25 Dredhi Psikologjike që Funksionojnë si Shkopi Magjik!

Truket e vogla mund ta bëjnë çdo gjë më pak të komplikuar: nga gatimi deri tek fluturimi në hapësirë. E njëjta gjë vlen edhe për marrëdhëniet e njerëzve.

Ju doni të mësoni fëmijën tuaj se si të bisedojë me të tjerët? Apo të ruani qetësinë kur flisni me të tjerët?

Nuk jeni të vetmit.

Ne me të vërtetë përpiqemi të përmirësojmë jetën e lexuesve tanë dhe shpresojmë se këto këshilla do t’ju ndihmojnë.

– Më pëlqen të pyes, “Çfarë pyetje keni?” Në vend të “A keni ndonjë pyetje?” Sepse e para rezulton në pyetje ndërsa e fundit rezulton në heshtje.

– Jini të sjellshëm, madje edhe ndaj njerëzve të pakëndshëm. Ka diçka tërheqëse tek dikush që ndryshon nga humori i keq në atë të mirë.

– Për të shmangur problemet në vendin e punës dhe për të përmirësuar marrëdhënien tuaj me kolegët tuaj, thoni gjëra të mira rreth tyre kur flisni me njerëz të tjerë.

– Unë punoj në një zyrë. Kur njerëzit ndalen tek tavolina ime dhe nuk largohen, unë marr një shishe me ujë dhe shkoj ta mbush ndërsa bëjmë muhabet. Por pas kësaj, unë nuk kthehem tek tavolina ime, shkoj tek tavolina e personit që po flet me mua. Kjo i bën ata të ulen në vendin e tyre automatikisht. Pastaj, përfundoj bisedën dhe kthehem në punë.

– Nëse përdorni kufje, por nuk e ndizni muzikën, do të jetë më e lehtë për njerëzit të thonë gjëra interesante kur jeni pranë tyre.

– Unë jam një lojtar profesionist pokeri. Gjatë lojërave, përpiqem t’i bëj kundërshtarët e mi të qeshin ndërsa mendoj për lëvizjen time të ardhshme. E qeshura i bën ata më pak mashtrues.

© Depositphotos © Depositphotos

– A dëshironi që njerëzit t’ju pëlqejnë? Atëherë, kërkoni atyre një nder shumë të vogël si: “A mund të ma mbani lapsin për një sekondë?” Kjo do të mashtrojë trurin e tyre duke menduar se ju pëlqejnë, përdryshe pse do t’ju ndihmonin?

– Së pari, kërkoni diçka që sigurisht që nuk do të mund ta merrni dhe pastaj diçka që ju dëshironi.

– Mos kërkoni falje, por në vend të kësaj falenderoni njerëzit. Pra, thuaj “Faleminderit për durimin tënd!” në vend të “Më vjen keq që u vonova”. Në këtë mënyrë, do të tërhiqni vëmendjen nga gabimet tuaja dhe do të nxirrni në pah cilësitë e mira të njerëzve me të cilët po ndërveproni.

– Nëse keni nevojë të kritikoni dikë, së pari thoni diçka pozitive, pastaj parashtroni kritikat tuaja dhe më në fund përfundoni me diçka pozitive përsëri. Kjo do t’ua bëjë më të lehtë që t’i marrin kritikat tuaja në një mënyrë më pozitive.

– Unë zakonisht kam më shumë informacion nëse dëgjoj dikë në heshtje. Vetëm lëreni personin të flasë. Nëse ju ndërpresin, thjesht pritni. Ata do të ndiejnë nevojën për të bërë një tingull, kështu që ata do të vazhdojnë të flasin.

– Unë punoja me reklamat dhe shefi im më mësoi për të bërë një gabim të vogël, por të dukshëm në projektin e parë para miratimit. Klientët do ta vërejnë gabimin, do t’ju kërkojnë ta rregulloni dhe do të ndjehen mirë. Tani punoj i pavarur dhe kur kam klientë të vështirë, bëj disa gabime me qëllim. Funksionon gjithmonë.

© Depositphotos

– Në një argument, së pari gjeni diçka për të cilën të dy palët bien dakord dhe pastaj paraqitni problemin kryesor.

– Nëse dikush me të cilin po flisni po përpiqet të justifikojë veprimet e tyre, mënyra më e mirë për të reaguar është thjesht duke qëndruar në heshtje, duke e kthyer fjalën e tyre në një monolog. Pa asnjë përgjigje, personi do ta humbasë besimin në fjalët e tyre. E mësova këtë teknikë nga shefi im, i cili kontrollonte çdo takim dhe ishte gjithmonë personi më i qetë në dhomë.

– Kur po bëja patrullime në një zonë të egër, duhet të mbaja një sy për njerëzit që ecnin me qen (të cilët nuk lejoheshin). Më mësuan të pyesja ndonjë person që ecte me qenin e tyre, “A po kërkoni një vend për të ecur me qenin tuaj?” Kjo u jepte atyre mundësinë të bënin sikur nuk e dinë për rregullin (edhe pse shenjat ishin postuar kudo, sigurisht) në mënyrë që ata mos ndiheshin keq.

– Kohët e fundit kam lexuar se duke thënë: “Ju keni të drejtë!” Në vend të “E di”. Ju dukeni më pak si një person arrogant dhe nuk e zvogëlon qefin e dikujt për diçka që mund të ketë gjetur.

– E zgjodha këtë nga një mik i imi. Ai e përdorte këtë sa herë që përpiqej të kuptonte ku të shkonte për darkë me të dashurën e tij: në vend që të pyeste: “Çfarë do?” Dhe duke marrë përgjigjen tipike, “Unë nuk e di, asgjë …” dhe pastaj duke pasur me sugjerime të hedhura poshtë, fillonte me, “Çfarë nuk do?” Unë e kam përdorur këtë disa herë dhe kjo është pyetje perëndish.

© The Office / Deedle-Dee Productions