15 Gabime me Ushqimin që i Bëjnë Prindërit të Pendohen Rëndë Pas 10 Viteve

Prindërit natyrisht janë të shqetësuar për shëndetin e fëmijëve të tyre dhe zakonet e ngrënies, por ndonjëherë, ata mund të marrin një drejtim të gabuar thjesht sepse nuk dinë më mirë.

Sot, ne kemi përpiluar një listë që nxjerr në pah zakonet e të ushqyerit të shumë prindërve që mund të kenë pasoja negative për fëmijët e tyre.

I marrin fëmijët me të mira me ëmbëlsirë

Kjo është një strategji që shumë prindër përdorin, por ushqimi nuk duhet të përdoret kurrë si shpërblim pasi kjo krijon një ide të ushqimeve “të mira” dhe “të këqija” në mendjen e fëmijëve tuaj, gjë që më vonë çon në një përbuzje për zgjedhje më të shëndetshme.

I nxisin për të ngrënë

Studimet kanë treguar se duke e shtyrë shumë fëmijën tuaj të hajë mund të çojë në probleme në të ardhmen, ata ka të ngjarë të kenë ndjenja negative ndaj ushqimeve për të cilat u është bërë presion për t’i ngrënë.

Ushqime jo të shëndetshme që gjenden lehtë

Prindërit shpesh e bëjnë këtë sepse e dinë që fëmijët e tyre thjesht nuk mund ta kontrollojnë veten e tyre dhe me siguri do të relaksohen. Sidoqoftë, studimet kanë treguar që kjo do të bëje që fëmijët t’i konsumojnë këto ushqime edhe kur janë larg shtëpisë. Qasja më e mirë është të blini vetëm ushqime të shëndetshme dhe t’i bëni ato lehtësisht të arritshme për fëmijët tuaj.

Shërbejne perime të mërzitshme

Shpesh është e vështirë të bësh fëmijët të hanë perimet e tyre, kështu që jepuni atyre perimeve pak më shumë aromë me disa lloje salcash, gjalpë ose salcë djathi pasi do t’ua bëni atyre më tërheqëse për t’i ngrenë.

Të pranoni që fëmija juaj bën naze për ushqimet

Si prind, është e rëndësishme të mos dekurajoheni kurrë t’i shtyni fëmijët tuaj të hanë më shëndetshëm. Mund të duket si një betejë e humbur në fillim, por pas përpjekjeve të shumta, madje edhe fëmijët më kokëfortë mund të ndryshojnë mendje.

Shërbeni porcione që janë shumë të mëdha

Është e rëndësishme të mbani mend se barku i fëmijës suaj është shumë më i vogël se i juaji, kështu që mos e teproni me pjesët. Duke bërë diçka të tillë mund të çojë në mbingrënie dhe zhvillimin e shprehive negative të ngrënies.

I detyroni fëmijët të përfundojnë pjatat e tyre

Sipas studimeve, kjo teknikë ka të ngjarë të dështojë, sepse, në planin afatgjatë, çon në një mosmiratim për këto ushqime. Shpërblimi i fëmijëve tuaj për të ngrënë ushqime të caktuara është gjithashtu një qasje e gabuar pasi studimet kanë treguar që fëmijët do të përfundojnë duke mos i pëlqyer këto ushqime.

Mos përfshirja e fëmijëve në procesin e gatimit

Sipas nutricionistëve, është e rëndësishme t’i bëni fëmijët tuaj pjesë të të gjithë procesit të një vakti, nga blerja e përbërësve deri në krijimin e gjithë pjatës. Duke vepruar kështu, fëmijët kanë më shumë të ngjarë të duan t’i hanë këto ushqime të shëndetshme.

Mos lejimi i fëmijëve të luajnë me ushqimin e tyre

Kjo mund të duket si një këshillë e çuditshme sepse kjo është diçka që prindërit zakonisht urrejnë. Sidoqoftë, studimet kanë treguar që fëmijët kanë më shumë të ngjarë të shijojnë ushqimet me të cilat dikur u lejohej të luanin.

Pjatat e fëmijëve nuk kanë ngjyra të mjaftueshme

Shumë fëmijë i duan artet dhe zanatet, kryesisht për shkak të shumë ngjyrave të përfshira. Sipas një studimi të kryer nga Cornell, e njëjta gjë është e vërtetë për ushqimet e tyre! Kur një pjatë është e mbushur me ngjyra, fëmijët kanë më shumë të ngjarë të gërmojnë menjëherë. Për më tepër, është ide e mirë të krijoni forma me ushqimin e tyre, si fytyrat e buzëqeshura. Bëhuni krijues!

Të jesh vetë një përzgjedhës i ushqimeve

Përveç të qenit hipokrit, të jesh një ngrënës përzgjedhës para fëmijëve tuaj ka të ngjarë t’i bëjë ata të veprojnë në të njëjtën mënyrë. Pra, prindër: jo gjithmonë të porosisni të njëjtën pjatë kur dilni për të ngrënë!

Lejimi i fëmijëve për të ngrënë para televizionit

Shtë treguar se një e treta e prindërve lejojnë që fëmijët e tyre të hanë ndërsa shikojnë TV! Sidoqoftë, është shumë jo e shëndetshme sepse sipas Revistës Amerikane të Klinikës Ushqimore, kjo çon në ngrënie deri në 10% më shumë kalori.

Ndiqni dieta në sy fëmijëve tuaj

Kur mbajnë dietë, prindërit duhet të kuptojnë se si kjo ndikon te fëmijët e tyre. Siç u përmend më herët, fëmijët shpesh u pëlqejnë dhe nuk i pëlqejnë ushqimet e njëjta me prindërit e tyre. Kështu që, kur një fëmijë sheh një prind që i nënshtrohet një diete, kjo mund t’i bëjë fëmijët në të ardhmen të rrezikojnë nga çrregullimet e ngrënies kur i ekspozohen këtyre zakoneve të dietës në një moshë të re.

Shpërbleni fëmijën tuaj me ushqim

Fëmijët mund të jenë të vështirë për t’u trajtuar, kështu që kjo teknikë përdoret nga prindërit gjerësisht. Për shembull, ata mund t’u thonë atyre se nëse përfundojnë detyrat e shtëpisë, mund të kenë biskota për të ngrënë. Sidoqoftë, duhet të përpiqeni të mos e bëni këtë sepse studimet kanë treguar që mund të çojë në ngrënie emocionale kur fëmijët plaken.

U jepni fëmijëve ëmbëlsira

Nëse fëmija juaj shpesh kërkon ushqime në mes të vakteve, mos u shqetësoni – nuk jeni vetëm. Sidoqoftë, mbingarkimi i fëmijës tuaj me këto është i dëmshëm për shëndetin e tyre pasi mund të bëje që ato të konsumojnë ushqime më pak të shëndetshme. Për shkak të kësaj, këshillohet të mos u jepni atyre më shumë se 2 ushqime me 100 kalori çdo ditë.