8 Këshilla për të Qetësuar një Qafë të Ngurtë

©shutterstock

Një qafë e ngurtësuar është një problem i zakonshëm në shoqërinë moderne.

Hulumtimet thonë se më shumë se 17% e grave dhe më shumë se 12% e burrave vuajnë nga një lloj dhimbje qafe ose ngurtësimi.

Ne kemi mbledhur disa këshilla dhe ushtrime të thjeshta që mund t’ju ndihmojnë të parandaloni dhe lehtësoni këtë dhimbje të padëshirueshme.

Krijoni një rutinë të shtrirjes

Ndalimi i aktiviteteve tuaja të përditshme për një shtrirje është shumë i dobishëm për të parandaluar ngurtësimin në qafë. Një metodë e mirë është të ndiqni këto hapa:

  • Rrokullisni shpatullat.
  • Shtypni shpatullat tuaja shumë herë së bashku.
  • Ulni ngadalë veshin drejt secilës shpatull.
  • Ngadalë rrotulloni kokën majtas dhe djathtas.
  • Vendosni dorën sipër veshëve dhe shtypni butësisht me gishta, duke rezistuar me muskulin e qafës për ta mbajtur kokën drejt.

Vendosni të ftohtë ose të ngrohtë

Për të zvogëluar inflamacionin lokal, një paketë e nxehtë ose e ftohtë mund të bëjë punë. Vendosja e pak akulli është e dobishme kundër inflamacionit dhe nxehtësia në qafë mund të stimulojë rrjedhën e gjakut. Të dy trajtimet janë efektive dhe u takon pacientëve të zgjedhin se cilin do të pëlqejnë më shumë – madje mund të përdoren në mënyrë alternative.

Ulni numrin e jastëkëve

Shumë jastëkë në shtratin tuaj mund të jenë të dëmshëm për qafën gjatë rutinës tuaj të gjumit. Lartësia e grumbullit të jastëkut e mban qafën të përkulur, duke çuar në dhimbje sapo të zgjoheni. Shmangni gjithashtu jastëkët shumë të ngurtë, sepse ato nuk lejojnë shumë lëvizje të qafës.

Kërkoni një masazh profesional

Kur bëhet siç duhet, një masazh i butë në zonat e dhimbshme mund të shtrijë muskujt e qafës dhe shpinës. Përveç kësaj, një masazh mund të zvogëlojë dhimbjen e qafës, të rrisë lëvizjen tuaj dhe madje të lehtësojë stresin.

Lëvizni përreth

Nëse punoni në një zyrë ose thjesht kaloni shumë kohë ulur para kompjuterit, është e mundur që të përjetoni shumë dhimbje në qafë. Nëse ngriheni dhe ushtroheni një herë në disa kohë, mund ta çlironi qafën nga qëndrimi për një kohë të gjatë në një pozicion jo të shëndetshëm.

Ngacmoni bazën e gjuhës tuaj me një pirun

Gjuhët tona përmbajnë informacion të vlefshëm në lidhje me problemet e trupit tonë, përfshirë problemet e qafës. Siç kemi përmendur më parë, akupunktura mund të ofrojë ndihmë për të lehtësuar dhimbjen, dhe ekziston një lloj specifik i saj që mund të ndihmojë shumë. Kjo teknikë quhet akupunkturë gjuhësore dhe konsiston në stimulimin e majës së gjuhës tuaj 10 deri në 30 herë me një pirun (ose gishtat tuaj). Dhimbja në qafë do të ulet shpejt.

Mos shikoni poshtë në telefonin tuaj

©shutterstock

Një këshillë e fundit është të kujdeseni për mënyrën se si mbani telefonin tuaj, ose ndonjë pajisje tjetër inteligjente, në një pozicion më të ulët ndërsa e shikoni. Detyrimi i përkuljes së kokës përkeqëson qafën dhe rrit dhimbjen, prandaj sigurohuni që ta mbani telefonin tuaj në nivelin e syve sa herë që të jetë e mundur.