8 Sjelljet e Personave Hezitues që Nuk i do Askush Afër

©depositphotos

“Unë nuk jam tërheqës”, “Unë nuk mund ta bëj këtë”, ose “Unë kam dështuar” janë të gjitha frazat që shpesh thuhen nga njerëz që nuk e duan veten aq sa duhet.

Psikologët e etiketojnë një sjellje të tillë toksike sepse jo vetëm që mund të dëmtojnë jetën e atyre që janë të pasigurt, por edhe të gjithëve përreth tyre. Kjo është arsyeja pse një marrëdhënie me një person toksik është një sfidë e vërtetë, sepse partneri gjithmonë duhet t’i ngushëllojë dhe frymëzojë ata në vend që të shijojë jetën.

Ne vendosëm të kuptojmë pse është kaq e vështirë të duash dikë që nuk e do veten – dhe tani, ne e dimë saktësisht pse është kaq e vështirë të jetosh me ta.

Ata i shterojnë të gjitha emocionet tuaja dhe kanë nevojë për më shumë.

Njerëzit që nuk e duan veten e tyre kanë nevojë që njerëzit e tjerë të provojnë dashurinë e tyre për ta gjatë gjithë kohës. Ata shohin një kuptim të fshehur në çdo fjalë, çdo vështrim dhe çdo veprim. Ky nuk është një temperament i keq: është thjesht me të vërtetë e vështirë për një person të pasigurt të kuptojë nëse dikush është duke u treguar i sinqertë apo jo. Është shumë e vështirë të komunikosh me një person që gjithmonë sheh vetëm gjërat e këqija në jetë.

Ata flasin vetëm për veten dhe ndjenjat e tyre.

Njerëzit e pasigurt shpesh kombinojnë dy tipare të kundërta – nuk e pëlqejnë vetveten por janë gjithashtu jashtëzakonisht egoistë. Idealisht, një marrëdhënie midis dy personave përbëhet nga biseda ku ata janë të barabartë. Por kjo nuk është gjithmonë e vërtetë. Ata kanë komplekse, prandaj mendojnë dhe flasin vetëm për veten e tyre. Ky lloj personi mund të ju shterojë moralisht edhe partnerin më të durueshëm.

Emocionet negative janë më të forta për ta.

Një person i pasigurt dyshon se nuk është vërtet interesant. Por është shumë e dhimbshme të kuptosh gjëra të tilla për veten tënde, prandaj ata ankohen për të gjitha gjërat përreth tyre. Ata do të thonë gjëra të tilla si: “Mjekët në spitale janë budallenj”, ose “gruaja e mikut tim është e shëmtuar dhe idiote”. Të gjitha ndërsa ata vetë janë krejtësisht të mirë. Kjo është arsyeja pse partneri i tyre duhet të sigurojë mbështetje të madhe për ta në një mjedis të pakëndshëm.

Ata mund të mashtrojnë.

Njerëzit që kanë vërtet besim nuk kanë nevojë që njerëzit e tjerë t’u tregojnë se janë të shkëlqyeshëm. Ata e dinë këtë tashmë sepse besimi është brenda tyre.

Kjo nuk funksionon në të njëjtën mënyrë me njerëzit që nuk janë mësuar ta duan dhe të kujdesen për veten e tyre. Vetëvlerësimi i tyre varet vërtet nga mendimi i të tjerëve. Dyshimet për tërheqjen e tyre i bëjnë ata të kërkojnë dashuri diku tjetër.

Çdo person që shfaq ndjenja për ta bëhet shumë i rëndësishëm në jetën e tyre. Është gjithashtu shumë e lehtë për ta që të fajësojnë partnerin e tyre, zakonisht për shkak se nuk u dhanë dashuri të mjaftueshme.

Ata gjithmonë duhet t’i provojnë diçka botës dhe vetvetes.

Ekspertët pohojnë se njerëzit që janë shumë kritikë ndaj vetvetes shpesh janë të shqetësuar pa ndonjë arsye të mirë. Dhe ata kurrë nuk janë të kënaqur me veten e tyre ose me njerëzit e tjerë gjë që i bën ata të kërkojnë vazhdimisht për një jetë më ideale duke përfshirë një punë të re që do të jetë më e mirë se ajo e mëparshmja, të blejnë gjëra që nuk u nevojiten ose të takojnë njerëz të rinj.

Duket se ata duhet t’i provojnë të gjithë botës se në të vërtetë nuk janë aq të këqij. Ne nuk mendojmë se ju mund të keni një jetë normale me një person kaq të pasigurt.

Ata janë xhelozë dhe ju kontrollojnë.

Xhelozia është diçka që njerëzit e pasigurt kanë. Njerëzit që nuk e duan veten nuk mund të besojnë vërtet se dikush tjetër mund t’i dojë ata. Ndonjëherë, një marrëdhënie mund të kthehet në një kërkim të vazhdueshëm të zbulimit të mashtrimit.

Kjo është një situatë vërtet e tmerrshme, sepse partneri xheloz fillon një mbikëqyrje të fortë, të panevojshme. Kjo e bën shumë të vështirë të jetuarit me një tiran të vërtetë. Dhe nuk ka asnjë mënyrë që të mund ta bindni një person që nuk po mashtroni sepse ai thjesht nuk ju beson kurrë.

Ata nuk jetojnë për sot.

Njerëzit e pasigurt shpesh quhen të papjekur dhe dembelë, por një gjë dihet me siguri: ata nuk duan të jenë përgjegjës për jetën e tyre, kështu që partnerët e tyre duhet të jenë në vend të tyre. Frika e tyre për të ardhmen nuk do t’i lejojë ata të planifikojnë jetën e tyre dhe pendesa i pengon për të jetuar një jetë të plotë. Njerëz të tillë nuk mund të kenë një jetë normale.

Ata bëhen të varur.

Gjithmonë ekziston një boshllëk brenda një partneri të pakënaqur. Ata nuk kanë interes për asgjë që do të mbajë vëmendjen e tyre, nuk kanë asnjë përgjegjësi dhe nuk u intereson e nesërmja.

Një partner i një personi të pasigurt do të përpiqet të mbushë boshllëkun me dashuri, duke u bërë atyre dhurata të reja, duke dhënë premtime se ata do të jenë gjithmonë së bashku, t’u thonë fjalë të bukura, etj. Në fund të fundit, kjo e lodh çiftin sepse është e pamundur të jesh një partner i mirë dhe i besueshëm.