6 Arsye Pse Myku Krijohet edhe në Shtëpinë më Perfekte

©shutterstock,©shutterstock,

Myku është një fenomen jashtëzakonisht i pakëndshëm në shtëpi.

Është shumë i dëmshëm për shëndetin dhe mund të shkaktojë shfaqjen e infeksioneve të frymëmarrjes dhe dhimbjeve të kokës.

Pra, vështirë se dikush do të jetë i kënaqur të gjejë një grumbullim të njollave të zeza në mur. Por, si rregull, ekziston gjithmonë një shpjegim i arsyeshëm. Dhe nëse keni durim, mund të shpëtoni përgjithmonë nga ky dëmtues.

Sot ne u përpoqëm të zbulonim se cilat arsye të dukshme dhe të fshehura kontribuojnë në përhapjen e sporeve. Ne nxitojmë të vërejmë se ky është pikërisht rasti kur kuptimi i një problemi është praktikisht i barabartë me zgjidhjen e tij.

Nuk monitoroni gjendjen e tubave

©shutterstock,©shutterstock,

Myku shfaqet vetëm aty ku kushtet janë të përshtatshme për jetën e tij: sporet, një burim ushqimi (të tilla si pambuku, druri, pllaka e thatë), errësira, ngrohtësia dhe, më e rëndësishmja, lagështia.

Nëse nuk jetoni në një klimë të lagësht dhe shtëpia juaj ka ventilim të mirë, por myku përsëri shfaqet, atëherë hapi i parë është të kontrolloni nëse uji po rrjedh diku. Për shembull, tubat që rrjedhin janë një nga shkaqet më të zakonshme të kërpudhave.

Lini rrobat e lagura në dhomë

Nuk duhet shumë kohë që myku të rritet: në vetëm 24 deri në 48 orë, ai do të fillojë të përhapet me shpejtësinë e dritës. Prandaj, është shumë e rëndësishme që të mos lini rroba të lagura të shtrira në një grumbull gjithë ditën pas larjes.

Tharja e rrobave në ambiente të mbyllura gjithashtu nuk do të bëjë asgjë të mirë (lagështia do të avullojë në ajër dhe si rezultat, lagështia në dhomë do të rritet), kështu që është më mirë të thani rrobat tuaja jashtë. Dhe nëse nuk është e mundur, atëherë të paktën rregulloni ventilimin.

Lagështoni ajrin shumë

©shutterstock

Disa njerëz pëlqejnë të përdorin shumë lagështues, madje ata u shtojnë vajrat e tyre thelbësorë të preferuar. Por ka lloje të kërpudhave që janë të mjaftueshme për rritje në mënyrë që niveli i lagështisë në dhomë të jetë 55%. Prandaj, nëse ndizni një pajisje të tillë, sigurohuni që lagështia të mos e kalojë shenjën e specifikuar.

Lagështia e lartë është e dëmshme jo vetëm sepse është vetë shkaku i mykut. Në ajër të lagur, çdo objekt dhe sipërfaqe e lagur do më shumë kohë të thahet dhe, në përputhje me rrethanat, do të jetë një mjedis miqësor për të jetuar ky parazit.

Ujitja e tepërt e bimëve

©shutterstock,©shutterstock,

Toka e lagur jo vetëm që çon në kalbëzimin e rrënjës, por shërben edhe si një ftesë e hapur që myku të rritet. Nëse në sipërfaqen e tokës në tenxhere vëreni një shtresë të bardhë me gëzof, atëherë duhet të hiqni majën 2-3 cm të tokës me një lugë çaji dhe ta zëvendësoni me një të re dhe të freskët. Në të ardhmen, vlen të zvogëlohet ujitja në mënyrë që sipërfaqja e tokës të ketë kohë për t’u tharë.

Nuk e ajrosni dhomën

Mos e lini derën e banjës hapur kur bëni dush. Nëse e bëni këtë, avulli do të lëvizë lirshëm nëpër shtëpi, gjë që përfundimisht do të provokojë myk në dhoma të tjera. Me kalimin e kohës, kondensimi mund të grumbullohet në mure, gjë që kontribuon në rritjen e kërpudhave.

Kuzhina është një tjetër vend i preferuar për myk, sepse është pothuajse gjithmonë e lagësht. Për të shmangur përhapjen e sporeve, mund të hapni dritaren ndërsa vloni ujin, nëse është e mundur. Vlen gjithashtu të shmangni akumulimin e enëve në lavaman, dhe peshqiri i kuzhinës duhet të lahet dhe thahet rregullisht.

Organizimi i gabuar i hapësirës për ruajtje të librave dhe revistave

Myku mund të rritet lehtësisht në libra dhe revista të vjetra, veçanërisht nëse dhoma është me lagështirë. Kjo ndodh për shkak të lagështisë së lartë ose mungesës së dritës së diellit. Është më mirë të ruani librat në një raft të ajrosur mirë sesa në një dollap të mbyllur ose në bodrum.

Meqë ra fjala, nëse keni shumë bimë të brendshme, të cilat janë padyshim një shtesë e shkëlqyeshme për brendësinë, është më mirë t’i mbani ato larg rafteve të librave.

Është gjithashtu e dobishme të fshini rregullisht kurrizat dhe kopertinat e librave, pasi një sipërfaqe e pastër është më pak tërheqëse për polemika.