15 Këshilla që u ka Ikur Koha e që Nënat Moderne më Mirë t’i Harrojnë

©depositphotos

Gjyshet janë një depo informacioni e dobishme. Ato janë gjithmonë të gatshme të na ndihmojnë dhe të japin këshilla për çdo problem. Shpesh përvoja e tyre na ndihmon të shmangim gabimet, megjithatë, ka ende disa rekomandime të cilat është më mirë të mos i ndjekim.

Në këtë rast, është më mirë t’i besoni logjikës tuaj, ndjenjave dhe ekspertëve modernë.

Ne vendosëm të ilustrojmë 15 nga këshillat dhe bestytnitë më të çuditshme për nënat e reja që disa njerëz ende besojnë.

Nuk duhet t’u vishni rroba të reja fëmijëve sepse pëlhura është shumë e ashpër.

Kërkesa kryesore për rrobat e një fëmije është që ato të bëhen prej pëlhurash natyrale (për shembull, pambuku ose liri). Këto pëlhura janë të këndshme për t’u prekur, nuk përmbajnë “kimikate” dhe janë të lehta për t’u larë.

Nuk duhet ta puthni fëmijën sepse ka shumë mikrobe në gojën tuaj.

Mjekët dhe psikologët vazhdojnë të debatojnë rreth kësaj teme. Disa pretendojnë se sëmundjet orale dhe virale mund të transmetohen përmes puthjeve, të tjerët thonë se puthjet janë të domosdoshme për zhvillimin e një fëmije.

Shumica e nënave nuk i dëgjojnë ekspertët dhe e kuptojnë vetë se foshnja ka nevojë për dashuri, dhe puthjet dhe përqafimet janë një nga mënyrat më të mira për ta shprehur atë.

Nuk duhet të blini lodra derisa fëmija t’i kërkojë vetë ato

Foshnjat kanë nevojë për lodra shumë kohë para se të mësojnë të flasin. Lodrat i ndihmojnë ata të njohin më mirë botën përreth tyre.

Një foshnjë 3 muajsh do të tregojë patjetër interes për një objekt të ndritshëm muzikor që varet mbi shtratin e tyre. Dhe detyra e një nëne është të ruajë këtë interes dhe të ofrojë lodra të ndryshme që janë të përshtatshme për moshat e ndryshme të bebeve.

Foshnja mund të sëmuret nëse një nënë ha akullore gjatë shtatëzanisë.

Akullorja dhe ftohja që jep nuk e arrijnë fëmijën drejtpërdrejt. Ai merr vetëm lëndë ushqyese nga akullorja si proteina, yndyrna dhe karbohidrate përmes kordonit kërthizor. Nuk ka dieta të veçanta për gratë shtatzëna me kusht që shtatzënia e tyre të shkojë mirë dhe të mos ketë komplikime.

 

Ju nuk duhet ta ngrini fëmijën kur është duke qarë për të shmangur mësimin e tij.

Është e rëndësishme të mbani mend që bebet zakonisht qajnë për ndonjë arsye. Ndërsa foshnjat nuk mund të flasin, britmat dhe klithmat janë mënyra e tyre e vetme për të komunikuar me botën e jashtme, dhe ata ndjehen të mbrojtur dhe të dashur në duart e nënës së tyre.

Nëse masazhoni fëmijën, mund të dëmtoni mëlçinë e tyre.

Pediatrit rekomandojnë të bëni një masazh të lehtë për bebet pothuajse që nga ditët e para të jetës së tyre – kjo relakson muskujt e tyre të tensionuar dhe është thjesht e këndshme për fëmijën. Sigurisht, vetëm teknika të verifikuara dhe pa dhimbje përdoren në një masazh terapeutik për foshnje, kjo është arsyeja pse nënat nuk duhet të shqetësohen për mëlçinë e fëmijës ose organet e tjera.

Ju duhet t’i ktheni rrobat e fëmijës brenda nëse janë të sëmurë nga variçela. Do të parandalojë kruajtjet.

Kur kanë variçelë, ata do të kruhen në çdo rast, pavarësisht nëse rrobat janë brenda apo jo. Në mënyrë që të ndihmoni fëmijën, është më mirë të përdorni metoda më efektive për lehtësimin e kruajtjes, si larja e tyre më shpesh ose përdorimi i antihistamines.

