëzoni ofertën pa ndonjë keqardhje.

Ata mund të thonë “Jo” nëse kërkesa e dikujt kundërshton interesat e tyre.

Ne shpesh sakrifikojmë interesat tona personale për hir të të tjerëve, sepse kemi frikë të prishim marrëdhëniet, apo jo? Dhe nganjëherë pasi e shohin këtë, njerëzit e tjerë fillojnë të përdorin besueshmërinë tonë për interesat e tyre.

Në të njëjtën kohë, fjala “Jo” nuk është e keqe. Është e fortë dhe e sinqertë. Nuk ka asgjë të turpshme të thuash, “Jo” për njerëzit që veprojnë me egoizëm. Nëse shoqja juaj e di që ju punoni shumë dhe ktheheni vonë në shtëpi, por vazhdon të përpiqet t’ju kërkojë t’i mbani fëmijën, është koha e duhur për të menduar për marrëdhënien tuaj.

Ata nuk vuajnë nga ndjenja e fajit.

Shumë gra tashmë kanë filluar të jetojnë sipas parimit: “Nëse nuk kujdesem për veten time, askush nuk do ta bëje”, dhe ata nuk ndiejnë ndonjë faj për këtë. Është e mrekullueshme që ndarja e detyrave shtëpiake midis anëtarëve të familjes nuk konsiderohet më diçka e turpshme.

Ato nuk i bëjnë premtime askujt.

Një nga mënyrat për të manipuluar psikologjikisht një person është t’i detyroni ata të të bëjnë një premtim. Por njerëzit me vetëbesim nuk bëjnë premtime dhe nuk bëjnë asgjë kundër vullnetit të tyre.

Para së gjithash, ata mendojnë se sa të mëdha janë shanset që ata të jenë në gjendje të përmbushin premtimet e tyre dhe jo për sa të ëmbël duken në sytë e pyetësit.

Ata nuk varen nga truket e manipuluesve.

Punëtorët në sferën e shërbimeve janë shumë të dashur me klientët e rregullt dhe u japin atyre zbritje të veçanta. Por ndonjëherë, madje edhe kompanitë serioze thyejnë protokollin në përpjekje për të na bërë të kthehemi përsëri drejt tyre. Një “Jo” e shkurtër dhe kategorike funksionon në mënyrë të përsosur për këtë lloj vrazhdësie. Është kaq e thjeshtë

Ata nuk shpërqendrohen nga detyrat dytësore.

Një egoist i shëndetshëm e di se çfarë i duhet dhe ata lëvizin në atë drejtim – edhe nëse kanë disa gjëra më interesante për të bërë. Së pari, ata mbarojnë detyra të rëndësishme dhe pastaj kalohen në aktivitete argëtuese.

Ato nuk u kushtojnë vëmendje kritikëve.

Ndonjëherë njerëzit përpiqen të marrin diçka duke i ofenduar të tjerët. Për shembull, kur ata duan të zënë një vend të rehatshëm në transportin publik, ata fillojnë të përdorin moshën ose pozitën e tyre. Por këto teknika nuk funksionojnë me egoistët “e shëndetshëm”, sepse ata nuk nxitojnë të justifikojnë veten e tyre përpara se të vlerësojnë situatën.

Ata i vendosin njerëzit e guximshëm përsëri në vendin e tyre.

Aftësia për të ngritur veten përpara në kohë është e çmuar. Nuk ka asgjë të turpshme të mos lejoni njerëz të guximshëm të shkelin në territorin tuaj. Sepse nëse i nënshtroheni njëherë buzëqeshjes dhe fjalëve të ëmbla simpatike të fqinjit tuaj, së shpejti gjërat mund të qëndrojnë përgjithmonë pranë derës tuaj të përparme.

Ata nuk e harrojnë fëmijën e tyre të brendshëm.

Njerëzit që e pëlqejnë dhe e pranojnë veten si brenda dhe jashtë janë gjithashtu egoistë të shëndetshëm. Është mirë të ndjeheni të trishtuar kur dëshironi dhe është gjithashtu mirë të ndjeni gëzim kur doni ta bëni. Mosha jonë nuk duhet të na ndalojë për këtë.

Të tjerët përpiqen të na imponojnë norma dhe korniza të vendosmërisë aq shpesh, sa të mund të na krijojnë ndjesinë sikur po jetojmë sipas manualit të jetës së dikujt tjetër.