15 Gabime të Zakonshme që Bëjmë Kur Lajmë Rrobat

©Depositphotos.com

Gjëja e parë që duhet të bëni për të mbajtur rrobat tuaja si të reja dhe të bukura është të mësoni se si t’i lani ato siç duhet.

Ne jemi këtu për t’ju treguar rreth gabimeve më të shpeshta që mund të prishin rrobat tuaja të preferuara.

Renditja jo e duhur. Përveç vlerësimit të ngjyrës, duhet t’i kushtoni vëmendje edhe llojit të rrobave. Për shembull, rrobat polare duhet të lahen veçmas. Dhe nuk duhet të përzieni peshqirët me rrobat e bëra prej fibrave sintetike.

Heqja e njollave në mënyrë të gabuar. Mos u habitni nga një vrimë e re nëse jeni mësuar të pastroni njollat me forcë. Ato duhet të lahen butësisht. Mënyra më e mirë për të parandaluar vrimat është të vendosni disa pëlhura të bardha mbi njollë dhe ta lini për pak kohë.

Përdorimi i shumë pluhuri larës. Kjo mund të rezultojë në marrjen e shumë shkume e cila mund të mbledhë papastërti në pjesë të tilla të një këmishë si jaka. Kjo do t’i bëjë rrobat edhe më të palara, dhe ky nuk është rezultati që dëshironi të arrini, apo jo?

©Depositphotos.com

Nuk i kushtoni vëmendje zinxhirëve. Ato duhet të zihen siç duhet përpara se të lani rrobat pasi dhëmbët me zinxhir mund të prishin lehtësisht rrobat e tjera.

Pullat e rrobave. Gjithmonë duhet të mbani mend të zgjidhni pullat e këmishave, përndryshe ato mund të hiqen.

Përdorimi i shumtë i zbardhuesit. Zbardhuesi bën që pëlhurat të bëhen më pak të qëndrueshme dhe ato më pas mund të grisen lehtësisht, prandaj duhet të provoni të zieni rrobat. Ju mund ta bëni këtë duke marrë një tenxhere të madhe dhe duke shtuar dy pika lëng limoni.

©Depositphotos.com

Pastrimi i kostumeve të notit në një makinë larëse. Kostume noti, rrobat e palestrës dhe çdo rrobë tjetër e bërë nga material elastik ose elastan nuk duhet të lahen kurrë në një makinë larëse. Mënyra e saktë është pastrimi i tyre në ujë të freskët.

Jepni kohë makinës larëse për të ‘pushuar’. Disa përdorues preferojnë ta bëjnë këtë sepse besojnë se disa cikle larjeje me radhë mund të çojnë në prishje. Sidoqoftë, kjo është e gabuar. Përdorimi i makinës larëse pa ndërprerje zvogëlon konsumin e energjisë elektrike pasi larësja përdor riparimin e nxehtësisë pas ciklit paraardhës.

©Depositphotos.com

Përdorimi i vetëm një cikli për jastëkët dhe batanijet. Nëse lani jastëkët dhe batanijet, lajini në dy cikle radhazi: puplat mund të mbajnë shkumën, kështu që detergjenti mund të qëndrojë brenda jastëkëve.

Larja e rrobave pa i renditur ato. Një nga detyrat më të lodhshme pas larjes së rrobave është kërkimi i çorapeve që përputhen. Pse nuk përpiqeni të lani çorapet të parët? Ne jemi të sigurt që rezultati do t’ju pëlqejë.

Përdorimi i zbutësve të rrobave për peshqirët. Këto përbërje kimike zvogëlojnë aftësinë përthithëse të pëlhurave, kështu që më mirë të mos i përdorni për peshqirët.

©Depositphotos.com

Larja e shumë rrobave në të njëjtën kohë. Ju nuk duhet të mbingarkoni makinën larëse pasi mund të çojë në prishje.

Larja e xhupave të shiut  dhe xhupave me kapuç unë mënyrë të gabuar. Për të parandaluar humbjen e strukturës së këtyre rrobave, mund të vendosni tre topa tenisi në rondele. Ata gjithashtu do t’ju ndihmojnë të heqni qafe shkumën.

©Depositphotos.com

Përdorimi i pluhurave dhe lëngjeve larëse shumë të shtrenjta. Shumë prej detergjenteve që përdorim kanë zëvendësues të lirë shtëpiak: kripa mund t’i bëjë rrobat të duken më të ndritshme dhe shkumësi ndihmon në eleminimin e njollave. Sapuni i rrobave zbardh dhe lan njollat. Lëngu i limonit mund të përdoret për t’i bërë rrobat më të buta dhe aromatike.

©Depositphotos.com

Nuk i kushtoni vëmendje rondelës. Është shumë e rëndësishme të kujdeseni për makinën tuaj larëse. Mos harroni se në shumë raste ndarja për pluhur larës është e lëvizshme. Ndërsa mbetjet e detergjentit mund të lihen këtu, duhet t’i kushtoni vëmendje të veçantë. Mos e mbyllni rondelen pas ciklit në mënyrë që të thahet. Një herë në vit zhvilloni një cikël pastrimi me ujë të nxehtë dhe uthull. Kjo do të ndihmojë në parandalimin e prishjes së makinës larëse.