8 Teknika Ekspertësh që të Bëjnë Shofere të Aftë

©depositphotos

Nuk është e vështirë të drejtosh një makinë. Por nëse bëni disa përpjekje për të përmirësuar aftësitë tuaja në drejtim, do të habiteni se sa rehat do të ndiheni kur të uleni në ndenjësen e mjetit tuaj të preferuar.

Ne mblodhëm 9 këshilla për ta bërë vozitjen tuaj më të sigurt dhe më të kënaqshme.

Bëni një kurs shoferi

© depositphotos, © depositphotos

Të gjithë mund të marrin kurse shtesë për të zotëruar aftësitë e tyre. Kurset e drejtimit merren jo vetëm nga fillestarët, por edhe nga drejtuesit me përvojë. Nuk ka asgjë të turpshme në dëshirën për të mbajtur shoferët e tjerë dhe veten larg rrezikut. Jeto Dhe meso!

Frenoni me këmbën e majtë (për ekspertët!)

Frenimi me këmbën e majtë është një teknikë e vështirë që kërkon praktikë të rregullt. Zakonisht përdoret nga garuesit automatikë, por kjo aftësi mund t’ju ndihmojë në rast emergjence. Duke përdorur këtë teknikë, ju do të jeni në gjendje të ktheheni shumë shpejt duke mbajtur lart shpejtësinë e nevojshme të motorit, duke ruajtur të njëjtën shpejtësi lëvizëse dhe të kontrolloni mbingarkesën në të njëjtën kohë.

Lëvizni me të njëjtën shpejtësi si automjetet e tjera.

© depositphotos

Të gjithë e mësojnë këtë rregull në kurset e arsimit të shoferëve. Por jo të gjithë shoferët e ndjekin atë. Vozitja me një shpejtësi më të ulët ose më e lartë se shpejtësia e trafikut tjetër është e rrezikshme pasi mund të shkaktojë aksidente. Kjo është arsyeja pse kur zgjidhni shpejtësinë tuaj, së pari duhet të merrni parasysh densitetin e trafikut.

Mbani duart tuaja në timon në pozicionin e duhur.

Për vite me radhë, instruktorët e makinës i mësonin studentët të mbanin duart e tyre në timon në pozicionet 10 dhe 2 (si ora). Por vitet e fundit, instruktorët këshillojnë t’i mbani duart tuaja në 9 dhe 3 ose 8 dhe 4. Kjo ju siguron një kontroll më të mirë kur vozitni. Është gjithashtu pozicioni më ergonomik për të mbajtur duart tuaja për një periudhë të gjatë kohore.

Parkoni siç duhet

© depositphotos

Nëse mund të parkoni paralelisht në mënyrë të përsosur, nuk do të keni frikë nga parkingjet e mbushura. Përveç kësaj, do të jeni më të sigurt kur drejtoni një makinë në të kundërt. Sensorët e parkimit (ose parktronics) mund t’ju ndihmojnë shumë. Ato mund të jenë të dobishme si në lëvizjet përpara ashtu edhe në ato të kundërta.

Përdorni frenën e dorës për të kryer një drift

© depositphotos

Kjo teknikë, si frenimi i këmbës së majtë, kërkon praktikë. Përsëri, mund të ju ndihmojë vetëm në raste urgjente ose nëse duhet të bëni një kthesë të shpejtë të beftë në dimër. Por mos e bëni atë në asfalt të thatë nëse nuk doni t’i ekspozoni gomat parakohe.

Përdorni zbutjen e thembrave.

© depositphotos, © depositphotos

Kjo teknike konsiston në zhvendosjen e transmisionit nga një ingranazh më i lartë në një të ulët duke shtypur pedalin e gazit me thembrën tuaj dhe duke frenuar me gishtin e këmbës në të njëjtën kohë. Zvogëlon kohën e nevojshme për ndërrimin e ingranazheve, parandalon shkarkimin e rrotave të pasme dhe lejon uljen e shpejtë dhe të qetë përpara se të kthehet.

Rregulloni pasqyrat për të eleminuar pikat e verbra

Nëse pasqyrat anësore reflektojnë kryesisht pjesët e makinës suaj, kjo do të thotë që ju nuk jeni duke përdorur siç duhet të gjitha sipërfaqet që reflektojnë. Për të rregulluar si duhet pasqyrat e pasme, ju duhet të mbani mend disa pozicione të thjeshta:

  • Pasqyra e krahut të shoferit duhet të pasqyrojë vetëm një çerek të makinës (një pjesë e krahut të saj të pasëm).
  • Pasqyra e pasagjerit, si ajo e shoferit, duhet të pasqyrojë vetëm çerekun e pasëm të makinës.
  • Pasqyra e pasme e kabinës duhet të pasqyrojë dritaren e pasme pikërisht në qendër të saj.