7 Veshje që Nuk Duhet t’i Vendosni Kurrë në Lavatriçe

Kur është koha për të bërë larjen, nuk ka asgjë më të përshtatshme sesa thjesht të vendosni të gjitha rrobat tuaja në lavatriçe.

Megjithatë, ka disa sende që duhen larë në një mënyrë tjetër, përndryshe ato mund të dëmtohen, deformohen ose të zgjasin më pak se sa dëshironi.

Mënyra më e lehtë për të zbuluar nëse një artikull i caktuar mund të lahet në makinë larëse është të kontrolloni etiketën e tij. Nëse shihni një ikonë që duket si një tas me ujë të kryqëzuar, është më mirë të mos e lani në lavatriçe. Por nëse etiketa mungon, ky artikull mund të jetë i dobishëm.

Ne do t’ju tregojmë për 7 veshje që nuk duhet t’i vendosni kurrë në lavatriçe.

1. Jastëkë me fryrje memory

Larja e tyre në makinë larëse mund të zbusë shkumën, e cila i jep jastëkut efektin memory. Në disa raste, shkuma mund edhe të copëtohet, dhe thjesht do t’ju duhet ta hidhni jastëkun.

Si të lahet: Përmbajtja është zakonisht hipoallergjike dhe rezistente ndaj grimcave të pluhurit, kështu që qëndron e pastër më gjatë se një jastëk normal. Ju thjesht mund t’i pastroni zonat e njollosura me dorë me një detergjent të butë 1 deri në 2 herë në vit.

Përndryshe, nëse jastëku juaj mund të lahet me dorë, mund ta lani në një lavaman ose një vaskë me ujë dhe një detergjent pa aromë. Më pas shtrydheni butësisht për të hequr ujin dhe lëreni të thahet në ajër.

Disa jastëkë të tillë mund edhe të lahen në makinën larëse, por vetëm nëse tregohet në etiketën e produktit.

2. Veshje të bëra nga pëlhura delikate

Artikujt e bërë nga leshi, kadifeja, mëndafshi dhe lesh kashmiri nuk lahen në makinë larëse. Lëvizja gërryese e makinës tuaj larëse mund të dëmtojë strukturën e këtyre pëlhurave delikate dhe t’i deformojë ato edhe pas vetëm një cikli larjeje.

Si t’i lani: Me dorë, në ujë të ngrohtë dhe duke përdorur një detergjent të butë. Është më mirë nëse detergjenti është i destinuar për pëlhura delikate. Në fund, shtrydheni pak rrobën, por mos e përdredhni – në mënyrë që të mos e deformoni. Më pas mbështilleni me një peshqir të thatë dhe vendoseni në një raft tharjeje.

  • Disa artikuj mëndafshi mund të thonë “vetëm pastrim kimik” në etiketat e tyre. Prandaj, nuk rekomandohet larja e këtyre artikujve me dorë. Është më mirë t’i pastroni ato në mënyrë kimike.

3. Artikuj me elemente dekorative

Veshjet me qëndisje, dantella dhe elemente dekorative si rruaza dhe teminat mund të mos i rezistojnë larjes me makinë larëse. Dantella mund të griset nëse bie në kontakt me butona, grepa dhe aksesorë të tjerë veshjesh, dhe elementë të tjerë dekorativë mund të dëmtohen ose të bien.

Si të lahet: Me dorë, përveç nëse ka një ikonë të pastrimit kimik në etiketë. Nëse lejohet vetëm pastrimi kimik, mbështillni elementët dekorativë me fletë metalike ose leckë në mënyrë që kimikatet të mos i dëmtojnë.

4. Sutjenat

Larja në makinë mund të deformojë dhe të zgjasë kupat e sytjenave, dhe grepa mund të ngecin në rroba të tjera dhe t’i dëmtojë ato.

Si të lahen: Me dorë. Përdorni ujë të ftohtë dhe një detergjent të butë për pëlhura delikate. Pas larjes, shtrëngoni butësisht sutjenat për të shmangur dëmtimin e pëlhurës. Më pas shpërndajeni në një sipërfaqe të sheshtë dhe lëreni të thahet. Vendosja e tyre në tharje nuk është një ide e mirë sepse mund të deformojë kupat.

Nëse jeni me nxitim, mund të lani përsëri një sutjena në makinën larëse, por vetëm nëse merren masa paraprake të veçanta. Së pari, sigurohuni që t’i lidhni në mënyrë që grepat të mos ngecin në sende të tjera. Së dyti, lajini në ujë të ftohtë për të zvogëluar shanset e tkurrjes. Së treti, vendosni sutjenat në një qese të veçantë larjeje dhe zgjidhni ciklin e butë.

5. Palltot, xhaketat dhe kostumet

Vendosja e palltove, xhaketave, kostumeve dhe sendeve me jastëkë në shpatulla në lavatriçe mund të jetë një gabim, edhe nëse pëlhura e jashtme është pambuk, poliestër ose pëlhurë tjetër që lahet në makinë. Ka materiale midis pëlhurës së jashtme dhe veshjes që ndihmojnë këto artikuj të përshtaten. Ato mund të dëmtohen seriozisht dhe të deformohen për shkak të ekspozimit ndaj ujit dhe lëvizjes gërryese të makinës larëse. Duke marrë parasysh çmimin e shumicës së këtyre artikujve, kjo mund t’ju kushtojë.

Si t’i lani: Është mirë që këto artikuj t’i çoni në një pastrues kimik.

6. Artikuj lëkure

Lëkura mund të tkurret kur ekspozohet ndaj ujit. Për më tepër, sipërfaqja e sendit mund të deformohet dhe “rrudhet”.

Si t’i lani: Njollat ​​individuale mund të hiqen me një leckë të lagur dhe e gjithë veshja mund të pastrohet me një produkt të veçantë për kujdesin e copës së lëkurës.

7. Rroba të mbuluara me qime kafshësh shtëpiake

 

Nuk është aq e lehtë të heqësh qimet e kafshëve shtëpiake nga rrobat. Por nëse i vendosni këto rroba në lavatriçe, qimet mund të grumbullohen dhe ngjiten në veshje, të ngjiten në anët e kazanit të makinës larëse ose të bllokojnë tubat e kullimit duke e bërë makinën larëse më pak efikase me kalimin e kohës.

Si t’i lani: Hiqni qimet e kafshëve shtëpiake përpara se t’i lani. Kjo mund të bëhet me një rul garzë ose një dorezë gome. Thjesht lagni me ujë dhe kaloni dorën mbi artikull.