6 Shenja që Tregojnë se Niveli i Vitaminës D është Poshtë

©shutterstock,©shutterstock

Rreth 1 miliard njerëz në mbarë botën vlerësohet se kanë mungesë të vitaminës D.

Numri është masiv dhe kjo mungesë mund të çojë në shumë probleme shëndetësore që zakonisht kërkojnë vëmendjen e menjëhershme të njerëzve.

Sigurisht, këto simptoma nuk shkaktohen vetëm nga kjo mangësi, por mund të jetë një nga arsyet e shumta. Sido që të jetë rasti, gjithmonë duhet të konsultoheni me mjekun tuaj nëse mendoni se keni ndonjë nga simptomat që përmendëm më poshtë.

Ne dëshirojmë që ju të keni një ide se si duket mungesa e vitaminës D dhe mënyrat se si mund të ndihmoni në rritjen e saj në trupin tuaj.

Rënia ose rrallimi i flokëve

Vitamina D është thelbësore për qelizat e lëkurës që përpunojnë keratinën, proteinën që nevojitet për rritjen e flokëve dhe thonjve tanë. Pra, kur nuk ka mjaftueshëm, keratina nuk prodhohet në nivelet e nevojshme dhe flokët tanë vuajnë.

Në fakt, mungesa e vitaminës D shpesh lidhet me alopecinë dhe rrallimin e flokëve si tek meshkujt ashtu edhe tek femrat. Ka pasur shumë studime dhe kërkime që kanë përfunduar me të njëjtat rezultate, që do të thotë se ndryshimet në dietën tonë janë të nevojshme.

Probleme me gjumin

Kjo vitaminë luan një rol shumë të rëndësishëm për të pasur modele të suksesshme të gjumit. Studimet kanë treguar se mungesa e saj mund të çojë në pagjumësi, ndërprerje të gjumit, më pak gjumë rigjenerues dhe më pak orë gjumë. Në disa njerëz, mund të çojë edhe në apnea të gjumit, ku frymëmarrja e dikujt nuk është e rregulluar dhe e ndërpret gjumin e tyre gjatë gjithë natës.

Sëmundje më të shpeshta

Një nga mburojat që trupi dhe sistemi juaj imunitar mund të kenë si mbrojtje ndaj sëmundjeve dhe viruseve është vitamina D. Pra, kur trupit tuaj i mungon kjo vitaminë, është shumë më e lehtë për ju të infektoheni me viruse dhe të sëmureni shpesh. Ftohjet, bronkiti dhe pneumonia mund të ndodhin shumë më lehtë kur mungon vitamina D. Me fjalë të tjera, kjo vitaminë është shumë e rëndësishme për sistemin tuaj të frymëmarrjes dhe ruajtjen e shëndetit të tij.

Dhimbje kockash dhe kyçesh

Studimet kanë treguar se si mungesa e vitaminës D rrit shanset për të pasur artrit reumatoid më vonë në moshë. Kjo sepse ndihmon në ruajtjen e masës kockore në trupin tonë duke ndihmuar në përthithjen e kalciumit. Një tjetër përmbledhje shkencore tregoi se njerëzit që vuanin nga dhimbje kronike të muskujve dhe probleme të tjera të lidhura me kockat prireshin të kishin nivele më të ulëta të vitaminës D.

Ndjeheni të lodhur gjatë gjithë kohës

Lodhja mund të ketë shumë shkaqe, duke përfshirë stresin, ankthin, depresionin dhe mungesën e vitaminës D. Një studim, në të cilin morën pjesë 480 njerëz me këtë mangësi, tregoi se të gjithë përjetuan lodhje. Kjo ndodh sepse kockat dhe muskujt më të dobët mund të bëjnë që i gjithë trupi juaj të ndihet më i lodhur. Rregullimi i dietës suaj dhe fillimi i marrjes së suplementeve mund të jetë i suksesshëm në kthimin e energjisë së humbur.

Shërimi i plagëve zgjat më shumë

Dihet se njerëzit me diabet kanë vështirësi në shërimin e plagëve të tyre, por nëse nuk vuani nga kjo, atëherë ndoshta keni mungesë të vitaminës D. Është treguar se kjo vitaminë mund të rregullojë faktorët e rritjes së indeve të reja. Gjithashtu, në një studim, u tregua se njerëzit me ulçerë në këmbë kishin më shumë gjasa të vuanin nga kjo mungesë. Në raste më të drejtpërdrejta, mund të vëreni se plagët e vogla kërkojnë një kohë anormalisht të gjatë për t’u shëruar, gjë që mund të nënkuptojë se keni mangësi.

Si të rrisni nivelet e vitaminës D

Burimet ushqimore: përmirësimi i dietës suaj duhet të jetë gjithmonë zgjedhja e parë dhe ushqimet si peshku yndyror, të verdhat e vezëve, qumështi i fortifikuar dhe kosi janë burime të mira të vitaminës D.

Suplementet: ju mund të dëshironi të pyesni mjekun tuaj për dozën që është më e mira për ju që të konsumoni çdo ditë. Por ju nuk keni nevojë për një recetë për të marrë suplemente të vitaminës D, pasi mund t’i blini ato pa recetë.

Banjot e diellit: ndërsa kjo është mënyra më e natyrshme për të marrë vitaminën D, duhet të jeni të kujdesshëm për kohën kur ekspozoheni në rrezet e diellit. Është më mirë nëse aplikoni krem ​​kundër diellit 20 minuta para se të dilni në diell dhe të shmangni periudhën kohore midis orës 10:00 – 16:00. Sigurohuni që të ri-aplikoni kremin kundër diellit pasi të keni bërë një aktivitet, si noti, ose pas 2 orësh që nga aplikimi i parë.

A po përjetoni ndonjë nga simptomat e përmendura më sipër, a i keni kontrolluar nivelet e vitaminës D…