18 Rregulla që Çdo Fëmijë Duhet t’i Dijë që të Lëvizë i Sigurt në Rrugë

Fëmijët nuk mund ta vlerësojnë distancën e me automjetet aty pranë ose shpejtësinë e tyre deri në moshën rreth 10 vjeç. Kjo është arsyeja pse siguria në rrugë është veçanërisht e rëndësishme për ta. Dhe nuk janë vetëm veturat që mund të jenë të rrezikshme për një fëmijë në rrugë.

Ne e kuptojmë se nuk mund t’i ndjekim gjithmonë fëmijët tanë kudo. Prandaj, ne duhet t’u shpjegojmë rregullat e sjelljes për të shmangur të gjitha llojet e problemeve jashtë shtëpisë. Dhe ky udhëzues i thjeshtë do të na ndihmojë. Ne gjithashtu kemi disa këshilla për prindërit në pjesën e bonusit.

Si të sillen gjatë natës

 • Nëse e dini që do të arrini në shtëpi natën vonë, kërkojini dikujt që t’ju takojë. Kur largoheni nga shtëpia, tregoni gjithmonë të tjerëve kur do të ktheheni.
 • Nëse duhet të ecni në errësirë, përpiquni të shkoni me njerëz të tjerë dhe të kaloni rrugën me një grup.
 • Mos ecni nëpër park, pyll apo ndonjë vend tjetër të pandriçuar dhe të pabanuar.

Si të silleni me të huajt

 • Asnjëherë mos shkoni me një të huaj, edhe nëse pretendojnë se janë shok i prindërve tuaj.
 • Mos merrni asgjë nga të huajt.
 • Nëse një i huaj ju kërkon ndihmë, mos i ndihmoni vetë, telefononi një të rritur tjetër për t’i ndihmuar ata.

Si të silleni në rrugë

 • Mësojini të kuptojnë sinjalet e makinave – si një beep, një sirenë dhe.
 • Mundohuni të mos ecni në rrugën prapa veturave të parkuara – ato bllokojnë pamjen tuaj të rrugës.
 • Nëse nuk ka trotuar, është më mirë të ecni në rrugë në atë mënyrë që ju lejon t’i shihni përballë makinat që vijnë drejt jush, kështu që gjithmonë mund të shihni dhe të keni kohë për të reaguar nëse dikush largohet nga rruga.

Si të sillen në transportin publik

 • Prisni në transportin publik vetëm në ndalesat e përcaktuara, jo më afër se një metër nga rruga.
 • Asnjëherë mos hipni në automjete të panjohura dhe mos hyni në vetura me të huaj.
 • Në transportin publik, afrohuni me shoferin në mënyrë që ata të mund t’ju shohin. Mos hyni në biseda me pasagjerë të panjohur dhe mos i tregoni askujt se ku po shkoni dhe ku jetoni.

Si të sillen në situata të rrezikshme

 • Nëse duket se dikush po ju ndjek, ju duhet të shkoni menjëherë në një vend të mbushur me njerëz. Mund të shkoni në një dyqan ose ndonjë vend tjetër dhe të kontaktoni një të rritur.
 • Nëse e gjeni veten rreth grupeve të zhurmshme ose me njërz të dehur, shkoni në anën tjetër të rrugës dhe mos u futni në konflikte.
 • Nëse një i huaj papritmas përpiqet t’ju kapë, bërtisni: “Kjo nuk është nëna ime (ose babai)!”

Si të sillen me kafshët endacake

 • Mos i ngacmoni kafshët endacake, sepse ato mund t’ju sulmojnë.
 • Mos vraponi nga qentë.
 • Tërhiquni ngadalë, përballë qenit.

Për prindërit: Çfarë mund të bëni

 • Nëse fëmija juaj duhet të kthehet në shtëpi pa mbikëqyrjen e të rriturve, zgjidhni një rrugë të përhershme dhe të sigurt për ta. Bini dakort me fëmijën se ata gjithmonë do të ecin në këtë rrugë të veçantë.
 • Specifikoni kufijtë për rrethinat ku fëmija do të bëje rrugen për në shtëpi.