8 Periudhat Kritike në Jetën e një Fëmije që Çdo Prind Duhet t’i Njohë

Të dini se çfarë sjelljeje të prisni nga fëmija juaj mund ta bëjë jetën tuaj si prind shumë më të lehtë. Sjellja agresive e 4-vjeçarit tuaj mund të nxisë jo vetëm nervat tuaja, por gjithashtu ju bën të pyesni veten nëse jeni një prind i mirë.

Sidoqoftë, është normale për fëmijët e kësaj moshe, dhe gjëja më e rëndësishme është që të përgatiten dhe të dinë të përballen me situata të tilla.

Ne mendojmë se sekreti i prindërve me përvojë qëndron në të diturit paraprakisht se cilat veçori të sjelljes dhe emocioneve fëmija juaj do të ketë në çdo fazë të jetës. Le të shohim se çfarë janë!

Të porsalindurit deri në 3 muaj

Në këtë moshë, e qara është mënyra kryesore me të cilën bebi juaj mund të komunikojë nevojat e tyre. Dhe si prind, do të mësoni të ndjeni ndryshimin midis një klithme që do të thotë që fëmija juaj është i uritur, i lodhur ose ndjen ndonjë dhimbje.

Sidoqoftë, ndonjëherë fëmija juaj mund të fillojë të qajë për asnjë arsye të dukshme dhe është e rëndësishme që gjithmonë të reagoni ndaj tij/saj dhe ta ngushëlloni fëmijën me prekje dhe fjalë. Ata duhet të mendojnë se janë të sigurt, se i doni dhe se mund t’ju besojnë.

Të porsalindurit mund të ndiejnë emocione nga zëri juaj, kështu që duhet të jetë qetësues dhe miqësor për ta bërë fëmijën të ndjehet i sigurt.

Rekomandohet gjithashtu që t’u këndoni atyre, t’u flisni atyre ballë për ballë dhe t’i tundni për t’i bërë ata të ndjehen të sigurt dhe t’i parandaloni ata të mos bëjnë lëvizje të papritura që mund t’i trembe. Duke i mbajtur foshnjat në krahë dhe duke i tundur gjithashtu krijon një atmosferë sigurie për ta.

4 deri në 6 muaj

Foshnja juaj mund të qeshë, klithë, gugasë, ose gurgullojë në përgjigje të atyre që po u thoni ose lodrave të tyre. Kështu që është mirë nëse prindërit i inkurajojnë ata të qeshin duke bërë fytyra qesharake, për shembull.

Në këtë moshë, fëmijët bëhen më të vetëdijshëm për njerëzit rreth tyre, përveç mamasë dhe babit, dhe ata mund të njohin fytyrat dhe objektet e njohura. Tani është koha për të filluar prezantimin e tyre me fëmijë dhe njerëz të tjerë.

7 deri në 12 muaj

Në këtë pikë, foshnjat fillojnë të preferojnë nënat e tyre mbi të gjithë, dhe ata mund të kenë frikë nga të huajt. Ata kapen pas prindërve të tyre dhe qajnë kur largohen. Për të shmangur këtë, ju mund të largoheni për periudha të shkurtra kohe, ndërsa fëmija juaj po luan në një zonë të sigurt për t’u treguar atyre se gjithmonë do të ktheheni.

1 deri në 2 vjeç

Fëmijët e kësaj moshe duhet të kenë më shumë ndërveprime shoqërore dhe përvoja jashtë ambientit të shtëpisë. Sidoqoftë, kur luajnë me fëmijët e tjerë, ata nuk ndërveprojnë akoma dhe nuk e kuptojnë konceptin e ndarjes. Zemërimet e çastit janë të zakonshme, kështu që është e rëndësishme të disiplinoni fëmijët tuaj, por pa u bërtitur dhe pa i goditur ata.

3 vjeç

Tani fëmija juaj fillon të luajë me fëmijë të tjerë dhe ndan lodra me ta, dhe është e rëndësishme t’i inkurajoni ata ta bëjnë këtë. Ndryshimet e humorit bëhen më pak të zakonshme. 3-vjeçari juaj mund të fillojë të ketë frikë nga disa gjëra, si errësira ose një përbindësh nën shtratin e tyre.

Ju gjithashtu duhet t’i inkurajoni ata të bëjnë sa më shumë të jetë e mundur, dhe t’u thoni atyre sa krenarë jeni kur ju tregojnë një vizatim që ata kanë bërë ose ndonjë gjë tjetër që ata kanë bërë vetë.

4 deri në 5 vjeç

Fëmijët e kësaj moshe mund të ndjekin rregullat, por ata ende nuk e kuptojnë se çfarë është e drejtë dhe çfarë është e gabuar. Ata duan të jenë më të pavarur dhe besojnë se mendimet e tyre mund t’i bëjnë gjërat të ndodhin, kështu që është e rëndësishme t’i inkurajoni ata të bëjnë vetë zgjedhje. Ata janë gjithashtu më kuriozë për botën.

Fëmijët 4-vjeçarë mund të kenë ndryshime të humorit dhe madje të bëhen agresivë, të luftojnë me motrat dhe vëllezërit dhe të kërcënojnë se do të ikin.

Nndryshe prej tyre, 5-vjeçarët shoqërohen me prindërit, ata kanë mënyra më të mira sjellje, ata janë më të përgjegjshëm dhe duan të bëjnë të tjerët të lumtur.

Kjo është koha kur ju duhet ta mësoni fëmijën tuaj se si ta shprehë zemërimin në mënyrën e duhur. Ju duhet t’i inkurajoni ata të flasin hapur për mënyrën se si ndihen dhe t’i komplimentoni për sjelljet e mira.

6 deri në 12 vjeç

Miqtë bëhen shumë të rëndësishëm në këtë kohë dhe marrëdhëniet romantike mund të fillojnë t’u interesojnë fëmijëve tuaj. Në këtë moshë, fëmijët mund të jenë xhelozë për të tjerët.

Atyre u pëlqen të jenë pjesë e grupeve, dhe ata kënaqen kur përfshihen në lojëra konkurruese. Në këtë pikë, duhet ta mësoni fëmijën tuaj të jetë vetë-dishepull dhe si t’i respektojnë dhe dëgjojnë të rriturit. Ju gjithashtu duhet të përpiqeni të kaloni sa më shumë kohë cilësore së bashku.

13 deri në 18 vjeç

Adoleshentët shpesh e krahasojnë veten me të tjerët, dhe është shumë e rëndësishme për ta të pranohen nga bashkëmoshatarët e tyre. Kjo është arsyeja pse ju duhet t’i mësoni ata si të përballen me presionin dhe stresin, dhe gjithashtu t’i inkurajoni ata të flasin hapur për ndjenjat dhe shqetësimet e tyre. Marrëdhëniet romantike bëhen edhe më të rëndësishme në këtë kohë, dhe ata duan të jenë më të pavarur.