7 Sjelljet e Njerëzve që Duan të na Shfrytëzojnë

©deposiphotos

Disa njerëz në jetën tonë nuk i respektojnë nevojat dhe dëshirat tona dhe ne nuk e kuptojmë, qoftë dikush nga puna, anëtar i familjes, apo mik ose partner. Vendosja e kufijve në jetën tonë është e rëndësishme sepse na mban të sigurt dhe ndihmon që nevojat tona të plotësohen.

Kufij të tillë mund të jenë fizikë, emocionalë ose romantikë dhe mund të shterojnë kohën dhe energjinë tonë.

Meqenëse është shumë e rëndësishme të kemi marrëdhënie të shëndetshme në jetën tonë, ne kemi mbledhur disa nga mënyrat më të zakonshme me të cilat të tjerët i tejkalojnë kufijtë tuaj.

Ju merrni gjëra që nuk i keni kërkuar.

Është e rëndësishme të ndiheni të dëgjuar dhe të kuptuar, si nëse ju dhe partneri juaj bini dakord të kurseni para dhe të mos i blini njëri-tjetrit dhurata të shtrenjta. Kjo është një pjesë e rëndësishme e të pasurit një marrëdhënie të respektueshme me dikë.

Kjo mund t’ju bëje të ndiheni fajtorë për mos vlerësimin e dhuratave të tilla. Është e rëndësishme këtu t’i sqaroni mendimet tuaja dhe t’u tregoni atyre që nuk keni rënë dakord për këtë.

Ju justifikoni sjelljen e tyre.

Për shembull, duke thënë gjëra të tilla si: “Ai sillet kështu vetëm kur është i stresuar” dhe “Ajo tallet me mua, por unë e di që ajo më do vërtet”, nuk janë të dobishme.

Në vend të kësaj, është e rëndësishme të njohësh një sjellje të tillë dhe pastaj t’ua komunikoni atë që nuk e vlerësoni. Vendosni një kufi duke komunikuar pasojat e sjelljes së tyre, të tillë si: “Unë do të ndihem e pakënaqur nëse e bën këtë ose atë”, ose “Do të duhet të largohesh nëse vazhdon”.

Ju fajësoni veten kur gjërat shkojnë keq.

Kjo është e zakonshme kur kalohen kufijtë ndërsa merrni përsipër përgjegjësitë e të tjerëve. Për shembull, nëse ju dhe familja juaj bëni një festë, mund të përfundoni duke bërë gjithçka vetë. Kur fillon të prishet, ju fajësoni veten që nuk jeni mjaftueshëm e aftë.

Në vend të kësaj, është thelbësore të kuptosh që nuk je personi i vetëm përgjegjës për festën dhe se mbase nuk funksionoi sepse askush nuk të ndihmoi. Mos merrni përsipër përgjegjësitë e të tjerëve – jepni kontributin tuaj dhe kërkoni edhe atë të të tjerëve.

Vendimet tuaja nuk merren parasysh.

Çdokush nga një partner te një anëtar i familjes mund të ju lëndojë. Për shembull, një i dashur mund të jetë duke ju vënë në siklet për të bërë gjëra me të cilat nuk jeni rehat, ose familja juaj nuk ju dëgjon kur thoni: “Jo”.

Në këtë rast, komunikoni se nuk jeni të lumtur. Përdorni fraza të tilla si: “Kjo nuk funksionon me mua”, ose “Unë jam e pakënaqur me këtë”. Kjo do t’ju ndihmojë të komunikoni me qetësi dhe të rigjeni kufijtë tuaj me ta.

Ndiheni fajtorë kur i lini njerëzit për diçka tjetër.

Kjo mund të shihet në një situatë kur ju keni një natë të planifikuar me shoqërinë , por partneri juaj ju telefonon vazhdimisht, duke thënë që fëmijëve tuaj ju mungon, gjë që ju bën të ndiheni fajtore se përse nuk jeni atje.

Por mos harroni se kjo është nata juaj e pushimit dhe partneri juaj ka përgjegjësinë t’ju ​​zëvendësojë këtë herë. Vendosni kufijtë tuaj në mënyrë që të përqendroheni në përgjegjësitë tuaja, dhe partneri juaj do të duhet të merret me të vetat.

Shpesh ndiheni të bezdisur pasi keni kaluar kohë së bashku.

Kjo mund të ndodhë kur ju shkoni kundër vlerave dhe dëshirave tuaja, pasi ndjenjat tuaja nuk konsiderohen të rëndësishme nga njerëzit e tjerë.

Është thelbësore që së pari të kuptoni pse ndiheni kaq të zemëruara në mënyrë që të mund të vendosni kufij duke u treguar atyre se si ndiheni. Është gjithmonë e rëndësishme të jeni në përputhje me kufijtë tuaj në mënyrë që të mos ketë ndonjë konfuzion për atë që nuk është në rregull për ju.

Vini re se ata nuk marrin përgjegjësi për veprimet e tyre.

Kjo do të thotë që ju mund të gjendeni në një pozicion ku po dyshoni në vetvete, pasi personi tjetër mund të shkojë aq larg sa të mohojë veprimet e tyre. Kjo është një formë komplekse abuzimi.

Është e rëndësishme të jeni të drejtpërdrejtë në lidhje me kufijtë tuaj, duke bërë të qartë se cilët janë ata, duke thënë kur ato kapërcehen dhe çfarë do të ndodhë nëse ato thyhen.

Por është thelbësore të mbani mend se nëse dikush gjithmonë e kalon me qëllim vijën, atëherë ata mund të jenë një humbje e energjisë tuaj. Ju nuk keni pse t’i ndryshoni ata, sepse ata në fakt nuk duan të ndryshojnë.