Ju duhet të fërkoni mishrat e dhëmbëve të foshnjës me hudhër.

Stomaku i një foshnje është shumë i ndjeshëm, kjo është arsyeja pse nuk rekomandohet t’i jepni fëmijës tuaj hudhër deri në moshën 6-8 muaj. Sa i përket prerjes së dhëmbëve, pajisjet e duhura për përtypje mund të ndihmojnë në këtë proces. Ata janë të sigurt dhe nuk acarojnë mishrat e foshnjës.

Ju nuk duhet ta mësoni fëmijën tuaj të veshë rroba të ndritshme dhe shumëngjyrëshe, përndryshe ata do të kenë tatuazhe kur të rriten.

Psikologët thonë se tatuazhet kanë një lidhje me vetë-shprehjen e një personi, dëshirën e tyre për t’u dukur, pohim dhe izolim nga frika e tyre. Lidhja midis tatuazheve dhe veshjes në fëmijëri nuk është provuar.

Po ashtu, njerëzit të cilët kanë bërë tatuazhe edhe në kohërat e lashta kur ata nuk kishin mundësi të vishnin gjëra të bëra nga pëlhura të ndritshme.

Ju duhet të lani plotësisht gjinjtë tuaj përpara se t’i ushqeni sepse gjithmonë ka kaq shumë pisllëk mbi to.

Larja e shpeshtë e gjirit, si dhe trajtimi antiseptik, mund të dëmtojnë nënën dhe foshnjën. Shtresa mbrojtëse e baktereve të dobishme do të lahet nga lëkura dhe fëmija nuk do ta marrë atë me qumësht, ndërsa nëna ka një shans të lartë për të marrë çarje në gjoksin e saj.

Ju duhet ta mbështjellni foshnjën për t’i ndihmuar këmbët e tyre të rriten drejt.

Sot, ekspertët kanë mendimin se mbështjellja e ngushtë vetëm shkakton siklet për fëmijën dhe nuk ndikon në formën e këmbëve të tyre. Sidoqoftë, lajmi i keq është se mbështjellja mund të shkaktojë displazi. Ata rekomandojnë të mos i mbështillni fare.

Ju duhet të lidhni nofullën e poshtme të foshnjës nëse flenë me gojë të hapur.

Ka të ngjarë që fëmija thjesht nuk mund të marrë frymë përmes hundës. Është e nevojshme të pastroni sinuset, të lagini ajrin në dhomë, por jo t’i lidhni nofullat e tyre me një shami – kjo përfundimisht nuk do të ndihmojë që foshnja të flejë më shpejt.

Ju duhet ta lini fëmijën të thithë bishtin e harengës nëse dyshohet se ka displazi.

Displasia është një sëmundje që mund të diagnostikohet dhe kurohet vetëm nga një mjek. Ju nuk duhet ta vetë-mjekoni dhe provoni ilaçe popullore – mund të përkeqësojë situatën.

Për më tepër, peshku (i zier) është një ushqim që pediatërit rekomandojnë të përfshihet në dietën e një fëmije jo më herët se 8 muajsh. Peshku i papjekur, i tymosur ose i kripur nuk është i përfshirë në këtë listë.

Ju duhet t’i vendosni kapuç fëmijës tuaj, përndryshe atyre mund t’u bëhen veshët e mëdhenj.

Forma e veshëve përcaktohet gjenetikisht. Prandaj, një kapuç nuk do të trajtojë veshët e foshnjës, por anasjelltas, ai mund të nxisë mbinxehjen. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të shikoni temperaturën e ajrit në dhomë dhe të mos vendosni veshje shumë të ngrohta për fëmijën.

Sa më i rreptë të jesh, aq më i suksesshëm do të jetë fëmija juaj.

Të qenit shumë të rreptë është në të vërtetë e rrezikshme sepse i tregon fëmijëve tuaj se jeni absolutisht jotolerantë dhe nuk jeni të hapur për komunikim me ta. Në këtë rast, fëmijët tuaj do të jenë më të etur për t’ju kënaqur dhe do të shqetësohen për miratimin tuaj. Ju ka të ngjarë të përfundoni me fëmijë që janë në ankth dhe të pavendosur në vend të suksesit.