8 Shenja që Jeni Rritur në Një Familje Toksike

Zemërimi, ankthi, fshehja e emocioneve të vërteta dhe vetëvlerësimi i ulët – për fat të keq, disa prindër arrijnë t’i përcjellin të gjitha këto cilësi negative me fëmijët e tyre. Egoizmi dhe indiferenca e tyre ndaj ndjenjave të fëmijëve të tyre ndikojnë shumë në fëmijërinë e tyre. Si rezultat, fëmijët fillojnë të kritikojnë veten, ndjehen të pafuqishëm dhe kanë probleme në jetën e tyre shoqërore.

Ne kemi vendosur të studiojmë këtë temë për t’i ndihmuar lexuesit tanë të kuptojnë më shumë botën e tyre të brendshme. Njohja e arsyeve të frikës dhe ankthit tonë mund të na ndihmojë ta kurojmë atë dhe ta bëjmë jetën më të mirë.

Ju keni frikë nga manipulimet.

Ndodh shpesh se familjet toksike përdorin manipulime për të kontrolluar anëtarët e tjerë të familjes. Në përditshmëri, kjo sjellje nuk është normale dhe shndërrohet në abuzim emocional. Kjo mund të bëjë që të ndiheni sikur ju besoni më pak njerëzve të tjerë rreth jush dhe ju pengon të keni marrëdhënie. Ndjenja e manipulimit të vazhdueshëm nga familja juaj gjithashtu mund të rezultojë në sjellje të shmangies.

Ju keni vështirësi në bashkëveprimet shoqërore dhe duke u besuar të tjerëve.

Kur dikush rritet në një atmosferë të tensionuar, rreth manipulimeve dhe abuzimeve të tjera mendore, këto lënë gjurmën e tyre tek ky person. Disa prindër mund të mos kenë qenë në gjendje t’i sigurojnë fëmijës së tyre mbështetjen e nevojshme, dhe në një skenar tjetër dikush mund të jetojë në një familje ku ata mendojnë se gjithmonë duhet të jenë nën mbikqyrje. Në fund, ju mund të zhvilloni vështirësi me besimin e njerëzve të tjerë dhe hapjen ndaj tyre.

Problemet e lidhjes janë të vështira. Duke parë dhe përjetuar vazhdimisht abuzime fizike dhe emocionale, keqtrajtim dhe neglizhencë, ato formojnë pamjen e tyre të marrëdhënieve. Këta njerëz mund të mos e kuptojnë se si duket një lidhje e kujdesshme dhe e shëndetshme mes njerëzve. Ata janë gjithmonë në mënyrë të vetëdijshme duke pritur që të gjithë rreth tyre ose të reagojnë shumë, të jenë të kërkuar, t’i fajësojnë ata për diçka ose t’i lënë ata.

Ju shqetëson frika se mund të dështoni

Fëmijët e rritur në një mjedis toksik mund të ndjehen vazhdimisht sikur gjithmonë nuk janë mjaftueshëm të mirë apo edhe pa vlerë. Prindërit e tyre mund të kenë bërë gjithmonë kërkesa të tepërta ndaj tyre dhe t’i fajësonin nëse nuk i përmbushnin pritshmëritë e tyre. Në thelb, ata kanë zhvilluar vetëvlerësim të ulët dhe kanë mungesë të vetë-kujdesit. Kjo është arsyeja pse gabimi më i vogël ose dështimi mund t’i shpërthejë ato dhe të çojë në një shqetësim të madh.

Ndjenja juaj e vetë-identitetit mungon.

“Vlerësimi” pozitiv i familjes është një element kritik për ne kur flasim për shëndetin tonë mendor. Është po aq e rëndësishme sa ndjenja e të qenit i/e dashur dhe e përkatësisë. Nëse marrëdhënia midis një fëmije dhe prindërve të tyre është abuzive, atëherë fëmija mund të fillojë të ketë probleme me botën e tyre të brendshme, identitetin e tyre dhe vetëvlerësimin. Kjo çon në efekte negative si ankth dhe madje edhe depresion.

Ju kritikoni shumë veten.

Vetëvlerësimi i ulët, i krijuar nga prindërit toksikë, e bën një fëmijë të ndihet budalla, i padenjë dhe i pamerituar për të marrë diçka më të mirë. Në çdo gjë që bëjnë këta fëmijë, ata kritikojnë veten, hezitojnë dhe kanë mendime të dyta. Ata pranojnë që janë më keq se të tjerët, gjë që i bën ata të vuajnë mendërisht, por nuk mund ta ndryshojnë situatën, sepse nuk marrin mbështetjen e nevojshme mendore.

Ju i vendosni emocionet tuaja të fundit.

Prindërit abuzivë verbalisht ose fizikisht lënë pas dore emocionet e fëmijëve të tyre. Për më tepër, nëse fëmijët përpiqen të shprehin emocionet e tyre, kjo mund të çojë në më shumë keqtrajtim nga familja. Si rezultat, fëmijët mësohen të fshehin dhimbjen, pakënaqësinë dhe zemërimin e tyre. Më tej në rrugën e jetës së tyre, ata mund të fillojnë t’i japin përparësi emocioneve të të tjerëve mbi vetveten.

Shtypja e emocioneve gjithashtu ndikon në vetë-identifikimin e një personi. Ata e kanë të vështirë të kuptojnë se kush janë ata, si ndihen dhe çfarë dëshirojnë në jetën e tyre. Pra, ata nuk arrijnë të zhvillohen në sferat e jetës që janë të rëndësishme për ta, sepse, mendërisht, ata gjithmonë stepen nga pasiguria dhe një mungesë e afërsisë së mëparshme.

Ju gjithmonë ndjeheni si një fëmijë i pafuqishëm.

Prindërit toksikë ndonjëherë refuzojnë ta njohin fëmijën e tyre si të rritur. Pavarësisht sa vjeç bëhet fëmija, këta prindër gjithmonë mund të përpiqen t’i trajtojnë ata si një foshnjë e pafuqishme. Ata duan të kontrollojnë dhe të komandojnë, dhe nëse përballen me ndonjë rezistencë, ata do të veprojnë në një mënyrë të tillë me të cilën e bëjnë fëmijën e tyre të ndjehet fajtor.

Nëse një fëmijë nuk lejohet të marrë vendimet e veta, të pushtojë intimitetin e tij dhe të mos ndjehet si një person i pavarur, mund të jetë i dëmshëm për shëndetin e tyre mendor. Ata mund të zhvillojnë ankth, të kenë frikë të fillojnë diçka të re dhe të mos jenë në gjendje të futen në shoqëri.

Shpesh ndiheni në ankth.

Fëmijët që vijnë nga familje toksike shpesh diagnostikohen me çrregullime ankthi. Kjo ndodh për shkak të paqëndrueshmërisë familjare, keqtrajtimit mendor dhe fizik dhe mungesës së sigurisë. Fëmijët me ankth përjetojnë vështirësi për t’u përqendruar dhe mund të përjetojnë ndjenjën e irritimit, të shqetësimit dhe të tensionit.