4 Këshilla Efikase për Kujdesin me Mishrat e Dhëmbëve

Zakonisht i kushtojmë shumë vëmendje dhëmbëve, por ndonjëherë neglizhojmë mishrat e dhëmbëve.

Pa kujdes të mirë, ato mund të lëndohen, të inflamohen dhe të jenë shkak për shqetësim.

Ne do t’ju tregojmë për simptomat e problemeve të mishrave të dhëmbëve dhe si t’i parandaloni ato.

 • Informacioni në këtë artikull është thjesht për informacionin tuaj. Nëse keni nevojë për një diagnozë të saktë, plan trajtimi dhe masa parandaluese, ju rekomandojmë që të konsultoheni me një mjek.

Si të kuptoni se keni probleme me mishrat e dhëmbëve

Problemet mund të fillojnë kur ka pllakë dentare nën dhe përgjatë vijës së mishrave të dhëmbëve. Pllaka është një shtresë ngjitëse me baktere, papastërti, mbetje ushqimore dhe gjëra të tjera. Me kalimin e kohës, ajo ngurtësohet në gurë, ku jetojnë bakteret. Shkakton inflamacion të mishrave të dhëmbëve.

Faza e hershme e problemit quhet “gingivit”. Mishrat fryhen dhe ato bëhen të ndjeshme. Mund të ketë gjakderdhje. Por kockat dhe indet që mbajnë dhëmbët mbeten të paprekura. Kjo do të thotë që ju mund ta trajtoni vetë gingivitin nëse ndiqni rregullat e higjienës së gojës.

Por nëse i shpërfillni këto probleme, problemi do të shkojë më tej dhe do të kthehet në periodontitis. Ajo ndikon jo vetëm në sipërfaqen e mishrave të dhëmbëve, por edhe në kockat që mbajnë dhëmbët. Kjo fazë kërkon ndihmë profesionale për të parandaluar humbjen e dhëmbëve.

Faza e fundit është periodontiti në progresion. Kockat dhe indet që mbajnë dhëmbët janë shkatërruar. Në disa raste, dhëmbët duhet të hiqen.
Shenja të tjera të problemeve me mishrat e dhëmbëve:

 • Erë e keqe e vazhdueshme
 • Dhëmbët e lirshëm
 • Gjakderdhje e mishrave të dhëmbëve
 • Dhimbje në mishrat e dhëmbëve, veçanërisht kur përtypet ushqimi

Për fat të mirë, sëmundja e mishrave të dhëmbëve mund të parandalohet. Ne do t’ju tregojmë për disa mënyra për t’i mbajtur ata të shëndetshëm.

1. Kushtojini vëmendje hapësirës midis dhëmbëve.

Përdorni fillin e dhëmbëve të paktën një herë në ditë përpara se të përdorni një furçë dhëmbësh. Do t’ju ndihmojë të hiqni mbetjet e ushqimit që është e vështirë të arrihen me furçë dhëmbësh.

Mos harroni se zona midis dhëmbëve dhe mishrave të dhëmbëve është vendi ku formohet pllaka dentare. Është e rëndësishme të përdorni fillin në mënyrë korrekte.

Përdorni teknikën e mëposhtme:

 • Prisni 40-45 cm të fillit, mbështilleni rreth gishtave të mesëm të të dy duarve dhe mbajeni midis gishtërinjve të mëdhenj dhe treguesit.
 • Vendoseni fillin midis dhëmbëve dhe shkoni lart e poshtë.
 • Kur filli të arrijë në vijën e mishrave të dhëmbëve, mbështilleni atë rreth dhëmbit.
 • Pastroni me kujdes secilën anë duke shkuar lart e poshtë.
 • Përsëriteni me të gjithë dhëmbët e tjerë.

2. Lani dhëmbët në mënyrë korrekte.

Teknika e duhur e furçës së dhëmbëve është gjithashtu shumë e rëndësishme. Mos përdorni furça të forta dhëmbësh dhe mos i shtypni shumë: mund të dëmtojë mishrat e dhëmbëve dhe të çojë në inflamacion. Përdorni furça dhëmbësh të buta dhe bëni kujdes.

Gjithashtu, kushtojini vëmendje të mjaftueshme linjës së mishrave të dhëmbëve për të parandaluar shfaqjen e pllakave dentare atje. Nëse mundeni, përdorni një furçë dhëmbësh elektrike. Sipas studimeve, është 21% më efektive në heqjen e pllakës dentare dhe 11% më i mirë në reduktimin e inflamacionit të mishrave të dhëmbëve.

Këtu janë disa këshilla të tjera:

 • Lani dhëmbët për 2 minuta të plota në mëngjes dhe në mbrëmje.
 • Përdorni pastë dhëmbësh që përmban fluor.
 • Gjatë procedurës, mbajeni furçën në një kënd 45 gradë me vijën e mishrave të dhëmbëve.
 • Bëni lëvizje të ngadalta të rrumbullakëta.
 • Lani dhëmbët nga të dyja anët.
 • Çdo dhëmb duhet të bëjë rreth 15-20 lëvizje.
 • Mos i shtypni dhëmbët.
 • Zëvendësoni furçën e dhëmbëve çdo 3 ose 4 muaj dhe gjithashtu pasi keni një sëmundje të ftohtë ose të ngjashme.
 • Mos e ruani furçën tuaj të dhëmbëve në një enë të mbyllur. Stimulon zhvillimin e baktereve.

3. Ndryshoni dietën tuaj.

Për të prodhuar acide që e bëjnë më të dobët smaltin e dhëmbëve, bakteret kanë nevojë për sheqer. Sa herë që dhëmbët bien në kontakt me të, fillon procesi i demineralizimit. Pra, do të ishte e mençur të hani më pak sheqer dhe të përpiqeni të shmangni:

 • pijet e gazuara
 • biskota
 • karamele
 • cokollate
 • ushqime të tjera të ëmbla
 • ushqim i shpejtë që përmban sheqer

Në vend të kësaj, hani më shumë ushqime që përmbajnë kalcium. Për shembull, qumështi, kosi dhe djathi. Kalciumi mbështet indin kockor që i mban dhëmbët në vendin e tyre.

4. Vizitoni shpesh dentistin.

Ju nuk mund të kujdeseni mirë për mishrat e dhëmbëve pa vizituar dentistin. Pllakat dhe gurët e dhëmbëve janë të vështira për t’u hequr në shtëpi, kështu që pastrimi profesional është e vetmja mënyrë për t’i hequr qafe ato.

Përveç kësaj, vizitat e rregullta te dentisti ju ndihmojnë të zbuloni herët problemet e mishrave të dhëmbëve, të filloni trajtimin në kohë dhe të parandaloni probleme të mëtejshme shëndetësore.