7 Gjërat që Çdo Prind Duhet t’ua Mësojë Fëmijëve të Tyre

Shumë prindër shpesh e gjejnë veten në situata ku duan të ndihmojnë fëmijën e tyre, por ata ndjehen të frikësuar se me ndërhyrjen e tyre gjërat do të përkeqësohen.

Është krejtësisht normale dhe e natyrshme që prindërit të duan të mbrojnë fëmijët e tyre, por ka disa situata kur ata duhet t’i lejojnë fëmijët që t’i zgjidhin gjërat vetë.

Ne vetëm mund t’i mbështesim ato dhe t’u mësojmë se si të përballen me sfida të ndryshme në mënyrë që ata të jenë në gjendje të mbrojnë veten në të ardhmen.

Ne besojmë se këto 7 rregulla do ta ndihmojnë fëmijën tuaj të bëhet një i rritur i lumtur dhe i sigurt në vetvete.

Mësoni të thoni “Jo”.

Problemi: Një shok klase i kërkon fëmijës tuaj që ta lërë të kopjojë gjatë një provimi. Nëse fëmija juaj pranon, mësuesi do të marrë 2 fletë me përgjigje identike dhe do të ulë notën për të dy nxënësit.

Zgjidhja: Shpjegoni fëmijës tuaj se kështu ata e nënvleftësojnë veten dhe përpjekjet e tyre sepse kanë kaluar shumë kohë duke u përgatitur për provimin dhe dikush dëshiron të përdorë njohuritë e tyre për të mirën e vet.

Të mësosh fëmijën tënd që të thotë “jo”, sugjeron që ata të përgjigjen me diçka të tillë si, “Nuk kam mbaruar ende. Mos më shpërqëndro”.

Një frazë e tillë racionale do të lejojë fëmijën tuaj të ndihet i sigurt dhe askush nuk do të jetë në gjendje t’i manipulojë ato.

Mësoni të përdorni replika që do t’i lënë pa fjalë.

© depositphotos

Problem: Shokët e klasës tallen dhe ngacmojnë gjithnjë fëmijën tuaj. Kjo rezulton që fëmija juaj të mos dëshirojë të shkojë në shkollë për shkak të dhimbjes emocionale të shkaktuar nga nxënësit e tjerë.

Zgjidhja: Në situata të tilla, prindërit nuk duhet të ndërhyjnë direkt në konflikt në mënyrë që të mos i përkeqësojnë gjërat. Shpjegoni fëmijës se, në fakt, është dhunuesi ai i cili ka një problem, sepse ata duan të duken të ftohtë duke ju trishtuar dhe frikësuar.

Fëmija duhet të kuptojë se fjalët e dhunuesit nuk duhet t’i mërzisin. Nëse fëmija qesh ndërkohë që e sheh atë në sy dhe tregon se nuk është i frikësuar, pjesa tjetër e shokëve të klasës do ta humbasë interesin sepse nuk do të shohe ndonjë reagim.

Notat nuk janë gjëja më e rëndësishme.

© depositphotos.com/studiostoks

Problemi: Sa herë që fëmija juaj merr notë të keqe, ata fillojnë të qajnë sepse nuk kanë arritur rezultate të mira me detyrën.

Ata kanë frikë t’u tregojnë prindërve të tyre për notën sepse nuk duan të ndëshkohen.

Zgjidhja: Shumë prindër i bëjnë fëmijët e tyre të kenë frikë nga notat të këqija pa e kuptuar. Natyrisht, dija që fitohet është e rëndësishme, por fëmijët nuk duhet të kenë frikë të tregojnë për një notë të keqe.

Prindërit nuk duhet t’u bërtasin fëmijëve apo t’i ndëshkojnë ata se kanë marrë një notë të keqe. Tregoni fëmijës tuaj se dashuria juaj është mbi të gjitha arritjet e të nxënit.

Thjesht thuajini, “Nuk ia dole të marrësh një notë të mirë, mos u mërzit, do t’ia dalësh herën tjetër!” Dhe fëmija juaj nuk do të ketë frikë nga vështirësitë në të ardhmen.

