8 Rregullat e Drejtimit të Mjetit që ju Kursejnë Paratë e Karburantit dhe Mekanikut

Përdorimi i rregullt i makinave sjell shpenzime të mëdha të karburantit. Për më tepër, ekziston një lidhje e drejtpërdrejtë ndërmjet kilometrazhit dhe frekuencës së shërbimeve të mirëmbajtjes.

Ne kemi gjetur 8 metoda që do t’ju ndihmojnë të zvogëloni jo vetëm sasinë e karburantit, por edhe shpenzimet e mirëmbajtjes.

Mos e mbani shtypur pedalin

© depositphotos © depositphotos

Kemi parë shumë shoferë në rrugë që thjesht duan të ulin shpejtësinë. Por ne na është mësuar se përshpejtimi dhe frenimi duhet të bëhen mirë, sepse ky veprim garanton zvogëlimin e konsumit të karburantit.

Kur përshpejtoni befasisht, bëni që makina juaj të konsumojë më shumë energji, kështu që sasi e karburantit që konsumohet rritet gjithashtu.

Përdorni kontrolluesin e shpejtësisë në autostradë

© depositphotos © depositphotos

Automjeti juaj do të konsumojë karburant shumë më pak nëse ndiqni kufijtë e shpejtësisë dhe përdorni kontrollin e drejtimit në vend të përshpejtimit në secilën pjesë të rrugës. Për të kundërshtuar forcën e erës, makina juaj duhet të rrisë shpejtësinë e motorit, duke rritur konsumin e karburantit.

Bëjini shërbimet e makinës në kohë

© depositphotos © depositphotos

Filtri i vajit dhe vaji duhet të ndryshohen çdo 4,500 milje. Gjithashtu, mos harroni të zëvendësoni rripat dhe filtrin e ajrit. Për të shmangur shpenzimet shtesë, bëjeni këtë në kohë. Përndryshe, kjo mund të çojë në prishjen e motorit dhe ky lloj riparimi është shumë i shtrenjtë.

Fikni ajrin e kondicionuar

© depositphotos

Në këtë rast, gjithkush duhet të vendosë për veten e vet, cila është gjëja më e rëndësishme: rehatia apo kursimi i karburantit?

Me kondicionerin e ndezur, konsumi i karburantit rritet mesatarisht me 15%. Pajisjet e tjera elektrike nuk janë aq të uritura për karburant.

Bëjeni rrugën logjikisht efikase

© google

Nëse planifikoni rrugën tuaj në mënyrë efikase, kjo do t’ju ndihmojë të kurseni shpenzimet e karburantit, sidomos gjatë muajve të dimrit. Një motor i ftohtë do të konsumojë më shumë lëndë djegëse për 5 miljet e para ose më shumë.

Mundohuni të kombinoni të gjitha detyrat tuaja të përditshme në një udhëtim të vetëm të madh në mënyrë që të mos ngrohni motorin disa herë në ditë. (Evitoni fikje ndezjet e shpeshta!)

Mos i jepni makinës kur bie shi

© depositphotos

Kur bie shi, ekziston një rrezik i madh për një aksident. Por përveç kësaj, konsumi i karburantit gjithashtu është më i lartë. Në ditë të thata, makina konsumon shumë energji kur përshpejton për të përballuar zhurmën e erës. Në ditë me shi, rezistenca e ujit në rrugë është edhe më e lartë.

Monitoroni presionin e gomave

© depositphotos © depositphotos

Para së gjithash, gomat e fryra siç duhet sigurojnë një shteg optimal të frenimit. Së dyti, nëse gomat janë nën-fluks prej të paktën 0.1 atm, mund të shkaktojnë rritjen e konsumit të karburantit me 2-3%.

Kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme që të monitorohet niveli i presionit në goma dhe të mbahet në përputhje me nivelin e rekomanduar, sidomos gjatë motit të ftohtë.

Hiqni peshën e panevojshme

© depositphotos © depositphotos

Disa shoferë preferojnë të mbajnë gjithçka në makinë, pavarësisht nëse kanë nevojë apo jo për to. Është më mirë të shkarkoni bagazhin dhe të mbani vetëm gjërat e nevojshme, të tilla si një gomë rezervë, një çikrik dhe çelësat e kapakut.

Sa më shumë peshë mbart automjeti juaj, aq më shumë lëndë djegëse konsumon.