13 Punë Shtëpie me të Cilat Lodhemi Kot, Sepse Mund të Anashkalohen

©pexels

Pastrimi, hekurosja, larja e enëve janë lodhshme, por të domosdoshme.

Vërtetë, në përpjekje për të arritur një pastërti të përsosur, njerëzit nganjëherë rrëmbehen aq shumë nga procesi sa kalojnë shumë kohë ose edhe i dëmtojnë gjërat.

Papritmas na u kujtua që disa punë shtëpiake mund të thjeshtohen dhe nganjëherë edhe të anashkalohen fare. Sigurisht, këshilla jonë është e përgjithësuar, sepse frekuenca e pastrimit varet nga faktorë të ndryshëm: vendndodhja e banesës, numri i anëtarëve të familjes, prania e kafshëve shtëpiake.

Hekur për tylin

Tyli në foton në të majtë ishte hekurosur, në të djathtë – varej në dritare menjëherë pas larjes, kur pëlhura ishte ende pak e lagur. Në rastin e parë, hekurosja mori shumë kohë dhe përpjekje, në të dytën, palosjet dhe rrudhat u drejtuan në mënyrë të përkryer, vetë. Ne nuk pamë një ndryshim të dukshëm.

Pra, a ia vlen telashei me hekurin, duke u përpjekur të zbutim palosjet tradhtare? Për më tepër, ekziston rreziku i djegies për shkak të materialit delikat ose rreziku i lënies së gjurmëve të verdha në të.

Lani dyshemetë prej druri me shumë ujë

©pexels

Dyshemetë e drurit nuk janë shumë miqësore me ujin. Kjo nuk do të thotë që dyshemetë nuk kanë nevojë të lahen fare, thjesht shumë lëng mund të lërë njolla në sipërfaqe. Dhe nëse ka çarje në dërrasa, lagështia do të depërtojë nën mbulesë dhe mund të prishë dyshemenë. Vlen të kujtohet parimi “sa më pak ujë, aq më mirë” dhe mos u përpiqni të lani çdo centimetër të parketit.

Pastroni vazhdimisht tualetin me produkte që përmbajnë klor

© Depositphotos.com

Nëse hidraulika duket e pastër dhe nuk ka njolla të dukshme, mos e lani përsëri produktin. Një herë në javë do të jetë e mjaftueshme. Në fakt, tualeti nuk është aspak vendi më i papastër në shtëpi, dhe përdorimi tepër i shpeshtë i produkteve që përmbajnë klor mund të jetë i rrezikshëm për shëndetin. Dhe sigurisht që nuk duhet të përzieni klor me substanca të tjera, në mënyrë që të mos përfundoni me një përzierje shpërthyese të kimikateve të ndryshme.

Për të pastruar më shpejt tualetin, mund të shtoni tableta, t’i lini atje për disa minuta dhe më pas të shkarkoni ujin. Meqë ra fjala, tabletat popullore të pastrimit të tualetit që përmbajnë klor mund të prishin pajisjet hidraulike dhe të çojnë në rrjedhje.

Hiqni pluhurin me një leckë të thatë çdo ditë

©pexels

Shumë njerëz preferojnë të fshijnë sipërfaqet çdo ditë me një bluzë të vjetër të thatë ose një leckë tjetër. Por është më mirë të merreni me pluhurin një herë në javë sesa ta bëni këtë pastrim çdo ditë.

Së pari, një leckë e thatë mund të dëmtojë mobiljet, pasi gërvishtje mikroskopike do të shfaqen në sipërfaqe. Së dyti, pluhuri nuk do të vendoset në materie, por do të ngrihet në ajër dhe do të zhvendoset në një vend tjetër.

Për të kursyer kohë në pastrimin e sipërfaqeve të dollapëve, mund t’i mbuloni ato me pergamenë pjekjeje dhe të zëvendësoni fletën me pluhur me një të re çdo dy javë. Ndryshe nga gazetat, pergamena nuk mblidhet.

Fshini rregullisht pasqyrën e banjës

©pexels

Nëse në pasqyrë shfaqet një papastërti ose disa pika pastë dhëmbësh, është më mirë t’i fshini butësisht me një leckë të lagur mikrofibre. Përdorimi i shpeshtë i pastruesit të xhamit mund të dëmtojë mbështjellësin e pasqyrës ose madje ta bëjë atë të zhduket plotësisht. Sprucimi me lëng drejtpërdrejt në një pasqyrë nuk është gjithashtu një ide e mirë. Të gjitha produktet duhet të aplikohen në një leckë pastrimi.

Pastroni pluhurin nga librat me çdo lloj mjeti pastrimi

©pexels

Kur bëhet fjalë për raftet e librave, njerëzit zakonisht fshijnë kurrizat e librave të tyre me një leckë të thatë. Por kjo procedurë mund të dëmtojë librat, nuk duhet ta bëni. Librat pastrohen çdo 3-4 muaj, thjesht fshihen plotësisht me një leckë të butë.