Mësojini të ndihmojnë dhe mbrojnë ata që janë më të dobët.

© depositphotos.com/studiostoks

Problemi: Fëmija ju tregon se shokët e tyre të klasës po ngacmojnë një djalë. Fëmija juaj e di se është e gabuar, por nuk dinë si ta ndihmojë dhe është i/e  frikësuar që ta provojë.

Zgjidhja: Shumë fëmijë kanë frikë t’i mbrojnë ata që janë më të dobët, sepse nuk duan të rrezikojnë të bëhen viktima.

Të rriturit përjetojnë të njëjtën frikë, kur, për shembull, shohin se njerëzit i ofendojnë ata që janë nga grupet më të ulëta shoqërore, kështu që ata bëjnë një sy qorr.

Kjo është arsyeja pse ne duhet të shpjegojmë se është shumë e rëndësishme që ta ndjejmë situatën në të cilën është tjetri dhe të jemi të gatshëm për të ndihmuar.

Kërkojini fëmijës tuaj të ndihmojë në shtëpi dhe lëreni të jetë përgjegjës për diçka: vëllain e tij/saj foshnje, kushëririn ose një kafshë shtëpiake.

Duajeni atë që bëni.

© depositphotos.com/vectorlab

Problemi: Rutina e vazhdueshme e shkollës, grupeve atletike dhe detyrave të shtëpisë po e lodh fëmijën. E gjithë ajo çfarë duan është të pushojnë ose të kalojnë kohë me miqtë e tyre.

Zgjidhja: Prindërit duan që fëmijët e tyre të jenë të lumtur dhe të arrijnë rezultate të shkëlqyera, prandaj e paketojnë orarin e fëmijës me sa më shumë aktivitete të jetë e mundur.

Por një qasje e tillë nuk u tregon fëmijëve se vetëm ato gjëra që u pëlqejnë me të vërtetë mund t’u sjellin atyre gëzim dhe sukses.

Lëreni fëmijën tuaj të kalojë një orë në ditë me një hobi që ata e duan, si lojërat kompjuterike, sportet, apo artet dhe zanatet.

Ushtrimet janë pjesë e jetës.

© depositphotos.com/studiostoks

Problemi: Fëmija juaj është shumë i turpshëm dhe i rezervuar. Ai/ajo do që të qëndrojë në shtëpi në vend që të takojë miqtë.

Zgjidhja: Sugjeroni fëmijë që të provojë një lloj sporti. Një grup fëmijësh që kanë të njëjtat interesa do të kenë një ndikim të mirë tek fëmija juaj. Për më tepër, sportet kontribuojnë në nivelin e besimit të fëmijës suaj.

Prindërit nuk duhet të harrojnë për dëshirat e fëmijës së tyre dhe t’i lejojnë ata të zgjedhin aktivitetet që ata me të vërtetë duan.

Nëse djali juaj pëlqen të kërcejë, atëherë lëreni të vallëzojë, mos e bëni atë të merret me basketboll. Përndryshe, ai do të urrejë gjithçka që ka lidhje me sportet.

Duaje veten ashtu siç je.

© depositphotos.com/vectorlab

Problemi: “Maria ka flokë të bukur, sytë e Inës janë aq të mëdhenj dhe unë jam e shëmtuar”.

Herët ose vonë, të gjithë fëmijët fillojnë të krahasojnë veten me fëmijët e tjerë dhe kjo mund të bëhet problem në të ardhmen.

Zgjidhja: Të gjithë fëmijët, pavarësisht nga gjinia e tyre, duan të jenë tërheqës dhe të talentuar. Mos harroni t’i tregoni fëmijëve tuaj se sa të bukur janë. Nëse fëmija juaj ka një idhull, tregoni fëmijës fotot e tyre kur ishin foshnje ose një foto pa Photoshop.

Shembuj të tillë tregojnë se ajo që na bën të bukur nuk është përsosmëria jonë, por është ajo se sa unike jemi me të vërtetë.

Çfarë doni që fëmijët tuaj të dinë përpara se të rriten? Ndani mendimet tuaja në komentet!