5 Këshilla Veshjesh që Rrisin Shanset për të Fituar një Vend Pune

Sipas statistikave, një intervistues merr vendimin të punësojë një kandidat në 30 sekondat e para të bisedës së tyre. Ata mund të vlerësojnë sjelljet dhe paraqitjen e punonjësit të mundshëm në një periudhë kaq të shkurtër kohore.

Kjo do të thotë që një veshje luan një rol vendimtar në këtë situatë. Shumica e njerëzve e dinë që një punëdhënës nuk do ta vlerësonte shkujdesjen, shijen e keqe të rrobave dhe një veshje që tregon shumë nga trupi. Por nganjëherë gjërat nuk janë aq të thjeshta.

Ne vendosëm të zbulojmë se çfarë mendojnë menaxherët e punësimit për rrobat e kandidatëve dhe se si mënyra e veshjes mund të ndikojë në vendimin e tyre përfundimtar.

Ngjyra e rrobave tuaja ndikon në mënyrën se si ju perceptojnë të tjerët.

Uebfaqja më e madhe e karrierës, CareerBuilder, bëri një studim midis rekrutuesve për të zbuluar se si ata e perceptojnë ngjyrën e rrobave që punonjësit e mundshëm zgjedhin për një intervistë pune.

Rezultoi që ngjyra gri është e lidhur me profesionalizëm dhe logjikë. Njerëzit që mbanin rroba të bardha, shiheshin si më të organizuar, ndërsa e zeza shoqërohej me udhëheqje. Ngjyrat e purpurta dhe jeshile bënë që rekrutuesit t’i perceptojnë kandidatët si më të sigurt dhe krijues.

Ngjyra portokalli u konsiderua ngjyra më “joprofesionale”. Intervistuesit gjithashtu tentuan të lodhen shpejt nga e kuqja dhe e verdha. Ngjyra blu mori vlerësime të mira: rekrutuesit mendojnë se të aftët për të punuar në ekip shpesh zgjedhin të veshin këtë ngjyrë.

Rrobat që janë shumë të ndritshme mund të shihen si paralajmërim.

Rrobat që janë shumë të ndritshme dhe ekstravagante mund të tregojnë një dëshirë për të tërhequr vëmendje me çdo kusht dhe kjo mund të ketë një efekt negativ në mendimin e punëdhënësit. Ata mund të fillojnë të kenë dyshime për personalitetin e vërtetë të një kandidati.

Edhe nëse aplikoni për një pozicion dhe punëdhënësi vlerëson krijimtarinë tuaj, të menduarit e shpejtë dhe aftësinë për të zgjidhur problemin, është më mirë të shmangni pamjen shumë ekstravagante.

Menaxherët e punësimit këshillojnë të theksoni tiparet tuaja më të mira me pajisje të pazakonta si karficë zbukurimi, orë, ose syze interesante. Por mos e teproni! Është më mirë të mos tërhiqni vëmendjen për më shumë se 2 pjesë të trupit menjëherë. Dhe mos harroni për një ndjenjë stili dhe shije të mirë. Për shembull, të vendosni syze dielli në ballë konsiderohet si një sjellje jo e mirë.

Një punëdhënës mund t’ju refuzojë shpejt në kokën e tyre, nëse ata mendojnë se nuk do të “përshtateni”.

Para se të shkoni në intervistën tuaj të punës, provoni të kuptoni nëse ekziston një kod veshjeje dhe se si punonjësit e kompanisë vishen zakonisht. Nga njëra anë, për shumë profesione, një kod i rreptë i veshjes është alternativa më e mirë. Por për shembull, veshja e një kostum biznesi do të duket e përshtatshme në një bankë, por nëse vendosni ta vishni atë në një agjenci PR, do të dukeni si një dele e zezë.

Paraqitja juaj duhet të bëjë që intervistuesi të ndjehet sikur i ndani të njëjtat vlera të korporatës. Nëse jeni shumë i ndryshëm nga pjesa tjetër e të punësuarve, në mënyrë të ndërgjegjshme e bëni një punëdhënës të vendosë të mos ju punësojë.

Nëse jeni një person krijues si një fotograf, një muzikant, një stilist, një aktor ose një gazetar, është më mirë të zgjidhni një pamje më të qetë që do të nxjerrë në pah stilin tuaj. E njëjta gjë vlen edhe për fillimin me profesionistë të rinj, të cilët nuk duan të respektojnë një kod të rreptë të veshjes.

Një menaxher punësimi gjithmonë do të vërë re nëse vishni rroba të reja.

Nëse keni blerë një veshje të re posaçërisht për një intervistë pune, është më mirë ta vishni të paktën një herë para se të shkoni në intervistë. Në këtë mënyrë do të jeni në gjendje të kuptoni nëse ndiheni të qetë duke veshur këto rroba dhe të vini re ndonjë të metë të mundshme. Përndryshe, veshja e këtyre rrobave krejt të reja mund të kthehet në një katastrofë. Ju mund të keni harruar të hiqni fijet e tepërta ose të hiqni etiketat.

Kur nuk ndiheni rehat në rrobat tuaja, një rekrutues do të jetë në gjendje ta kuptojë atë.

Sigurisht, ju duhet t’i kushtoni vëmendje të mjaftueshme pamjes tuaj. Por nëse vendosni të vishni diçka krejt të pazakontë për ju, rekrutuesi do ta vërë re këtë. Kjo lloj veshje ka të ngjarë të ndikojë në mënyrën se si mbani veten dhe vetëvlerësimin tuaj.

Mos zgjidhni rroba shumë të ngushta ose shumë të lirshme. Kushtojini vëmendje pëlhurave që nuk rrudhen shumë. Sipas statistikave, ky problem me rrobat ndikon më shumë në vetëvlerësimin tonë. Mos zgjidhni një stil flokësh ose makijazh që nuk i përdorni në jetën tuaj të përditshme. Edhe nëse kjo këshillë bie ndesh me diçka që përmendëm në pikat e mëparshme, rehatia juaj duhet të jetë përparësi. Nëse ndiheni vetvetja, do t’ju ndihmojë të hapeni gjatë një interviste.