Është më mirë të ruani libra në rafte të mbyllura, sepse pluhuri dhe lagështia janë të dëmshme për printimet në letër. Nëse kjo nuk është e mundur, ju mund të thjeshtoni jetën tuaj dhe t’i shtyni librat në buzë të raftit. Pra, pluhuri nga mobiljet do të duhet të fshihet shumë më rrallë.

Fërkimi i sipërfaqeve prej çeliku të pandryshkshëm

©pexels

Pajisjet shtëpiake dhe pajisjet sanitare të bëra nga çeliku inox janë një magnet i vërtetë i njollave. Çdo shenjë ose pikë uji menjëherë tërheq vëmendjen. Por nuk duhet të jeni të zellshëm kur pastroni sipërfaqe të tilla. Nuk rekomandohet të përdorni produkte që përmbajnë klor ose alkool për t’u kujdesur për çelik inox. E para do të dëmtojë sipërfaqen e produktit, e dyta mund të krijojë njollë.

Brazdat e vogla shpesh mund të shihen në çelik inox. Fshini sipërfaqet përgjatë këtyre brazdave, jo përtej. Është më e shpejtë dhe më efikase në këtë mënyrë.

Lani furrën shumë shpesh

© Depositphotos.com

Nëse rrallë përdorni pajisjen, atëherë nuk keni nevojë ta pastroni atë më shumë se një herë në muaj. Përdorimi i tepërt i agjentëve agresivë mund të dëmtojë produktin.

Nëse nuk dëshironi të blini produkte të veçanta, mund të bëni një pastë sode, ta vendosni në sipërfaqet e brendshme të furrës me një furçë dhe ta lini gjatë natës. Në mëngjes, mbetet vetëm të hiqni pastën me një kruajtëse plastike dhe të fshini gjithçka me një leckë të lagur.

Lani vazhdimisht frigoriferin

Frigoriferi nuk ka nevojë të lahet më shpesh se një herë në disa kohë, nëse nuk ka shenja dhe njolla të ndyra në sipërfaqen e brendshme. Për të parandaluar pastrimin e rafteve të qelqit, mund t’i mbuloni me letër pergamene. Ndryshe nga mbështjellësi ushqimor, i cili shpesh përdoret për të njëjtin qëllim, letra nuk është e mbuluar me kondensim. Përveç kësaj, pergamena është më miqësore me mjedisin.

Për të hequr qafe erën e pakëndshme, mund të vendosni një enë me sodë buke ose disa çanta çaji të përdorura në raft. Mente ose çaji jeshil do të funksionojnë mirë.

Lani me dorë sende delikate

©pexels

Larja me dorë zakonisht kërkohet për sende delikate. Por nëse fërkoni produktin me këmbëngulje, kjo do të çojë në formimin e shjenjave dhe shtrirjen e pëlhurës. Ju thjesht mund të zhytni rrobat në ujë të ftohtë me pluhur larës për rreth gjysmë ore, dhe pastaj butësisht rrudhosini dhe tundni ato në ujë. Pajtohemi, kjo është shumë më e lehtë sesa të fshish papastërtitë me dorë.

Për të pastruar tiganët dhe enët

© Depositphotos.com

Yndyra dhe pjesët e ushqimit të djegur pastrohen me vështirësi. Ndonjëherë pastrimi i një tigani merr më shumë kohë se larja e një pirgu të tërë pjatash. Por thjesht mund të mbushni lavamanin me ujë të ngrohtë, të shtoni pak detergjent dhe të lini aty enët e pista pas gatimit. Gjëja kryesore është që tenxheret dhe tiganët të kenë kohë të qetësohen. Enët do të shtrihen në ujë me sapun, dhe do të jetë shumë më e lehtë t’i lani më vonë.

Gërvishtni kontejnerët plastikë

©pexels

Nuk rekomandohet pastrimi i kontejnerëve plastikë intensivisht, duke u përpjekur t’i pastroni. Çarjet dhe gërvishtjet sipërfaqësore janë vendet ideale për rritjen dhe përhapjen e baktereve.

Për të parandaluar papastërtitë, është mirë që thjesht të mos vendosni ushqim të nxehtë në to. Kjo jo vetëm që dëmton produktin, por gjithashtu mund të çojë në formimin e substancave të dëmshme. Për të shmangur pastrimin e yndyrës dhe mbetjeve të ushqimit me dorë, mund të mbuloni pjesën e brendshme të kontejnerëve me letër pjekjeje ose petë.

Qilimat me vakum të fuqishëm

© Depositphotos.com

Është e mjaftueshme për të pastruar qilimin me vakum 1-2 herë në javë. Por çfarë bën të gjithë nëse shohin një copë leshi ose mbeturina të tjera? Po, ata nxjerrin një fshesë me korrent dhe pastrojnë gjithçka përsëri. Pak njerëz e dinë se i njëjti lesh hiqet lehtësisht nga qilima me një dorezë gome të lagur ose një dorezë të veçantë për krehjen e kafshëve.

Meqë ra fjala, nëse ka papstërti në qilim, atëherë nuk mund t’i hiqni ato me një fshesë me korrent. Kjo mund të prishë teknikën.

©pexels