4 Mënyra të Inteligjente për të Ndaluar Keqbërësit t’ju Marrin Paratë në Bankomat

Tërheqja e parave nga një ATM dhe blerja e sendeve me një kartë bankare prej kohësh janë bërë zakon për të gjithë ne. Fatkeqësisht, keqbërësit përfitojnë plotësisht nga kjo.

Janë zbuluar mënyrat më të zakonshme që ATM-të përdorin për të ndihmuar mashtruesit të vjedhin paratë tuaja – dhe si mund të mbroheni kundër kësaj.

Pajisjet që përdorin mashtruesit në banka

Për të vjedhur para nga karta juaj, kriminelët duhet të kopjojnë 2 gjëra: informacionet që përmbahen në shiritin magnetik të kartës tuaj dhe numrin tuaj të PIN-it. Për të vjedhur të dhënat në një kartë bankare (skimming), përdoren 3 pajisje.

Skimmers janë pajisje që lexojnë informacionin që përmbahet në shiritin magnetik në kartën tuaj. Ata janë bashkangjitur sipër listës së kartelave në një ATM. Kur dikush fut kartën e tij në të, të dhënat e tyre transferohen në pajisjen elektronike të keqbërësit.

© nick v/ flickr.com

Kamerat e fshehura përdoren për të bërë një video të numrit tuaj PIN. Kamera mund të vendoset në një numër vendndodhjesh: në vetë ATM (afër tastierës, sipër ekranit, etj) ose afër saj. Ndonjëherë ato janë aq të vogla sa mund të fshihen në një hapje të vogël në ATM.

© Nelson Pavlosky/ flickr.com

Një pllakë mbulesë mbi tastierën përdoret gjithashtu për të regjistruar numrin tuaj PIN: tastiera e rreme “e mban mend” atë pasi kriminelët ta heqin atë dhe të deshifrojnë informacionin që ajo përmban.

© reddit

Si të identifikoni një pajisje për leximin e kartave

Zbulimi i një mashtrimi të tillë në një ATM është i vështirë, pasi ato janë pothuajse identike me një ATM të zakonshëm në formë, ngjyrë dhe material. Por ka disa shenja që mund të vëreni dhe t’i kini kujdes:

Dëmtime, çarje, gërvishtjet, dhe shenja të tjera të dëmtimit mekanik të ATM-së.

© Aaron Poffenberger/ flickr.com
  • Çdo tipar i çuditshëm ose i pashpjegueshëm në ATM.
© imgur
  • Mospërputhjet në formën, materialin, ngjyrën ose konturet e ATM.
© Wujubird/ imgur.com
  • Pjesët që qëndrojnë jashtë në folenë e kartelës ose një e çarë e pabarabartë tek zona e kartave.
© Angus Fraser/ flickr.com

Si ta mbroni veten nga mashtrimi

Kontrollimi i çdo ATM që përdorni është një proces që kërkon kohë. Por kjo nuk do të thotë se nuk ka asnjë mënyrë për të mbrojtur kartën tuaj kundër mashtruesve. Për të zvogëluar rrezikun në minimum, ndiqni në rregullat e mëposhtme të thjeshta:

Përdorni një kartë me një çip. Mashtriesit kopjojnë informacionin që gjendet në shiritin magnetik. Kopjimi i informacionit në një çip është i pamundur për shkak të mbrojtjes së tij më të sofistikuar.

© Cheon Fong Liew/ flickr.com
  • Regjistrohu për të marrë mesazhe nga banka juaj. Kjo do t’ju lejojë të veproni shpejt kur paratë në kartën tuaj po merren. Sa më parë të informoni bankën tuaj, aq më shumë të ngjarë të keni t’ju kthehen paratë tuaja.
© mrganso/ pixabay.com
  • Mbuloni tastierën me dorën tuaj kur shkruani numrin tuaj PIN. Kjo mund të parandalojë regjistrimin e një aparati fotografik të fshehur.
  • Përdorni ATM të mirënjohur dhe ato të vendosura në zona të mbrojtura mirë, të tilla si brenda degëve të vetë bankave, pasi këto janë më të vështira për t’u arritur.
  • Shmangni ATM-të në rrugë sa më shumë që të keni mundësi, si dhe ato në zona me ndriçim të dobët, dyqane të vogla dhe pjesë të izoluara të qendrave tregtare.
  • Kufizoni zonën ku përdorni kartën tuaj dhe përdorni një kartë të veçantë për kur jeni jashtë vendit. Ju gjithashtu mund të vendosni kufij mbi shumën që mund të tërhiqet nga karta juaj nga një ATM, si dhe një kufi në transaksionet në internet.