8 Fakte që ju Shpëtojnë nga një Situatë të Vështirë

©Depositphotos.com

Megjithëse njerëzit janë në kulmin e evolucionit, trupat e tyre janë ende mjaft të brishtë.

Forcat e natyrës, organizmat e tjerë të gjallë dhe gabimet tona mund të shkatërrojnë jetën tonë në një çast.

Por lajmi i mirë është se situatat më kritike janë të zgjidhshme nëse veproni si duhet. Dhe sot, ne do të zbulojmë se çfarë duhet të bëjmë nëse ndodh një emergjencë.

Ne shpresojmë që ju kurrë të mos e gjeni veten në një situatë të rrezikshme për jetën, por nëse kjo ndodh, ne kemi mbledhur një listë të fakteve që mund të ju ndihmojnë një ditë.

Të shpëtosh veten nga një tufë grerëzash

 

Në rastet kur grerëzat ose bletët nuk janë agresive, është më mirë të mos bëni asnjë lëvizje të mprehtë dhe duhet të largoheni ngadalë. Por nëse papritmas shqetësoni folenë e grerëzave ose një zgjua, mos u kundërpërgjigjni – kjo do t’i bëjë ato edhe më të zemëruara.

Vraponi në një ndërtesë aty pranë dhe mbyllni dyert. Nëse nuk ka ndërtesë përreth, opsioni juaj më i mirë do të jetë të ikni prej tyre në një vijë të drejtë, për aq sa është e mundur. Ato janë tepër të shpejta por nuk mund të fluturojnë shumë larg shtëpisë së tyre dhe kjo do t’i bëjë ato të ndalojnë së ndjekuri ju. Gjithashtu, mos u hidhni në ujë: insektet nuk janë budallaqe dhe do të presin derisa të dilni në sipërfaqe.

Qëndrimi i sigurt në një rast tornadoje

Tornadot janë gjithmonë në lëvizje. Nëse duket sikur nuk po lëviz, do të thotë se po vjen drejt jush. Nëse një tornado po largohet nga ju, ajo gradualisht do të zvogëlohet në madhësi. Është më mirë të fshiheni në një hapësirë ​​pa dritare – një bodrum është opsioni juaj më i mirë. Nëse nuk ka ndërtesa afër, por keni një makinë, mund të provoni të largoheni nga tornado. Një makinë është më e shpejtë se një tornado, por përdorimi i saj duhet të jetë opsioni i fundit sepse tornado mund të ndryshojë papritur trajektoren e saj.

Një emergjencë në një vend të populluar

©Depositphotos.com

Pavarësisht nëse jeni në një kinema, një klub apo një koncert, sigurohuni që të shikoni përreth dhe të gjeni daljen më të afërt të urgjencës kur hyni në ndërtesë. Në rast emergjence, turma do të vrapojë te dera kryesore, e cila do të krijojë një bllokim. Do të jetë shumë më e lehtë të dilni nga dalja e emergjencës.

Përpjekja për të shpëtuar një person që po mbytet

©Depositphotos.com, ©Depositphotos.com

Ka raste kur njerëzit janë mbytur ndërsa përpiqeshin të shpëtonin dikë tjetër. Një person që po mbytet instiktivisht do të përpiqet të përdorë trupin tuaj në mënyrë që të rivendosë frymën e tij, duke mos menduar për faktin se ata mund t’ju privojnë nga frymëmarrja.

Kërkohet një roje shpëtimi e trajnuar mirë dhe e pajisur mirë për të shpëtuar njerëz të tillë. Nëse nuk është askush tjetër që mund të ndihmojë përveç jush dhe ndiheni të sigurt në aftësitë tuaja, sigurohuni që të merrni një shkop ose një objekt tjetër që do të jeni në gjendje ta zgjasni tek personi që po mbytet.

Uji i shtrydhur nga myshku

Nëse keni humbur në pyll dhe nuk keni ujë, atëherë opsioni më i sigurt dhe i pastër është të përdorni ujin e shtrydhur nga myshk Sphagnum. Sigurisht, ky ujë do të jetë i papastër dhe është më mirë ta zieni, por kjo është shumë më mirë sesa të pini ujë nga një pellg.

Kur ndaloni së djersituri në nxehtësi

©Depositphotos.com

Në fillim, do të djersiteni shumë dhe do të ndjeheni shumë të etur. Nëse i keni këto simptoma, por vazhdoni të qëndroni në diell, së shpejti do të ndaloni djersitjen. Nëse kjo ndodh, kjo do të thotë që ju keni marrë një goditje të nxehtësisë.

Ju menjëherë duhet të kërkoni ndihmë. Një goditje e nxehtësisë mund të çojë në dëmtime të pakthyeshme të trurit pa trajtimin e duhur. Ju duhet të përpiqeni të qetësoni trupin tuaj dhe të pini më shumë ujë para se të vijë ambulanca.