8 Arsye Pse në Shtëpinë Tënde ka Aq Shumë Mushkojna

©Depositphotos.com

Në kërkim të ushqimit dhe strehimit, shumë insekte vendosin të strehohen në shtëpinë tuaj sepse mund të gjejnë një vend të përsosur për të jetuar.

Fatkeqësisht, këta vizitorë të pakëndshëm mund të ju dëmtojnë edhe ju dhe shtëpinë tuaj. Disa prej tyre hanë dru, pëlhura dhe bimë, të tjerët mund të shkaktojnë helmim nga ushqimi dhe infeksione.

Pra, është e rëndësishme të dini se cilat gjëra në shtëpinë tuaj u pëlqejnë veçanërisht t’i provojnë dhe t’i hiqni qafe ose t’i kufizoni ato.

Ne shpresojmë që kurrë të mos përballeni me këtë problem. Ju mund ta parandaloni këtë lloj shqetësimi duke bërë disa ndryshime të thjeshta në shtëpinë tuaj!

Librat e vjetër

©Depositphotos.com

Çdo letër e vjetër mund të tërheqë insekte. Kjo përfshin libra të vjetër, një pirg gazetash dhe letrash. Disa insekte si dhe buburrecat, ushqehen me celulozë, kështu që është më mirë të mos lini asgjë në tryezën tuaj, raft, apo edhe në një sirtar. Nëse nuk doni të heqni qafe ata libra dhe letra të vjetra, vendosini në një enë plastike që mund të mbyllet fort.

Llambat e bardha

©Depositphotos.com

Drita e ndritshme e bardhë dhe e kaltër është më tërheqëse për insektet. Në të kundërt, dritat e verdha, rozë dhe portokalli janë më pak tërheqëse. Shumica e llambave LED janë një zgjedhje e mirë për të pasur në shtëpinë tuaj sepse drita e bardhë që ata prodhojnë nuk është në të vërtetë e bardhë, por një përzierje e ngjyrave të ndryshme të lehta.

Megjithatë, ka disa përjashtime, dhe disa drita LED tërheqin insektet. Pra, është më mirë t’i zëvendësoni ato me llamba që lëshojnë ngjyra më të ngrohta.

Kornizat e dritareve dhe dyerve të bardha

©Depositphotos.com

Nëse pjesa e jashtme e shtëpisë tuaj është pikturuar me të bardhë, ajo gjithashtu mund të tërheqë insekte. Pra, nëse keni një problem me ta, është më mirë të zgjidhni ngjyra si jeshile dhe blu, sepse ato janë më pak tërheqëse për insektet. Sidoqoftë, nëse mushkonjat janë problemi juaj, do të ishte më mirë të mbani bojën e bardhë sepse ato tërhiqen nga ngjyra të errëta.

Kutitë e kartonit

©Depositphotos.com

Buburrecat, termitet dhe insektet e tjera gjithashtu pëlqejnë të ushqehen me kuti kartoni dhe ngjitësin që i lidh ato. Ky material poroz është gjithashtu i përsosur që ata të jetojnë në të, sepse ata mund ta ngopin atë me sekrecionet e tyre të aromës dhe të tërheqin insektet e tjera, sepse u pëlqen të jetojnë në grupe.

Pra, është më mirë të heqni qafe kutitë e vjetra të kartonit dhe, nëse është e mundur, të përdorni enë plastike.

Druri i papërfunduar

©Depositphotos.com

Insektet tërhiqen nga druri i papërfunduar, veçanërisht nëse ai ka vrima në të. Ata shpojnë në dru dhe vendosin vezë atje. Kështu që është e rëndësishme të siguroheni që të mos mbani pirgje me dru zjarri në shtëpinë tuaj dhe që gardhet dhe kuvertat tuaja të jenë trajtuar me pesticide.

Lagështia e madhe

©Depositphotos.com

Insektet i duan vendet me lagështi dhe të ngrohta, sepse ato janë kushte të përsosura që ata të jetojnë dhe të lulëzojnë. Mund t’i gjeni në bodrumin tuaj, banjën ose në kuzhinë përreth zonës së lavamanit.

Për të kontrolluar lagështinë, sigurohuni që sistemi juaj i kullimit po funksionon siç duhet dhe se nuk ka ndonjë rrjedhje. Ju gjithashtu mund të blini një lagështues për të kontrolluar nivelet e lagështisë dhe për të instaluar një sistem dehumidifikues.

Bimët

©Depositphotos.com

Bimët e shtëpisë janë një tjetër gjë që tërheq insekte në shtëpinë tuaj. Dhe kjo mund të jetë sepse nuk po kujdeseni për to siç duhet. Për shembull, nëse i mbingarkoni me ujë ose nëse ka ujë në pjatë, kjo krijon kushtet e përsosura të lagështa për insektet për të jetuar në to.

Për më tepër, është e rëndësishme të siguroheni që ka lëvizje të mjaftueshme të ajrit në dhomë. Kjo do të parandalojë lagështinë e lartë, do të ndihmojë tokën të thahet dhe do të zvogëlojë rritjen e kërpudhave, gjë që do ta bëjë bimën tuaj më pak tërheqëse për insektet.

Ushqimi dhe pijet

©Depositphotos.com

Nëse keni fruta ose perime të pjekura, hidhni ato ose vendosini në një enë të mbyllur fort, sepse është diçka që tërheq insektet. Gjithashtu mbani me kujdes lëngjet e ëmbla ose të tharta, si pije me gaz, shurup ose uthull. Fshini çdo derdhje dhe mos lini kanaçe dhe shishe të hapura. Ju gjithashtu mund t’i shpëlani ato para se t’i vendosni në mbeturina.